Direktlänk till inlägg 18 juni 2013

Dags att agera, Robert Nord!

Av Magnus Månsson - 18 juni 2013 13:12

Det blir åter några friidrottstankar.

Det är den idrott jag i olika funktioner – och mer eller mindre – varit engagerad i under cirka 60 år.

Konservativt? Kanske!

Men det ser inte bra ut för framtiden i skånsk friidrott. Det är dags att agera, att göra något!

***

 Vi börjar dock positivt!

 Grattis till MAI för den försvarade titeln i lag-SM för 17-åringar. Lagets sammansättning visar också på betydelsen av en levande friidrott runt om i distriktet. MAI:s egna ”produkter” – vilket fult ord i dessa sammanhang – kompletterades med duktiga ungdomar friidrottsuppfostrade i mindre skånska föreningar.

Glädjande var att både IFK Lund och IFK Helsingborg hade lag med. Det har inte varit skånsk ungdomsfriidrotts styrka de senaste åren att mönstra lag till stafetter och andra lagtävlingar. Ett trendbrott?

Däremot kom inte Öresund FK med något lag, trots att tävlingen avgjordes på hemmaplan.

Den främsta anledningen till att Finish, Pallas och Heleneholm blev Öresund var att man gemensamt skulle kunna få slagkraftiga lag.

Jag tror generellt sett inte på sammanslagningar, 1 plus 1 blir ofta 0.75

Alla tre klubbarna hade svårighet att få fram en drivande ledare att hålla ihop den egna föreningen. Att då hitta någon som kan samordna aktiviteterna i tre till en gemenskap har tydligen varit för svårt – och inte oväntat.

***

 Tredje generationen har börjat friidrotta. Tiderna är annorlunda. Friidrottens status har ändrats. Miljön är inte densamma.

När morfar började tävla på 1950-talet fanns det rikligt med tävlingar på olika nivåer. Dottern/mamman startade under 1980-talet, då skånsk friidrott hade en stor inspirerande ungdomsverksamhet. Barnbarnet gjorde i söndags som 12-åring sin andra utomhustävling.

Hur inspirerad blev hon av vad hon upplevde?

Det var i Finish Games i Vellinge med ambitiösa förhoppningar, många grenar, många åldersklasser. Men det är bara det att underlaget inte alls räcker till. En deltagare per gren i åtskilliga grenar, ingen i andra. På 800 meter deltog tre löpare, en var P 15, en var P 17 och en var senior.

Hur skoj var det, speciellt som det var blåsigt och kallt och även med en och annan regnskur?

Några få grenar hade hyfsade startfält, men de var få.

Och det här var ingen engångsföreteelse. Så har det sett ut under många år i Skåne. Visst finns det ett visst nytänkande. Klippan hade i år slagit ihop två åldersklasser till en (förr i tiden tävlade man i tvåårsintervaller) och det innebar större och förhoppningsvis mera inspirerande startfält.

Jag förstår ambitionen ute i klubbarna men de biter sig själv i svansen. I längden sviker ungdomarna och inte minst den viktiga resursen, föräldrarna. Och alla nödvändiga funktionärer.

En friidrottstävling – speciellt de över två dagar – tar för lång tid och är för tråkig. 2013 är konkurrensen stentuff dels mellan de olika idrotterna och dels med andra fritidsaktiviteter.

Kvalitet vinner.

Det gäller att återfå den.

Skånsk friidrott mår inte bra. Klubbarna/arrangörerna måste tänka om, jobba mot samma mål. De måste prata sig samman.

Nu är det upp till Skånes Friidrottsförbund att snabbt arrangera en ingående framtidsdiskussion.

Idéerna finns. Men finns viljan till ett samarbete i klubbarna?

Det är upp till Robert Nord, ordförande i det skånska förbundet, att agera och visa kraft.

Jag vill gärna att mitt barnbarn skall finna samma glädje i friidrottsgemenskapen som hennes mamma och morfar.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 24 april 21:37

Man har sina favoritlag. I alla idrotter. Det går att ha mer än ett. Helst då förstås på olika nivåer. Om dessa inte spelar, klappar mitt gammalmodiga idrottshjärta alltid för den klubb med den bredaste ungdomsavdelningen och som ger sina egna ta...

Av Magnus Månsson - Måndag 23 april 20:58

Tillbringade en del timmar på Stadionområdet i Malmö de tre senaste dagarna. Det var USM-finaler i handboll, 48 lag, 108 matcher på sex planer inom en radie på cirka 100 meter. Ett oöverträffat koncept. Det var tredje gången finalspelet avgjordes...

Av Magnus Månsson - Onsdag 18 april 18:35

Det är mycket allsvensk fotboll nu. För mycket. Som nörd orkar jag med det. Men det täta programmet med tre matcher på åtta dagar ger inte sportslig rättvisa, när tv skall ha sitt med matcherna utlagda i stort varje dag. Det är en väsentlig ski...

Av Magnus Månsson - Tisdag 17 april 17:55

Det där med ungdomsidrott är svårt. Vad är rätt och vad är fel? Och finns det något rättvisande svar? Tillbringade några helgtimmar i Heleneholms sporthall för att titta på några seriematcher i basket för 12—13-årsflickor. Basketen i Skåne ...

Av Magnus Månsson - Lördag 14 april 12:40

True Blues, TFF:s supporterklubb, vill inte att Vångavallen får konstgräs. En banderoll med budskapet: Konstgräs, nej tack fanns på plats vid gårdagsmatchen Trelleborg—Örebro 1—2. Men är det någon gång man önskar just konstgräs så är de...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se