Direktlänk till inlägg 24 februari 2019

Tio lag räcker i Handbollsligan

Av Magnus Månsson - 24 februari 2019 17:14

Hej Magnus,
Dina frågeställningar är relevanta, och skulle behöva diskuteras ingående.
Just Karlskronamatchen spelades sportlovsveckan och det innebär alltid ett publikt tapp för oss, framförallt är det mycket ungdomar som är borta.

Nä, sportchef det gäller inte längre. Vi jobbar numera i en sportgrupp utan någon direkt uttalad ansvarig.

Spänning är ju viktigt, inte bara i handboll utan i alla sporter. Dock med ett litet undantag och det är när, som senast, det är hemmalaget som är överlägset, då är avsaknaden av spänning ursäktad av åtminstone de allra flesta hemmasupportrarna.

 

Jag fick en kommentar från min vän Tommy Thysell efter mitt senaste handbollsinlägg.

Hans roll i HK Malmö är härmed klarlagd.

Hans analys av den klena publiksiffran (834) mot Karlskrona tål dock att diskuteras. Den var faktiskt högre än vid Karlskronas höstbesök och tar du bort de fem Skånederbyna är det bara Sävehof (887) som lockat fler till Baltiskan denna handbollssäsong. HK har fem hemmamöten med över 1 000 åskådare, alla Skånederbyn.

Jag, mycket handbollsintresserad, menar att tidpunkten, lov eller ej, har mindre betydelse. Kvalitet och spänning är viktigare. Vid vinst är de flesta hemmasupporters nöjda. Visst, men de mera neutrala handbollsvännerna vill nog även ha kvalitet. Och spänning.

De generellt sett låga åskådarsiffrorna vid HK:s hemmamöten visar att det inte räcker med segrar för att nå en acceptabel publiknivå. Hur nöjda HK-anhängarna än är.

***

Jag menar att kvaliteten och ovissheten måste höjas. När facit kommer fram är det oftast samma åtta slutspelslag och därmed också samma klubbar i de lägre regionerna.

Sverige har inte 14 elitlag på herrsidan. När man införde det i sig orättvisa poolspelet var syftet bland annat att lagen i grundserien ville ha mer än 26 matcher. Nu är det 32. Det är väl få som anser att kvaliteten höjts och att publiktillströmningen ökats.

Nej, minska antalet lag till tio med fyra inbördes möten. Det ger 36 matcher per lag, bättre sportslig rättvisa och fler garanterade publikdragande derbyn. Det är ju dessa som höjer snittet.

Tycker man sen att 15 ytterligare slutspelsmatcher blir för tufft, kan man överväga att någonstans reducera antalet kvarts- eller semifinaler från fem till tre. Eller återgå till en enda finalfestdag.

***

Såg i går IFK Kristianstad—Vardar 30—32 och med den matchen på näthinnan är det omöjligt att se att något lag skall vinna över Kristianstad i bäst av fem.

Olafur Gudmundsson!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards