Direktlänk till inlägg 24 september 2019

Limhamn nykomling i stor handbollsfamilj

Av Magnus Månsson - 24 september 2019 17:26

Malmö har sedan ett knappt år fått en ny handbollsklubb, HF Limhamn.

Nu finns det tre, HK Malmö, IFK Malmö och så då HF Limhamn.

Konkurrens behövs inom idrotten för utveckling. Malmötrion har som en av sina målsättningar att utveckla breda ungdomsavdelningar. Det är naturligtvis positivt. Bara nu underlaget inte så litet att det blir en massa spelarövergångar mellan klubbarna. I regel gynnar detta ingen av parterna. Det skapar bara irritation.

Tre handbollsklubbar i en stad av Malmös storlek är väl egentligen för få. Och när endast HK och IFK har seniorlag är det väl till och med smått genant. IFK har trots många års bred ungdomssatsning ännu inte tagit stegen från den lägre seniornivån varken för damer eller herrar. I HK:s herrseniortrupp finns inte heller många spelare med lokal anknytning. Damlaget hör hemma på nivå 4.

Jag är fullt medveten om att det tar tid att bygga från grunden. Kring tio år är en normal tidsgräns för att ur en bra ungdomsverksamhet få fram en hyggligt bred seniorstandard.

Grunden är lagd. Visionerna finns nedskrivna på hemsidorna. Dags för leverans.

***

Till det USM, som inleddes i helgen, har HF Limhamn anmält två lag, ett för 14-årspojkar och ett för 16-åriga pojkar. Det är en tuff start för en ny klubb med nykomponerade lag. Redan från steg 1 är konkurrensen hård.

Limhamn är en av 26 skånka föreningar som ställer upp i USM. Vad jag kan se den ende nykomlingen. 26 föreningar visar på en imponerande klubbredd. Lika så 109 lag totalt sex grupper. I skånsk idrott är det bara fotbollen, som om den haft en liknande tävling, kunnat presentera liknande siffror. Det rör sig om minst tio aktiva per lag.

Totalt i Sverige har 553 lag aviserat sin start. Jag har inte orkar räkna antalet klubbar. Den geografiska spridningen är stor, från Boden till Ystad. Intressant: 291 av lagen är flicklag, 262 pojklag.

I Skåne 54 flicklag, 55 pojklag.

Handboll är en jämlik idrott.

Det är som vanligt de stora Lundaklubbarna som har anmält flest lag, H 43 tretton, Lugi elva. H 43 håller sin bredd trots att man ideligen förlorar talanger av båda könen till andra Skåneklubbar.

På delad tredjeplats finns de båda herrelitklubbarna IFK Kristianstad och HK Malmö med åtta lag vardera, mycket tack vare att Näsby respektive Dalhem gått upp i elitföreningarna.

Här är listan i övrigt:

7 lag: Ystads IF, Ankaret (Bjärred)

6 lag: OV Helsingborg

5 lag: Lågan (Hörby), Åhus, Lödde

4 lag: Kävlinge

3 lag: Eslövs IK, Eslövs HF, H 65 (Höör), Trelleborg, HK Kristianstad, Vinslöv

2 lag: HF Limhamn, IK Sund (Helsingborg), IFK Malmö

1 lag: KFUM Lundagård, Staffanstorp, GW Landskrona, Ljunghusen, IFK Ystad, Tollarp

Och märk väl, detta är bara toppen. Bakom dessa de bästa lagen finns än större bredd.

Skånsk handboll har en bra grund.

***

18-åringarna spelade i helgen steg 1, varifrån de två främsta i grupperna avancerade direkt till steg 3. Övriga får en ny chans i ett steg 2.

Klara för steg 3:

Flickor: Eslövs IK, IFK Kristianstad, Lundagård, Ystads IF och Lugi

Pojkar: Åhus, Lödde, H 43, Lugi, IFK Kristianstad, Ystads IF och OV

En ny chans får:

Flickor: H 43, HK Malmö, Kävlinge, H 65, Lågan, Ankaret och OV

Pojkar: Lejonen (H 43), Eslövs HF, Ankaret, Vinslöv och HK Malmö

Under säsongen kommer jag att följa upp turneringen till och med slutspelet i april.

 

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 18 jan 15:55

Det trodde jag aldrig jag skulle få uppleva. Att Portugal, i sin nya skepnad, skulle kunna vinna över Sverige i EM-handbollen var väl i sig en liten överraskning. Lovorden från dem som sett portugiserna tidigare har varit fina, och varnande. Men at...

Av Magnus Månsson - Torsdag 16 jan 13:21

Då fick man sin dom som handbollstippare. Hade Danmark som vinnare av EM. Och så är regerande världsmästarna borta redan i ”försöksheatet”. Liksom Frankrike, en annan av de starkaste medaljkandidaterna. Dessa överraskande sortier visa...

Av Magnus Månsson - Onsdag 15 jan 10:57

Sveriges handbollslag är i buss på väg till Malmö för fortsatt spel i EM. Tyvärr görs resan ut någon poäng i bagaget. Jag har ofta predikat att ett betyg sätts när läsåret/säsongen/turneringen är slut. Inte mitt i. Jag är kluven, i min optimism, ti...

Av Magnus Månsson - Söndag 12 jan 15:53

I veckan hade Malmö FF inbjudit till testträning för att skaffa underlag för fyra nya flicklag i åldrarna 11 till och med 14 år. 94 unga, förhoppningsfulla tjejer mötte upp. Det är en imponerande siffra när det gäller flickfotboll i den här regione...

Av Magnus Månsson - Torsdag 9 jan 13:22

Ibland blir man extra glad, när man tittar på idrott. Som häromdagen, då Max Darj på sin förra hemmaplan i Alingsås utsågs till Matchens lirare efter Sveriges handbollsseger EM-genrepet mot Egypten. Darj, en lojal spelare med extremt goda defensi...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se