Direktlänk till inlägg 1 november 2023

Jag känner olust över hatet mot Klitte

Av Magnus Månsson - 1 november 2023 21:19

Jag var beklämd i går, kunde inte skaka av mig den olust jag kände mot de hatskriverier som riktades mot fotbollsdomaren Fredrik Klitte.

Visst, tv-repriserna, i hundratal, visade att elfsborgarens hårda och vårdslösa tackling mot en göteborgare borde ha renderat en direkt utvisning. Men rättfärdigar det alla 1 000- tals (utan att veta uppskattar jag det till detta antal) invektiv som på sociala medier riktats mot honom. Det gäller inte bara Klettes kompetens som domare, han beskylls för att vara partisk, till och med ”köpt”. Det förekommer även andra antydningar.

Detta för att han i sitt yrke i all stress och hat gör ett misstag.

Och detta i en match av mycket låg kvalité, med allsvenska mått mätt. Allt – lite överdrivet – efterhandssnack handlade om Klittes miss, inget om alla de fel som spelarna gjorde.

Det har också spekulerats i hur den uteblivna utvisningen påverkade matchen (Elfsborg vann med 2—1) och i slutändan även kampen om SM-guldet. Ingen vet hur Boråslaget hanterat att spela med en man mindre. Man hade kanske till och med vunnit ändå.

***

Men det är förstås nu i slutskedet av säsongen som domarnas verkliga kompetens sätts på prov. Ett misstag hit eller dit under inledningen är glömda. Nu blir de uppmärksammade in absurdum . Klette är inte ensam om att hålla kvar det röda kortet i fickan under de senaste omgångarna. Jag har sett varnade spelare med ängslan i blicken iakttaga domaren vid en andra egen tveksam handling. Domaren friar hellre än fäller. Mänskligt, ja, rättvist? Naturligtvis inte.

Denna nivåskillnad i bedömningen är inget nytt. Så har det alltid varit.

Sett över ett helt spelår betyder varningarna givetvis också mycket. Man kan ju diskutera i all oändlighet var varningen rätt eller fel. Ett uteblivet gult kort i en tidig match kan ju innebära att ett tredje i omgång 28 innebär avstängning i näst sista rundan, fast den – om den omöjliga absoluta rättvisan nu skulle finnas – borde ha kommit i ett tidigare skede av säsongen.

Det jag vill ha sagt är: Lägg ner snacket om att rätt eller fel av domarteamen i de sista omgångarna är/kan vara avgörande för serien.

Det är rätt eller fel över 30 matcher som avgör Allsvenskan.

Och nästan alltid är det skicklighet – eller oskicklighet – hos spelarna som avgör.

Inte Fredrik Klitte och hans kolleger.

***

Fredrik Klitte utsågs 2022 till Årets domare. Det måste väl ha funnits fog för denna utmärkelse. I dessa dagar är han i vissa kretsar inte vatten värd. Han är den domare som 2023 dömt flest allsvenska matcher, 25 av 28. Jag är så naiv att jag tror att han fått så många uppdrag för att han är duktig. De som tar ut domarna är mer kunniga och neutrala än de klubbfanatiker, som i alla lägen ser sig förfördelade.

Därmed inte sagt att Fredrik Klitte gjorde en bra insats i måndags.

Förmodligen hade Glenn Nyberg och Adam Ladebäck varit uppe i samma antal matcher som Klitte men de har under perioden haft internationella uppgifter.

Glenn Nyberg hade inte heller en av sina bättre dagar i 1—1-mötet mellan AIK och Halmstad.  Där fanns två diskutabla situationer som inte gick HBK:s väg.

***

Och vilken hjälp får domarteamen av spelare och tränare som ser ett felbeslut i varje domslut som går det egna laget mot. Några klubbar är värre än andra. Men det får vi ta en annan gång.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards