Direktlänk till inlägg 7 maj 2019

Funderingar kring Sävehof och H 43 Lund

Av Magnus Månsson - 7 maj 2019 18:44

Sävehofs damer, med många spelare från egna leden och närområdet, är klara för SM-finalerna i handboll.

I går tog Sävehofs herrar, också med mycket närproducerat, genom vinsten mot IFK Skövde, 28—25, ett stort steg mot finalspel även för dem.

I helgen avgjordes USM-slutspelet. Partilleklubben hade finallag i fem av de sex klasserna, vann tre. Däribland de två huvudklasserna – om man nu får säga så – 18—19-åringarnas för flickor och pojkar.

Om inte någon annan är imponerad, så är jag det. Att på detta sätt förena en enorm bredd med elit, det är min idealbild av en idrottsförening.

Jag roade mig med att göra en poänguträkning och ge 8 poäng till ettan i fallande skala. Sävehof fick 38 poäng, tvåan H 43 Lund 19, trean Kungälv 12, följt av Lugi och Kärra med 10 vardera.

Klubbfördelningen bland de fem främsta, tre från Göteborgsregionen två från Skåne, visar tydligt på den snäva geografiska spridning handbollen har. Det som jag noterat i några blogginlägg tidigare.

48 lag var kvalificerade till finalspelet i Uppsala. 18 (9 klubbar) kom från Göteborgsregionen (jag räknar in Alingsås), 14 (8 klubbar) från Skåne och

10 (9 klubbar) från Stockholmsdistriktet. Skövdes två elitklubbar deltog med fyra lag, Eskilstuna med två.

Det finns alltför många ”vita fläckar” på den svenska handbollskartan.

***

Skåne spelade inte hem ett enda guld. Det har aldrig hänt tidigare sedan USM fått denna utformning.

H 43:s 16—17-årsgrabbar kom på silverplats liksom Ystads IF:s pojkar i åldersklassen över, där Lugi blev bronsmedaljör.

H 43 i övrigt: Fyra i F 16/17, i P 14/15 kom klubbens lag femma och sexa, det visar på bredd.

Lugi äldsta flicklag kom femma.

HK Malmö hade två sjundeplatser, F 16/17 och P 14/15 och Eslövs IK en sjätte, F 16/17, och en åttonde, F 14/15.

Mer Skåne: Lödde fyra i F 14/15 och OV, Helsingborg femma i P 18/19.

Ystad har de senaste säsongerna tappat breddmässigt på ungdomssidan. Att det starka fäste Kristianstad saknade representation i ett USM-slutspel är också anmärkningsvärt.

***

H 43 är värt några funderingar. År efter år kommer Lundaklubben högt i den inofficiella föreningstävlingen i USM, ofta med en eller två medaljer, då och då också ett guld. H 43 har mestadels även flest lag till start. Det händer att man deltager med fyra lag i en och samma åldersklass.

Båda klubbens A-lag finns i division 2, nivå 4. I idrottens krassa värld är det givet att de främsta talangerna söker sig/värvas uppåt. Och så skall det väl vara.

Men alla dessa år av bredd med verkligt duktiga ungdomar borde i min värld ha gett underlag till lag minst ett snäpp upp i seriepyramiden. Har sett att H 43 rustat på tränarsidan. Ett tecken på en satsning även på seniorsidan?

Spelarunderlag på både dam- och herrsidan borde finnas.

 

 

 
 
Ingen bild

Blacksheep

16 maj 2019 15:10

För ca ett decennium sedan var Sävehof en maktfaktor I svensk handboll pga att dem spelade den mest utvecklande handbollen och fostrade flest talanger I Sverige. Men klubben har tagit en helt annan väg den senaste åren. Herrarnas finalplats grundas i ett brutalt spel som aldrig hade fått så bra betalt i europa och framförallt pga den nya 7 mot 6 regeln. För handen på hjärtat, tror någon att Sävehof hade kunnat nå finalen utan den här nya regeln. Svaret är självklart NEJ!Med tiden har 7 mot 6 regeln visat sig vara mycket kostsam och som knappast gynnat det bästa handbollslaget. Jag som själv varit aktiv i handbollsföreningar när 7 mot 6 regeln uppkom var med om att man tog beslut om att inte spela eller dra nytta utav den nya regeln då det försämrade utvecklingen utav unga spelare. Detta är något som tydligen inte Sävehof tagit hänsyn till då deras herrjuniorer tydligen även dem spelat på samma sätt och dessutom kontinuerligt punktade motståndarnas bästa spelare hela matcherna i både semi ( Casper Käll) och i finalen (Ludwig Hallbäck). Jag tycker att detta är information som i alla fall enligt mig gör att man måste ifrågasätta Sävehofs roll inom svensk handboll och den utveckling som den klubben har gjort. Handbolls Sverige borde gemensamt gå ut och ifrågasätta den väg som Sävehof tagit och inte hylla dem på detta märkliga sätt som du verkar göra?

Magnus Månsson

17 maj 2019 18:07



Din signatur och innehållet i övrigt har en tydlig stämpel av dålig kvartsfinalförlorarmentalitet.
Sju- mot sex-spel kan man ha olika synpunkter på. Men det är tillåtet. Det är upp till motståndarna att neutralisera det och utnyttja dess svagheter. Ta tredje semimötet Skövde—Sävehof som exempel! På kort tid missade hemmalaget tre gånger att göra mål i tom kasse i ett läge då det var jämnt. Det var oskicklighet av Skövde.
Du skriver att Sävehof tydligen – du såg det inte själv? – använde samma taktik i herrjuniorfinalen. I min idrottsvärld är utveckling det viktigaste, även i USM-sammanhang, för 14- och 16-åring. När det gäller finalspelet i 18-årsklassen, en examen för ungdomsåren, är en framskjuten placering betydelsefull för många. Det gäller att vinna. Inom lagens gränser. Man får spela 7 mot 6. Man får punktmarkera.
Det är också bra att de unga spelarna har erfarenhet av olika taktiska system, när de blir seniorer. Om utvecklingen går mot 7—6, måste den unga generationen vara förberedd.
Du generaliserat kraftigt och drar alla Sävehofs lag över en kam. Jag har sett damlaget några gånger. Brutalt? 7 mot 6?
Christoffer Brännberger har spelat över gränsen några gånger för mycket. Men också fått sina straff. Han spelade för övrigt bara i en av de fyra semifinalerna mot Skövde. Du kan inte mena att övriga Sävehos spelar brutalare än andra lag?
Du skriver också att Sävehof inte producerar lika många landslagsspelare och blivande sådana som förr. I det utvecklingslag som skall till Japan finns Oskar Sunnefeldt och Gzim Salihi, i U 19 för grabbar är tre S-spelare och i U 17 finns sju spelare från klubben.
VM-truppen för damer har många fd Sävehofspelare och två nuvarande. I landslagen för damert under är också Partilleklubben rikt representerat.
Ta Malmö som kontrast! Finns det fler Malmöspelare än Sara Olofsson, fd Dalhem, nu i Lugi, som spelar regelbundet på elitnivå? Är man snäll kan man tillägga Tim Hilding i HK Malmö med sina korta och sporadiska inhopp och då oftast i lägen då det är kört i någondera riktning.
Jag är ingen speciell fan av Sävehof men har respekt för en klubb som kan förena bredd och topp och vara en ständig leverantör av elitspelare av båda könen.
Ditt inlägg ger mig ingen respekt.
.MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 14 maj 17:35

Jag såg Göteborg—Malmö x 2 i går. Två klassmål och ett touchmål gav 3—0 till Malmö FF mot IFK Göteborg. Ett klassmål och ett touchmål gav 2—0 till FC Rosengård mot BK Häcken. Malmö i topp för både herrar och damer i den högsta...

Av Magnus Månsson - Måndag 13 maj 18:22

Jag har fått ett nytt favoritlag i fotboll. Nja, favoritlag är förstås att ta i, det skall lite mer till än några enstaka matcher för att få en stabil plats i mitt fotbollshjärta. Men jag erkänner att jag på senare tid gärna sett och följt Bayern L...

Av Magnus Månsson - Torsdag 9 maj 18:49

Vad får man för pengarna nu för tiden? Jag tänker på den allsvenska fotbollsvärlden och i detta fall IFK Göteborg. Funderingarna kom upp i samband med derbyt i veckan mellan Gais och IFK, 2—1. I startelvan kom IFK med sju spelare med utländ...

Av Magnus Månsson - Tisdag 7 maj 18:03

Ett silver och ett brons blev den skånska utdelningen vid Final four i basket för juniorer och ungdomar, som avgjordes i helgen i Uppsala. Men ack så nära Eos U 21-lag för flickor var ett guld. Lundatjejerna förlorade finalen mot Alvik med 90&mdash...

Av Magnus Månsson - Måndag 6 maj 17:03

Varför är de alltid samma visa i MFF-land när laget förlorat? Som nu efter Elfsborgs 3—1-vinst i går. Till MFF-land räknar jag in Sydsvenskans sport, den enda Malmöbaserade tidning eller site jag läser regelbundet. Det är alltid MFF som gör...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards