Direktlänk till inlägg 17 januari 2022

Funderingar om EM-handbollen

Av Magnus Månsson - 17 januari 2022 17:29

Kvällen är inboka, vinna- eller försvinnamatchen i handbollens EM, Sverige mot Tjeckien.

Plötsligt har det här blivit ett ödesmöte, en match som man – även jag – såg som en ren formalitet på Sveriges väg mot mellanrundan. Vinsten mot Bosnien och förlusten mot Spanien var för en neutral, och icke chauvinistisk, person de väntade. Så betydelsen av dagens match är i princip inte förändrad. Skillnaden är att Tjeckien visat sig vara ett bättre lag än vad vi trott. Med en målvakt, Tomas Mrkva, som inger respekt. Och vad det betyder vet alla som följer handboll.

***

De svenska förbundskaptenerna Solberg/Boquist fick tuff kritik för sin coachning efter förlusten mot Spanien. Med facit i hand är det alltid lätt att sätta betyg. Med fyra minuter kvar var det bara ett mål minus och egen boll, så de spelare duon satsat på hade poängvittring mot de regerande mästarna.

Några av de spelare kritikerna velat se fick speltid mot ett betydligt sämre Bosnien. Det gick faktiskt inte så bra. Den perioden i andra halvleken vann Bosnien och det var först när A-uppställningen kom in igen som den stora marginalen på tolv bollar fastställdes.

Okej, man kan tycka att det då blev för många debutanter på en och samma gång men samtidigt visade talangerna – för det är de – att steget in i ett internationellt mästerskap är långt och svårt. Jag hade ställt upp på kritiken om det rasat men känslan fanns hela tiden att det kan gå.

***

Solberg/Boquist har också kritiserats för att de låter Jim Gottfridsson i en  time out bestämma vilken kombination laget skall använda. Jag tycker det är helt i sin ordning. Det är han som är navet. Varför skall intentionerna förmedlas genom någon annan? De stora strukturella spelförändringarna skall självfallet framföras av förbundskaptenerna. Vilket också göres.

Sverige är inte det enda lag som låter sin speldirigent bestämma system i de avgörande momenten. Nederländerna gjorde det i går mot Island. Andra lag i EM har också gjort det.

***

På tal om Island! År efter år (nästa i alla fall) mönstrar denna lilla önation med sina drygt 300 000 invånare (som Malmö) konkurrensdugliga lag i de stora mästerskapen. Imponerande.

I Nederländerna har världshandbollen på herrsidan fått ett kommande lag moget att, liksom damerna, konkurrera om topplaceringarna. Laget spelar en modern, snabb, sevärd handboll. EM-laget saknar en tillräckligt bra målvakt.

***

Domarinsatserna i den här exceptionellt svårbedömda sporten hamnar ofta i ett negativ fokus. Alla beslut granskas av experterna i tv-kanalerna, orättvis hjälpta av tv-repriserna. Men tyvärr måste man konstatera att domarinsatserna varit svajiga. Bedömningarna skiljer sig alltför mycket matcherna emellan.

Den bästa domarinsatsen jag sett under EM är den de franska tvillingsystrarna Bonaventura presterade i mötet Tyskland—Belarus.

***

Kommentatorerna Robert Perlskog/Claes Hellgren håller sin gemytliga stil och klass.

I går var förre förbundskaptenen Kristjan Andrésson expert vid matchen Island—Nederländerna. Informativ och glänsande.

Men behåll Johanna Ahlm i studion! Släpp inte in henne som matchexpert! Detta eviga tjatter i 60 minuter är mins sagt enerverande.

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards