Direktlänk till inlägg 12 januari 2019

Funderingar kring VM och H 43 Lund

Av Magnus Månsson - 12 januari 2019 13:50

VM-premiären i handboll är överstökad, svenskt 27—24 mot Egypten.

En bra start. Och gårdagens siffror visade även i övrigt att handbollsvärlden är större än vad vi tror. Vid enstaka tillfällen är det kanske bäst att tillägga.

Coachningen var, om inte social, så inriktad på en lång turnering. Tio matcher är det givna målet, det vill säga en medaljmatch.

Lukas Nilsson, Kim Andersson, Kim Ekdahl Du Rietz och Jim Gottfridsson hade alla strålande perioder och även Albin Lagergren visade klass. Det finns alternativ. Ett ytterligare är irrationelle Mattias Zachrisson.

Målvaktsspelet var inte riktigt på topp. Men när det krisade till sig på slutet visade dock Andreas Palicka vad rutin betyder.

Det som oroade var att mittsexorna, Andreas Nilsson och Jesper Nielsen, offensivt verkade hämmade av sin långa skadefrånvaro.

***

Det utses i VM- och EM-turneringarna Matchens lirare. Nästan alltid blir det en målvakt eller den som gjort flest mål. I går förärades Lukas Nilsson hedersbetygelsen. Inget fel i det. Men tänk om en dag en förvarsdirigent som Max Darj kunde föräras. I min enkla handbollsvärld var Max Darj gårdagens bäste svensk.

***

I mitt förra inlägg placerade jag Andreas Palicka som pojklagsspelare i Kävlinge. En källa vilseledde mig. En trogen följare med H 43-anknytning hörde av sig och berättade att Palicka redan i sju- åttaårsåldern var med i H 43:s verksamhet i Fäladshallen. Jag litar nu mer på min H 43-källa.

***

H 43 Lund, ja. Konkursen för några år sedan sätter fortfarande sina trista spår på seniorsidan. Och i slutändan även på ungdomssidan. Både dam- och herrlagen har tagit sig från lägsta serienivån till division 2, som är våning 4 i seriepyramiden. Men det är för lågt för att bibehålla de främsta talangerna. Det finns många klubbar på högre nivå som lockar.

I princip är jag mot att man satsar rejält på seniorlag om det går ut över ungdomslagen. Men någonstans finns en gräns. Jag tycker H 43 är vid den.

I dag börjar steg 3 i U- och JSM. H 43 var den skånska klubb som startade med flest lag i dessa mästerskap, 13 i de sex klasserna. När turneringen nu går in i nästa fas finns 10 H 43-lag kvar, flest av de skånska klubbarna.

Och vid varje slutspel kommet alltid ett par, tre lag på medaljplats ofta blir det något guld.

I en sund föreningsfilosofi skall talangerna kunna utvecklas inom den egna föreningen så långt som möjligt. Då är nivå 4 för lågt för H 43:s alla talangfulla unga spelare.

Seniorlagen måste nu få sin del av budgeten. Det är en framtidsinvestering.

 

 

 

 

 

 

 
 
Ingen bild

Jörgen Ekdahl

14 januari 2019 22:13

Hej igen Magnus!
Så här långt leder du på poäng! Jag tänker på Sveriges målvakter. Nu efter tre segrar har de verkligen varit på topp. Men vi får se när Sverige ska möta de danska och franska skyttarna, om ditt svar att Sverige har två världsmålvakter. Hoppas att du har rätt så klart!
Det är nu turneringen verkligen börjar, så här långt har det varit propaganda handboll. Mattias Zachrisson har varit, och är Sveriges bästa utespelare så här långt. Mr. 100%! Både framåt och bakåt.
Mvh Jörgen

Magnus Månsson

15 januari 2019 09:12

Hej!
Jag förstår inte riktigt din pessimism angående målvakterna. Du har framfört åsikten tidigare år också. Spelar man år efter år i ett av världens bästa lag håller man världsklass. Hade man inte gjort det hade man inte fått vara kvar. Så tuff är proffsvärlden.
Sen är ju idrottsvärlden obarmhärtig. Båda kan ha en lite sämre dag samtidigt och då kan det gå illa.
Många har varit bra. Den största internationella utvecklingen har Lukas Nilsson haft. Han har utökat sitt register.
Darj är en klippa.
I morgon börjar allvaret. Och dit kommer vi med en "utvilad" trupp. Så här långt har coachningen vart perfekt.
Ha det bra/MM

 
Ingen bild

Jörgen Ekdahl

17 januari 2019 12:50

Hej Masse!
Jag är inte pessimist, utan vanligt vis ganska optimistisk av mig.
Hoppas Appelgren får börja ikväll, så Palicka kan vila sig lite.
Samt att Zachrisson måste få börja ikväll.
Idag får jag nog hålla med Wiman i SDS! Coachningen kunde varit bättre igår.
Sverige vinner med minst 6 bollar i kväll.
Jörgen

Magnus Månsson

17 januari 2019 20:24

Pessimist var lite raljant uttryckt. Tänkte på din åsikt om målvaktsparets kapacitet. Du hade samma synpunkter i fjor.
Nåväl!
Coachningen! Ännu har inte hälften av de troliga matcherna spelats. I matchen mot Angola sparades i stort hela förstauppställningen efter paus. Jag menar att man måste se helheten. KA visade att han inte var nöjd med lagkapten Ekberg och bänkade honom i 45 min. Wanne är inte helt frisk.
Vi skall inte glömma att Qatar är ett bra lag. Det behövs det bästa man har för att vinna över dem. Den uppställning han matchade vände ett hotande nederlag till vinst. Kan man i ett kritiskt läge byta ut "syndarna" Gottfridsson/Lagergren. Mot vem? Kim A? Tja? Hur bra är han i skarpt läge i ett internationellt mästerskap.
Lukas Nilsson är formidabel. Hur är Kim EDR:s skadestatus? Orkar hans ömmande ljumskar offensivt inte med de kraftödande genombrott. Där finns en icke utnyttjad kapacitet. Kim och Lukas i stöt och friska! Bäva månne motståndarna.
DARJ!!!!!
Om tio minuter smäller det.

Wiman och Ekdahl i samma båt. Det är en ohelig allians. Skillnad på kunskap om handboll.
4
Ha det bra/MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 18 mars 21:47

Det blev en önskefinal i herrarnas fotbollscup, Malmö FF mot Djurgården. Det är de lag som imponerat mest i de inledande omgångarna och i den enkät som redovisades i samband med den  allsvenska upptaktsträffen tippas just MFF och Djurgården som de ...

Av Magnus Månsson - Fredag 15 mars 18:29

Den allsvenska fotbollspremiären närmar sig. Det blir ingen spännande guldstrid lik den i fjor med ett avgörande i en direkt final som den mellan Malmö FF och Elfsborg. Experter av alla de slag och trovärdighet är klara med sitt tips: Malmö FF ko...

Av Magnus Månsson - Onsdag 13 mars 18:05

Ett steg i rätt riktning? Eller en tillfällighet? Jag är optimistisk och tror på det förstnämnda. Och det jag tänker på är den skånska insats vid helgens SM i friidrott för 15- och 16-åringarna. Efter den lite skämmiga insatsen vid motsvarande tä...

Av Magnus Månsson - Tisdag 12 mars 17:16

Det går tungt för Lugi i de båda högsta serierna i handboll. Både damerna och herrarna riskerar att degraderas, antingen direkt eller via kval. Jag har alltid hävdat att föreningar, oavsett idrott, med stabil ungdomsverksamhet har lättare att til...

Av Magnus Månsson - Måndag 11 mars 19:23

Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje har varannan söndag en kolumn, där han behandlar alla de frågor och prioriteringar han som ansvarig utgivare har att lösa och ta beslut om. I går var han inte på problematiken om vad som attraherar mest, vilka ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards