Direktlänk till inlägg 30 april 2019

Elitfotboll är inte allt, Olof Lundh!

Av Magnus Månsson - 30 april 2019 17:49

Det är jämnt i den allsvenska tabellen.

Sex lag inom en poäng, tre ytterligare bara tre från tätpositionen.

Men det kommer inom kort en förändring, i alla fall vad gäller förstaplatsen. Ett guldryck är på gång. Det har jag läst i en Malmötidning. Det är Malmö FF – om ni nu trodde något annat – som är på väg att redan om några omgångar avgöra kampen om mästartiteln.

Lite synd att guldstriden skall vara avgjord efter 10 av 30 omgångar.

Jag avvakta och ser och hoppas på en oviss serie långt in på hösten.

***

Återigen har naturgräs/konstgräs-frågan hamnat i fokus. Frågan har fått ytterligare en dimension. En tredje variant har trätt in på scenen, hybridgräset. Och eftersom Malmö FF på sin egen stadion anlagt en plan med detta underlag är just hybridgräs svensk elitfotbolls välsignelse. Så menar man från Malmös horisont.  Man skall inte heller glömma att MFF fått Malmö stad att investera 23 miljoner i en träningsanläggning, som klubben hyr för 1,5 miljoner/år.

Diskussionen rör sig om att få bort det av många förhatliga konstgräset.

I CMores Ståplats dundrade Olof Lundh – oftast en frisk, intressant röst i den svenska fotbollsdebatten – på och menade: Att det svenska fotbollförbundet var fegt som inte ställde kravet att elitfotboll med en snäv geografisk gräns inte fick spelas på konstgräs.

Han la till: Kommunerna har ju accepterat alla de arenakrav man ställt.

Så är det inte, Olof Lundh!

Borlänge vägrade upprusta Domnarsvallen för Dalkurd. Trelleborg, Ängelholm, Halmstad och Falkenberg, och kanske flera, har fått dispens och inte behövt uppfylla alla de mer eller mindre betydelsefulla elitkraven.

Och det är naturligtvis såsom CMores programledare Lasse Granqvist påpekade: Det är en kostnadsfråga för arenaägarna som självfallet vill utnyttja sina anläggningar optimalt.

Så, Olof Lundh: Inse att elitfotboll inte är allt!

***

Det finns andra aspekter på frågan.

Svensk fotboll vill ha en tävlingssäsong från februari till en bit in i november. Är det då rimligt att begära att alla orter i vårt land skall kunna erbjuda gräs- eller hybridgräs under en så lång period? Inte ens Malmö kunde erbjuda Degerfors annat än konstgräs (till och med i Lund) i cupmötet i mitten av februari.

Svensk fotboll vill vitalisera Svenska cupen, vill locka storpublik. I Stockholm lyckades man på Friends och Tele2. Tack vare att publiken slapp vistas ute i vinterkylan. Jag vet också att man (Svenska Fotbollförbundet) på Friends tvingats byta naturgräsunderlag ganska många gånger med stora kostnader som följd. Och planen på Nationalarenan tillhör definitivt inte landets främsta.

Tele2 är en multiarena med möjlighet att ha tak och har konstgräs. Mig veterligen växer inte varken gräs eller hybridgräs optimalt utan naturligt ljus och värme. På en arena som används året om för olika arrangemang, däribland minst 30 inkomstbringande elitfotbollsmatcher, är konstgräs det naturliga och mest ekonomiska underlaget.

För Olof Lundh, och hans gelikar, kan väl knappast begära att Hammarby och Djurgården skall söka en ny spelplats för sitt allsvenska spel.

***

Såg också att MFF:s poängtapp mot Norrköping berodde på att en spelare föll i straffområdet i stället för att träffa bollen och att hans lagkompis i en kontring inte kunde bemästra boll och den egna kroppskontrollen. I båda fallen var det underlagets/konstgräsets fel!

Krönikören måste ha glömt alla de spratt undermåliga naturgräsplaner utsatt spelare för i nutid och forntid. Under alla tider på ett spelår. Men är glasögonen ljusblå så är de.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 18 mars 21:47

Det blev en önskefinal i herrarnas fotbollscup, Malmö FF mot Djurgården. Det är de lag som imponerat mest i de inledande omgångarna och i den enkät som redovisades i samband med den  allsvenska upptaktsträffen tippas just MFF och Djurgården som de ...

Av Magnus Månsson - Fredag 15 mars 18:29

Den allsvenska fotbollspremiären närmar sig. Det blir ingen spännande guldstrid lik den i fjor med ett avgörande i en direkt final som den mellan Malmö FF och Elfsborg. Experter av alla de slag och trovärdighet är klara med sitt tips: Malmö FF ko...

Av Magnus Månsson - Onsdag 13 mars 18:05

Ett steg i rätt riktning? Eller en tillfällighet? Jag är optimistisk och tror på det förstnämnda. Och det jag tänker på är den skånska insats vid helgens SM i friidrott för 15- och 16-åringarna. Efter den lite skämmiga insatsen vid motsvarande tä...

Av Magnus Månsson - Tisdag 12 mars 17:16

Det går tungt för Lugi i de båda högsta serierna i handboll. Både damerna och herrarna riskerar att degraderas, antingen direkt eller via kval. Jag har alltid hävdat att föreningar, oavsett idrott, med stabil ungdomsverksamhet har lättare att til...

Av Magnus Månsson - Måndag 11 mars 19:23

Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje har varannan söndag en kolumn, där han behandlar alla de frågor och prioriteringar han som ansvarig utgivare har att lösa och ta beslut om. I går var han inte på problematiken om vad som attraherar mest, vilka ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards