Direktlänk till inlägg 7 november 2022

Allsvenska slutfunderingar

Av Magnus Månsson - 7 november 2022 17:44

113.

Ja, så många allsvenska fotbollsmatcher via tv blev det i år.

Kalla det vad ni vill! Jag har i alla fall haft det trevligt. Men det blir inte mycket tid över i alla fall de närmaste månaderna. EM för damer i handboll pågår – alltid en högtid för oss allmänt idrottsintresserade – snart är det dags för VM i fotboll, följt av ett VM i handboll för herrar i mitten av januari.

Och sen är det bara någon månad tills fotbollen är igång igen. Ojdå, jag glömde den inhemska handbollen, som kommit lite i kläm under fotbollsslutspurten.

***

Man kan sammanfatta ett fotbollsår på mångahanda sätt.

Här är några av mina funderingar.

BK Häckens guld gladde förstås en medlem. Guld för herrarna och silver för damerna gör klubben till 2022 års särklass bästa fotbollsförening i landet.

Jag har också ett intryck att fotbollsälskarna i allmänhet i hela landet gillar att BK Häcken blev mästare. Hisingeklubben är inget hatobjekt. Det finns tillräckligt många sådana i Fotbollssverige.  Den timida framtoningen gillas av de flesta neutrala personer. Klubbens företrädare i media har i sina uttalanden varit sakliga, ingen har svävat ut i det blå. BK Häcken står stabilt.

Och inte minst spelar man en attraktiv, vinnande fotboll.

***

Ett ypperligt bevis på Häckens neutrala popularitet, till och med i Göteborg, är den hyllning laget fick efter att man säkrat guldet via 4—0 mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Tusentals Blåvita anhängare stannade kvar och visad rivalen sin uppskattning. Häckenprofilen Dennis Andersson var rörd och fällde några glädjetårar och det han uppskattade mest var det erkännande IFK-supporterna visade. (Denna uppgift enligt säker källa.)

***

ÅRETS ÖVERRSASKNING. Tveklöst IFK Värnamo. Endast nio poäng efter Malmö FF är imponerande. Vem hade trott att Värnamo skulle spela hem 37 poäng. Ett erkännande till tränaduon Kim Hellberg/Jonas Thern.

ÅRETS FLOPPAR. Givetvis Malmö FF. Med underkänt i alla led. Inte minst till det stora medicinska teamet. En klubb med landets bredaste trupp och landets främsta (?) akademi skall inte i match efter match behöva mönstra en trupp med icke elittränade spelare.

IFK Norrköpings med en så stark trupp är en konkurrent till MFF. I alla fall nästan.

ÅRETS SÄMSTA SPORTCHEF. Andras Granqvist, Helsingborgs IF. Den trupp han fick ihop till starten bytte han i stort ut inför hösten. Och det gick illa detta till trots.

BÄSTA TÅLAMODET. Styrelsen i Degerfors, som trots en usel start litade på tränarparet Tobias Solberg/Andreas Holmberg. Klubben tappade i sommarfönstret några av sina främsta till bättre bemedlade konkurrenter men fixade likväl kontraktet.

I samma härad vad gäller förlorade spelare under sommarfönstret finns IK Sirius. Även Uppsalalaget klarade krisen,

BÄSTA ”LANDSORTSKLLUBB”. Trots stora spelartapp fortsätter Henrik Rydström att utveckla Kalmar FF både placerings- och spelmässigt. Får KFF behålla honom (ha har lovat i tv) och sina kreativa spelare kan den positiva trenden fortsätta.  Definitivt om man får en skicklig, målfarlig anfallare.

OUTSIDER 2023. Elfsborgs säsong liknar Häckens 2021, dålig start med många marginaler mot sig för att under hösten visa sin fulla kapacitet.

HATTEN AV för Mjällby AIF. Det måste man alltid göra när laget klarar sig kvar.

GLÄDJANDE. Storstadsklubbarnas publiksiffror. Häckens framgångar har välförtjänt lockat till besök på Bravida. Men var attraherar inte Elfsborg hemma i Borås?

MINDRE GLÄDJANDE. Publikens uppträdande i alltför många matcher.

ÖNSKEMÅL. Jämnare domarbedömning. Det har svajat alltför mycket.

Mer finns att tillägga. Men det får vara stopp här och nu.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards