Direktlänk till inlägg 7 februari 2021

BK Häcken tar ansvar

Av Magnus Månsson - 7 februari 2021 11:17

Svensk damfotboll är skör.

Så kan man tolka det med några exempel från de senaste säsongerna. 2019 föll LB 07 från Malmö och Kungsbacka ur Allsvenskan. 2020 hade de båda klubbarna inget seriespelande seniorlag. Årsskiftets alla turer kring Kopparbergs/Göteborg visar också på en instabil grund.

”Mitt” Skurups AIF har ena säsongen ett division 1-lag, säsongen efter inget lag alls. Det finns ytterligare exempel på liknande fall.

***

Jag tycker det var bra att BK Häcken räddade damelitfotbollen i Göteborg, Som jag skrivit tidigare: Malmö FF borde räddat det som LB 07 byggt upp. Visst hörs det idealistiskt och fint att man vill bygga från grunden. Och visst MFF fick börja från den sjätte och sista nivån men med ett lag med det övervägande antalet spelare från ett topplag från division 1, Dösjöbro. Moraliskt – om det nu finns någon moral i dessa sammanhang – hade det i min värld varit mer hedervärt att rädda LB 07 och inte brandskattat Dösjöbro. Inte minst hade elitfotbollen i Skåne haft ytterligare två lag.

***

Den nystartade flicksektion i MFF vann två serier, den högsta F 15 i Skåne och en B-serie för F 14. Det är naturligtvis med tjejer med erfarenhet från andra föreningar. Nybörjare vinner aldrig en serie på denna nivå.

Numerärt var dock, glädjande nog, antal lag i närområdet inte färre i dessa åldersklasser än de senaste åren. Det är många som befarat detta när MFF värvar de bästa.

Skall bli intressant att följa utvecklingen.

***

416 för 35 mot blev röstsiffrorna vid Häckens extra årsmöte.

En av Aftonbladets profilerade krönikörer, Kristoffer Bergström, skrev att siffrorna var: Nästan belarusiska.

Jag blev förbannad när jag såg det. Han menade alltså att det kunde varit valfusk. Även om han lindar in sina tankar.

Av en anledning har jag mycket kännedom om hur BK Häcken informerat sina medlemmar och gett dem hjälp att skaffa information och få sina frågor besvarade. Klubbens handläggning har varit föredömlig.

Kristoffer Bergström har intervjuat några huvudpersoner i supporterklubben Getingarna, som var tveksamma till övertagandet till den allsvenska platsen. Det är väl i sin ordning att ifrågasätta.

Ibland får man dock uppfattningen att det är högljudda supportersamlingar som är talesmän för klubben. Det är medlemmarna. Vill supporterna få sina åsikter framförda får man naturligtvis bli medlemmar i huvudföreningen.

Antingen var uttalandena från ledingen i Getingarna inte förankrade i de djupa leden eller så är supporterna inte medlemmar i BK Häcken.

Vad vet jag?

***

En av Sydsvenskans sportkrönikörer, dom är många nu, har kommenterat händelseutvecklingen i Göteborg. Han är nöjd med att

Göteborg finns med inom damelitfotbollen och menar att Häcken blir den första etablerade herrklubb som även satsar på damerna. Han skriver: Jag räknar faktiskt inte Stockholmslagens satsningar som särskilt seriösa och medvetna.

Hur kan man sitta ett 60-tal mil från Stockholm och klassa ner tre storklubbar.

Vad är satsning? Är det att värva in närmare tio duktiga spelare från utlandet och sen dessutom ytterligare förstärka med många några av de främsta från sina seriekonkurrenter?

Storstockholm är ett starkt fäste för damfotboll, tre lag i högsta serien, tre på nivån under och ett tiotal på plattform 3.

Såg häromdagen att just i Stockholm ökar intresset stort för damfotbollen, även på seniornivå. Vad skönt det då är att det finns ett antal elitföreningar i området som kan ta hand och utveckla talangerna.

Jag menar att svensk damfotboll har mer nytta av tre allsvenska lag i Stockholm än av ett FC Rosengård i Malmö.

Vad Malmö FF:s återentré betyder får vi se om fem år.

 

 

,

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards