Direktlänk till inlägg 30 juli 2022

Funderingar inför andra halvlek

Av Magnus Månsson - 30 juli 2022 12:54

I dag börjar andra halvan av den allsvenska serien.

Två matcher från våren är förstås avklarade, AIK och MFF samt Djurgården och Helsingborg har mötts två gånger. Det har spekulerats hit och ditt om tappade positioner och missade medaljchanser av olika valörer och om möjligheten att klara kontrakten. Spekulationer hör idrotten till men med 15 matcher kvar är det långt ifrån kört och det gäller i alla skikt av tabellen. Det nuvarande tabelläget pekar på en intressant andrahalva.

***

Samtidigt har det nu öppna transferfönstret visat på vad ekonomiska allsvenska muskler betyder. De penningstarka klubbarna har tagit de bästa spelarna från de fattiga kusinerna från landet. Nivåskillnaderna i svensk elitfotboll kommer att öka.

Transferfönstret in i Sverige stängs den 11 augusti, i de flesta andra länder kring månadsskiftet augusti/september. Det lär bli många byten åt alla håll, i alla trupper, den närmaste perioden.

***

Några iakttagelser från transferfönstret från klubbar som oftast går under radarn i storstadspressen. Från klubbar med inneboende toppkapacitet.

Häcken tappar Leo Bengtsson och en av seriens främsta mittfältare Gustav Berggren men får Simon Gustafsson och har en förmåga att från sina akademi få fram utmärkta ersättare.

Kalmar, som vid seger i dag över Degerfors borta, bara är tre poäng bakom Malmö FF, förlorar Isak Jansson.

Från Elfsborg, nu förstås i de nedre regionerna, försvinner Rasmus Alm och Simon Olsson, en av Allsvenskans främsta mittfältare under många år. På plussidan återvändarna Sebastian Holmén och Niklas Hult. Boråslaget har inte haft marginalerna med sig i årets seriespel. Har en känsla av att hösten kommer att bli Elfsborgs och ett svårt hinder för topplagen.

***

Djurgården är i ropet, min guldfavorit redan före premiären i april. När man senast vann med  2—1 i toppmötet borta mot Häcken steg aktierna några nivåer. Det var en bra match med hög kvalitet, inget snack om saken. Och att Stockholmslaget var något bättre är väl lätt att hålla med om. Samtidigt var marginalerna Djurgårdens. Segermålet kom efter flipperspel och efter att ha dömt en straff till Häcken fegade domaren Andreas Ekberg och vågade inte döma en andra när Marcus Danielson fällde Ali Youssef. Det var nog mer än tv-kommentatorn Jens Fjellström som menade att det var en andra hemmastraff.

Men i kommentarerna i tv och i delar av tidningspressen fanns inga nyanser. Djurgården var överlägset.

När nu Häcken förlorade sin blott andra match var experterna framme och menade att Hisingelaget, som vanligt, inte pallade för det tryck som ställs på ett topplag. Nonsens.

Jag ogillar ensidigheten och hade väntat mera nyanser och inte bara kittlande rubriker. En seriös journalist behöver inte överdriva rubriker för att bli läst.

Det är som legendariske krönikören i Kvällsposten, Birger Buhre (salig i åminnelse), lär ha sagt: ”Var man än placerar mina krönikor, söker läsarna upp den.”

***

Vinner Häcken omgångens intressantaste möte, men det blir svårt, Elfsborg i Borås, återtar man serieledningen.

Och på tal om Djurgården, som verkligen imponerade i sin Europamach mot kroatiska Rijeka, 2—0, totalt 4—1. Det var en match i ett tempo som exempelvis Malmö FF inte varit i närheten på sistone.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards