Direktlänk till inlägg 24 juli 2023

Glöm inte bort den viktiga resultatredovisningen

Av Magnus Månsson - 24 juli 2023 16:33

Under min tid som sportjournalist på Sydsvenskan talade vi ofta om redovisningsplikt.

Vi som en stor regional morgontidning med fokus på Skåne hade en plikt/skyldighet att under rubriken Sport i siffror redovisa resultat från de större internationella och nationella evenemangen, via den obligatoriska SM-redovisningen i ”de större” idrotterna till det mera lokala. Junioridrotten inte att förglömma. Efterhand har det mesta av ungdoms- och juniorresultaten försvunnit. DM för numera en tynande tillvaro i de flesta idrotter och har i stort blivit helt ointressanta.

Men nu börjar redaktionerna i allt större utsträckning minimera sina resultatspalter. Inte ens väsentligheter får plats. Trav- och galopploppen samt fotbollstabeller från all världens håll är tydligen heliga liksom de inhemska ner till nivå 8.

För att inte glömma golfen, där man sällan eller aldrig missar att en svensk eller svenska kommit 61:a på en av de många tourerna.

Som Malmöbo är man numera hänvisad till Sydsvenskan, som den senaste tiden radikalt – ja, jag står i detta fall för detta starka adjektiv – undanhållit sina läsare, i min värld, viktig information.

Resultaten från stora klasser i Falsterbo Horse Show saknades, liksom kvartsfinalerna från Båstadstennisen och VM i simhopp. Från Diamond Leaguegalorna i friidrott tar man godtyckligt (?) med ett fåtal grenar, vilket gjort att Jakob Ingebrigtsens Europarekord på 1 500 metet, 3.27,14 försvann i hanteringen. Redan tidigare har jag skrivit om avsaknaden av resultat från SM-veckan i Umeå med stora regionala framgångar. Det finns fler exempel.

Många internationella mästerskap i lagbollsporter för U 18, U 20 och U 23 spelas årligen utan att dessa över huvud taget berörs i svensk press. Jag begär givetvis inte att Sydsvenskan skall ta fram denna information. Men i en värld när TT leasat ut delar av sin resultatredovisning vore det kanske en uppgift för den samlande svenska idrotten inom Riksidrottsförbundet att organisera en avdelning med uppgift att förmedla resultat till massmedia. RF på riks- och distriktsplanet verkar ha gott om personal.

Resultat på djupet ger en bra bild om hälsotillståndet i svensk idrott. Och är dessutom intressantare än många intetsägande referat från exempelvis fotbollens småklubbsvärld.

Jag tror inte att den tidningsläsande allmänheten nu är mindre intresserade av en gedigen resultatbörs än den var under min journalisttid. Även om det är 20 år sedan.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards