Direktlänk till inlägg 20 november 2022

En klart godkänd, svensk EM-insats

Av Magnus Månsson - 20 november 2022 11:57

I dag avslutas EM i handboll för damer.

Drygt 14 dagars oftast bra underhållning. Kvaliteten i några av de inledande matcherna höll inte den klass man är van vid i ett EM-slutspel för damer. Intrycket är att bredden försvagats. Tillfälligt?

När det blev dags för de inbördes mötena mellan toppnationerna blev det just den underhållning som jag som handbollsvän – och allmänt idrottsintresserad – värderar som en av idrottsårets höjdpunkter.

***

Danmark mot Norge i final. Logiskt efter grupp- och slutspel. Bäst bredd och bäst topp.

Det sätter också Sveriges insats i rätt dager. Sverige hade två förluster, båda med två mål mot de båda finalisterna. Alla som regelbundet följer handboll vet att i målmässigt jämna matcher är marginalerna små och avgörande. Därmed inte sagt att våra nordiska grannars vinster på något sätt var orättvisa.

Sveriges placering som femma visar på den nivå damlandslaget finns. Jag menar att detta är bra, klart godkänt. Vem hade på allvar före EM verkligen tippat på medalj?

Att förhoppningarna infann sig under tiden berodde på att ett hemmainspirerat Slovenien i inledningen vann över Danmark.

Sverige har ett av världens bästa damlag. Herrarna är regerande Europamästare. Men för att damerna skall nå samma status behövs fler riktiga världsstjärnor. Jamina Roberts, Linn Blohm och försvarsmässigt Anna Lagerquist är för få. Det finns förbättringskapacitet hos många av de unga men steget från internationell talang till etablerad världsstjärna är enormt. Många måste ta det och dessutom ganska snabbt.

***

Det stora målet för förbundskapten Tomas Axnérs Sverige är OS i Paris 2024. OS är den svåraste turneringen att kvala in till men väl där den lättaste att ta medalj i. Det är få lag och den heliga, olympisk-geografiska spridningen ger ett ihåligt startfält.

I årets svenska VM-trupp är åtta spelare över 30 år, när det dags för OS i Paris. Hur många av dessa hänger med till dess? Och inte bara hänger med, de måste dessutom bli stabilare på internationell nivå. Som det sett ut under EM har kvaliteten varierat match för match för många av dem som skall bli de som kompletterar våra tre världsstjärnor.

EM visade – i alla fall sporadiskt – att några unga har förutsättningar att nå världstoppen. För dem är i dessa sammanhang två år dock en kort tid.

Men varför grubbla om OS 2024?

Gläds i stället åt en bra genomförd EM-turnering för det svenska landslaget, som gett både spänning och bra spel.

 

 
 
Ingen bild

Ingmar zälk

20 november 2022 13:12

Bra analys men som många andra nämner du inte Sveriges mediokra målvaktsspel ( i jämförelse med de bästa lagen). Om man inte lyfter den delen når man inte toppen…

Magnus Månsson

20 november 2022 16:04

Jag räknar in målvakterna i den kategori som ligger en bit från den absoluta toppen som så många andra. De saknar -- liksom återigen många andra -- en jämn stabil nivå. Ryde har utvecklats.
Ser att du varit kritisk mot landslagets målvaktstränare Forsberg (?).Han är väl i dessa sammanhang mer analytiker. Tränaransvaret finns i klubbarna.
Ha det bra/MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards