Direktlänk till inlägg 20 februari 2019

Handbollens för långa transportsträcka

Av Magnus Månsson - 20 februari 2019 17:33

I går var jag på handboll.

HK Malmö mötte Karlskrona, 31—25, i Handbollsligan. Toppen mot botten.

Vi var något över 800 personer i stora Baltiska hallen. Fler i storstaden Malmö var inte intresserade av att se svensk elithandboll.

Det är givetvis en oroande publiksiffra. Liksom tendensen för säsongen så här långt. Tack vare sin för de flesta överraskande positiva insats är det bara IFK Skövde som redovisa ett rejält plus, en ökning med över 500 personer per match. Kristianstad, minus 300, Sävehof, minus 225 och Lugi, minus 150, är de klubbar som tappat flest åskådare i nuläget. Övriga föreningar (utom Hammarby, plus 100 och Redbergslid, plus 150) visar även de på färre antal åskådare än förra spelåret, dock under 100.

Som klubbledare hade jag varit orolig.

***

Varför ser det ut så här?

Är det kvaliteten som inte är tillräcklig? Ta gårdagsmatchen som exempel. Det var ingen högre klass på spelet. Och matchen saknade dessutom en av handbollens viktigaste ingredienser, jämnhet och spänning. För att ett lag av Karlskronas klass skall hota serietvåan HK Malmö behöver man ha bra målvakter (det hade man definitivt inte) och skottmarginalerna med sig. Inte heller det hade Blekingelaget, fyra ramträffar den första kvarten. Det fanns inte tillstymmelse till spänning.

Tommy Thysell, det är väl sportchef han är i HK Malmö, kommenterade för en tid sedan en HK-segermatch på klubbens hemsida med något likande som: Det här inte var speciellt underhållande.

Det är välgörande när en i sporten så involverad person som Tommy faktiskt inser att den idrottsliga underhållningen många gånger är undermålig, även på den högsta nivån.

Det är inte alltid publiken (den uteblivna) det är fel på.

***

De här tankarna får en osökt att fundera över upplägget av Handbollsligan. En serie med 14 lag och 32 matcher i en lång transportsträcka, med nästan alltid samma sju lag på rätt sida om åttondeplatsstrecket. 

 Visst varje placering har sin betydelse för favörer inför slutspelet och kvalet. Men känner, och bryr sig, den stora idrottsallmänheten om detta? Jag är mycket tveksam.

Det för osökt in frågan om 14 lag inte är för många lag i ligan. Med sex eller sju matcher kvar är de åtta slutspelslagen i praktiken klara. Hur inverkar det på publikintresset?

Ovissare är det kring de nedre strecken.

Sverige har inte 14 lag av elitklass. Samtidigt har de sex lagen från den undre halvan vunnit fler matcher än någon gång (?) tidigare mot Toppåtta, elva vinster och dessutom tre kryss.

Anmärkningsvärt är att av nästjumbon Hammarbys sex vinster har fyra kommit mot ett blivande slutspelslag. Det gäller att vinna rätt möten.

***

Handbollen har alltid varit de små städernas sport publikmässigt. I Kristianstads kommun med 4 200 åskådare i snitt bor 40 000 personer, i Skövde (1 900) också 40 000, i Alingsås (1 650) 30 000 och i Ystad 20 000 drar YIF 1 700 per match och IFK 1 200. Ystads andralag är attraktivare än de tre storstädernas bästa lag.

***

På tal om publik. Det är svårt att se hur gammal en person är. Tog mig en titt runt omkring mig i går på läktarna och i foajén i paus och kollade. Av de 800 personerna var säkert cirka hälften pensionärer.

Ser inte bra ut i ett framtidsperspektiv.

***

Nu förbereder jag mig för att se Sävehof—Redbergslid på CMore. Två intressanta outsiders i slutspelet. Inför över 2 000 åskådare?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards