Direktlänk till inlägg 11 november 2021

Talangfostrarna Finish, Lödde och H 43

Av Magnus Månsson - 11 november 2021 16:45

Som jag skrivit några gånger, ungdomsidrottens förändringar och utveckling intresserar mig.

Under min tid i sportens värld har det mesta förändrats. Naturligtvis i både positiv och negativ riktning. Konkurrensen ha blivit så oändligt mycket större. Alternativen, antalet idrotter, har blivit fler. Kampsporterna, man kan inte räkna dem alla, innebandyn och nu senast padeln har tagit sina andelar. E-sport, som tävling och fritidssysselsättning, fångar många ungdomar efter vad jag förstår.

Samtidigt har inomhusidrotterna fått bättre utrymmen. Det byggs runt om i kommunerna allt fler hallar. Konkurrensen om halltider är hård, fler idrotter slåss om dem. Generellt sett söker sig klubbarna allt längre ner i åldrarna för att locka barnen till sin verksamhet. Det begränsar också tillgängligheten.

Ett tillskott är förstås de allt fler konstgräsplanerna för fotboll runt om i landet.

Men kommunerna lär dock aldrig kunna bygga ikapp behov och önskemål.

Det är i detta klimat idrotten lever.

***

Talanger finns på alla orter. Men förutsättningen för att de skall finna sin väg in i idrotten är att det finns en förening med engagerade och kunniga ledare.

Det är här jag ser idrottens största framtida problem. Ta friidrotten som exempel! I Skåne finns det många kommuner utan någon aktiv förening. Och utan någon modern anläggning.

Under de närmare 70 år jag följt den skånska friidrotten har de orter som haft en kontinuerlig verksamhet under cirka tio år i stort alla fostrat minst en landslagsman/kvinna.

Tyringe, Osby, Bromölla, St Olof, Skurup, Staffanstorp, Åstorp, Härlöv, ja listan kan göras längre, är orter, där friidrotten mer eller mindre är obefintlig men som varit moderklubb för elitfriidrottare.

IK Finish från Vellinge är det främsta exemplet på vikten av livaktiga friidrottsföreningar utanför de större orterna. Få klubbar har fått fram så många aktiva som tillhör och tillhört svenska eliten under de senaste tio-femton åren som just IK Finish.

***

Hur ser det ut inom handbollen, som jag följt på olika sätt i många år? Handbollen står stark i Skåne med sina många elitlag. Det finns många stora och välfungerade ungdomsklubbar, bevisat årligen i de svenska ungdomsmästerskapen. Men det finns många vita fläckar, kommuner och större orter utan handbollsklubbar. Liksom inom friidrotten. Ja, i många andra idrotter också. Förstås.

Men i många handbollsklubbar är det tunt, ett A-lag, kanske något tonårslag och sen ett par lag för barn kring tio år. Det är en smal grund att bygga en solid förening på.

Det finns stora likheter med friidrotten. Många klubbar har en betydligt större barn- än ungdomsverksamhet.

***

Handbollen har klarat av steg 1 i USM.

Nu senast var det 16-årsflickorna som spelade. Lite överraskande var att fyra stabila Skåneklubbar inte kom till start, dels Kävlinge och Åhus och dels andralagen från Lundagård och H 43 Lund.

Riksundersökningar har visat av covid-19 slagit hårt mot aktiviteterna för inomhusidrotterna just i dessa åldersgrupper. Är detta förklaringen?

I gruppspelet för F 16 fick Lugi och Ankaret två lag vardera till steg 3, HK Kristianstad, H 65, H 43, Lödde, Ystads IF och Eslövs IK var sitt.

USM är en elittävling. När man kommer till slutomgångarna är merparten av lagen från elitklubbarna. Så ser det ut även i Skåne.

I 14-årstävlingen sker numera ingen utslagning, alla lagen får spela vidare på olika nivåer.

Inget lag i 16- och 18-årsklasserna försvinner förvisso efter steg 1, de får en ny möjlighet i steg 2.

I Skåne finns det faktiskt bara två klubbar som redan nu har lag i steg 3 i alla fyra klasserna. Det är två ”småklubbar” med sina A-lag på låg nivå, 4 och 5. Det är Lödde Vikings och H 43.

Handbollens motsvarighet till friidrottens IK Finish, plantskolor till elitklubbarna.

Även om jag har svårt att klassa H 43 som en ”småklubb”.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< November 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards