Direktlänk till inlägg 19 juli 2021

Allsvenskt rekord av Malmö FF

Av Magnus Månsson - 19 juli 2021 10:28

I lördagsmötet mot Degerfors hade Malmö FF totalt åtta spelare med utländskt pass på plan.

Allsvenskt rekord på herrsidan. FC Rosengård kan ha haft lika många på damsidan någon gång.

MFF-rekordet beror naturligtvis delvis på att det numera är tillåtet med fem byten per match. Till dessa åtta skal läggas att dansken Lasse Nielsen satt kvar på bänken hela matchen och att den nye finländaren Niklas Moisander inte fanns med i truppen. Samt att norrmannen Jo Inge Berget var skadad.

Det talas ofta om betydelsen av att svenska klubblag går långt i de europeiska turneringarna. Inte minst från Malmöhåll ironiseras det ofta över övriga lags tillkortakommande.

Malmö FF har genom skicklighet – jag understryker detta – skaffat sig en ekonomisk särställning genom sina Europaframgångar men också på vägen dit haft marginalerna och den lilla extra turen med sig. Och inte minst genom sin seeding fått en gynnsam lottning. Det har även i tidiga omgångar inbringat segermiljoner.

Men MFF-ledningen anser tydligen att det behövs trupper med cirka ett dussin utländska spelare för att klara långvarigt spel i Europa och att försvara sitt SM-guld.

Och trots att MFF-akademin rankas som bäst i landet.

Det är en kuslig utveckling om en svensk klubb behöver en trupp, där hälften kommer från utlandet, för att lyckas i Europa.

”Alla” säger att Europaframgångar gynnar svensk fotboll. Men är det så? Har MFF:s lyckade säsonger gjort Sverige bättre som fotbollsland? Jag bara ställer frågan. Svarar inte på den.

Säger bara att MFF blivit bättre. Men för att behålla sin position har man alltså investerat i elva utländska spelare.

Om Anel Ahmedhodzic och Franz Brorsson försvinner i det nu öppna transferfönstret är det bara reservmålvakten Marko Johansson, Erdal Rakip, Pavle Vagic och i periferin Hugo Andersson som kommit fram genom den egna akademin. Oscar Lewicki då? Han säger själv i en intervju med magasinet Offside att det var i Bayern München och i BK Häcken han fick sin utbildning. Sebastian Nanasi är också ett gränsfall.

Jag gillar höga målsättningar och framför allt klubbar som lägger resurser på att utveckla ungdomar från de egna leden. Framlidne MFF-ordföranden Håkan Jeppsson hade så sent som 2018 målsättningen att MFF skulle vinna Allsvenskan och avancera till något slutspel i Europa med trupp, där hälften hade en period i akademin.

Verkligheten ser annorlunda ut.

Tyvärr, säger jag.

Malmö FF har tvingats in på samma spår som alla klubbar som vill konkurrera på de internationella planerna.

Om detta gynnar den totala svenska fotbollen är jag mycket tveksam till.

 

 

 
 
Sigge Hansson

Sigge Hansson

19 juli 2021 14:58

Intressant men inte SÅ anmärkningsvärt i dag - år 2021.

http://Sigges Fotbollsblogg

Magnus Månsson

19 juli 2021 16:35

Nja. 11 utländska A-lagsaktuella spelare i en allsvensk klubb är anmärkningsvärt, I synnerhet för en klubb säger sig satsa på sin egen akademi.

 
Gundozer

Gundozer

24 augusti 2021 17:57

bra info och tankar.
Nu har ju två till från A-laget förvunnit
(Johansson och Vagic..är de sålda eller utlånade förresten?)

http://backinblack.bloggplatsen.se

Magnus Månsson

24 augusti 2021 18:03

Jag tror, nästan vet, sålda

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards