Senaste inläggen
Det går fort, redan i morgon är de dags att påbörja omgång 3 i herrarnas fotbollsallsvenska.
Starten har varit intressant, sensationer är idrottens krydda – om de inte drabbar det egna favoritlaget förstås. En bra start är viktig, men att redan nu sätta en krisstämpel på ett lag som förlorat sina inledande matcher känns bara som något rubrikskapande. Precis som två raka vinster inte pekar på fortsatt succé. Även om sex poäng, som för Mjällby, är en utmärkt start för ett tippat bottenlag mot två förmodade medaljaspiranter som Elfsborg och Djurgården.
Min erfarenhet säger mig att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser efter två av 30 omgångar. Men så söker jag inga spektakulära rubriker heller.
***
I fjorårets allsvenska inträffade det ovanliga att efter två omgångar hade alla lag spelat hem poäng och inget lag vunnit två matcher.
***
Jag följer Allsvenskan via Discovery+.
Jag hoppar gärna över allt snack före, under och efter matcherna. Oftast ger det inget, speciellt inte tränarintervjuerna strax före avspark.
Vid de ”stora” matcherna är det alldeles för många mer eller mindre kunniga personer som vill ge sina synpunkter. Och många, speciellt några av kvinnorna, talar alldeles för fort för att en 80-plusare skall hinna med. Sen är det frågan om jag går miste om något väsentligt.
***
Pär Hansson har vuxit in i kläderna och vågar ta plats. Det tände till mellan honom och Alexander Axén vid mötet MFF—Elfsborg. Naturligtvis gällde det en regeltolkning, Många av alla experter och kommentatorer går mer på känsla än kunskap och eftersom de flesta är före detta spelare ser de på situationerna ur ett spelarperspektiv. Vilket inte alltid är objektivt och rätt.
***
Den senaste omgångens mest sensationella uttalande kom från den nye MFF-tränaren Milos Milojevic. Han menade att krysset mot Elfsborg var rättvist.
När hörde någon senast en MFF-tränare erkänna att en poängförlust på hemmaplan var rättvis? Det var länge sedan.
Proffsigt Milos Milojevic!
Jag gillar, som sagt, inte dessa intervjuer i direkt anslutning till matcherna, Men eftersom det tydligen ingår i avtalet mellan tv-bolagen och klubbarna att spelare skall ställa upp för en pausintervju måste spelarna respektera journalistens arbete. Oftast är frågorna harmlösa.
Men det var pinsamt att se och höra MFF-kaptenen Anders Christiansens uppträdande och svar i samband med MFF—Elfsborg.
Oproffsigt Anders Christiansen!
Vi bor i Sverige med allt vad det innebär klimatiskt.
Svensk fotboll har bestämt att de två högsta herrserierna skall vara rikstäckande och innehålla 16 lag vardera. Det innebär, normalt, seriespel från början av april till början av november.
Förutsättningarna att under en så lång period kunna bjuda på ett acceptabelt naturgräsunderlag från norr till söder är omöjliga. Konstgräs, i dess olika utföranden, är den naturliga ersättningen. Det finns inga andra alternativ. Likväl påminns man regelbundet av naturgräskramarna om det förkastliga att elitseriematcher avgörs på konstgräs. Märkligt nog förekommer inte samma debatt om underlaget i de två högsta damserierna. Inte ens de främsta ivrarna för en jämställd idrott höjer sina röster.
Jag menar: Lägg ner den här diskussion, den tillför inget! Något år får lagen några fler matcher på naturgräs än på konstgräs, ett annat tvärtom.
Det så kallade hybridgräset skulle bli räddaren. Det finns nu på tre arenor, Eleda i Malmö, Guldfågeln i Kalmar och på Gamla Ullevi i Göteborg. Planerna lär vara dyra att anlägga och är inte lika stryktåliga som de mera ordinära konstgräsbanorna. Både Gais och Örgryte har fått seriematcher utlokaliserade till Häckens arena Bravida, konstgräs. Guldfågeln höll inte bästa klass i premiären mot Malmö FF. Planen bar klara tecken av en allsvensk dammatch någon dag innan.
Och hur många gånger har Malmö FF denna vår utnyttjat träningsytorna på ”Hybriden”? Någon, alls?
Kostnader och utnyttjandegrad måste kommunerna lägga in i sina kalkyler. Fotbollens krav är höga, inte minst på arenornas standard och kapacitet.
Kritikerna har inte tänkt hela varvet.
***
Helgens allsvenska omgång visade på den svenska problematiken.
Med tanke på snömängderna runt arenan hade matchen Sundsvall—Hammarby aldrig kunnat genomföras utan konstgräs.
Efter långa diskussioner beslöt Degerfors av gammalnostalgiska skäl att fortsätta med naturgräs. För andra säsongen i följd tvingades klubben förlägga sin premiär i Örebro. Inför 800 åskådare. Hur många miljoner förlorade Degerfors IF på den tvångsförflyttningen? Det kan bli fler flyttar.
Inte ens så lång söderöver som i Malmö kunde kommunen erbjuda BK Olympic i division 1 en spelbar naturgräsplan utan matchen flyttades till konstgräset på Limhamn.
***
Alla svenska spelare av i dag är fotbollsuppfostrade på konstgräs. De är vana vid detta underlag, Varför då denna aversion från så många aktiva? Och tränare naturligtvis.
Kritiken verkar mest byggd på nostalgisk konservatism.
För igen kan väl uppriktigt mena att den fotbollsmässiga underhållningen blir bättre på natur- eller hybridgräs än på konstgräs av bra kvalitet.
Fotbollen, ta nu inte efter handbollen!
Missförstå mig nu rätt. Jag har ofta skrivit att handbollen är den svåraste lagbollsporten att döma, skillnaderna mellan ett frikast, en varning, en utvisning eller en direktutvisning är små. För att inte tala om: Straff eller, ett oftast ofarligt, frikast.
Även ett ganska vant handbollsöga har svårt att hänga med. Även efter en repris i slow motion.
Kommentatorer och experter i tv har många gånger lika svårt som jag att förstå.
Alla idrotter har sin charm. Jag gillar handboll. Skarpt. Trots att jag, som sagt, inte hänger med alla gånger.
Det är också värt att poängtera att det är hart när omöjligt att för två par ögon att hålla koll på all fuffens tolv spelare (ibland till och med tretton) håller på med på en starkt begränsad yta i ett alltmer uppdrivit tempo. Under en match har ett domarpar upp mot 150 beslut att fatta.
***
Nåväl, så ser regelboken och dess tolkningar ut i handboll.
Fotbollens är på något sätt striktare. Även om det självfallet ligger en mänsklig bedömning bakom straffpåföljden, frispark/straff, gult kort, rött kort. Och förseelser innanför straffområdet är straff. (Obstruktion och farligt spel utan att träffa renderar bara indirekt frispark.)
Men så har man klyddat till det. Det har kommit i ett nytt begrepp i bedömningen, ”soft penalty”, det vill säga vissa ojustheter skall bestraffas mildare, eller mera korrekt, inte alls. Vad är det för trams? Den stackars domare skall alltså numera också avgöra graden av ojustheten. Och dessutom i bedömningen lägga in om den förfördelade spelaren ”förstärker”. Det sista står inte i regelboken men merparten av kommentatorer och experter i tv är snabbt framme med sina analyser.
Soft penalty-frågan ventilerades redan i fjor men domarna har tydligen gått på kurs för redan i två av de matcher jag såg i premiäromgången vinkades två klara straffar bort. Dels när Elfsborgs Jacob Ondrejka fälldes mot Mjällby och dels när MFF:s Eric Larsson höll Kalmar Carl Gustafsson i rejält smidjebälte i en lång rörelse inom MFF:s straffområde.
Om jag inte minns fel stod det 0—0 vid båda tillfällena och det är vedertaget att mål förändrar matcher. Samtidigt måste det tilläggas att en straff inte är lika med mål, men förvisso den bästa målchans man kan få.
***
I dessa båda matcher ryades det från tv-håll om straffar för hands. Här använde verkligen de båda domarna ”soft penalty-regeln” eller förståelse för hur kroppsdelarna rör sig i rörelse. Skotten kom från nära håll och träffade en hand i en naturlig rörelse. Bra beslut av Nyberg och Sjöberg. I handsfallet men i de andra … ?
Anders Andersson menade i tv att det är löjligt att se försvarare springa omkring i egna straffområde med händerna på rygg för att undvika att få en boll uppsparkad på en hand med straff som påföljd. Det är bara att hålla med honom.
***
Fotbollen har (hade?) sina strikta regler om vad och hur förseelser skall bestraffas. Handbollens är lite mer diffusa.
Fotbollen bör inte gå åt det hållet.
Skrota det där om soft penalty!
Brott skall inte löna sig!
Det lär aldrig ha hänt förr.
Och lär väl aldrig hända igen.
Det som handbollsklubben Lödde Vikings presterat den här säsongen kan svårligen upprepas av en förening från en så liten ort som Löddeköpinge.
Att Löddes båda A-lag har avancerat till nivå 4 i seriesystemet är inget höja ögonbrynen för. Men att en klubb från en småort och med en så undanskymd position i seriehierarkin har fem lag med i USM-slutspelet är minst sagt beundransvärt. Jag är rädd om ordens valör. Det här är fantastiskt. Det lag som missade finalspelet var 18-årsflIckorna och de föll bort i sista steget, 4.
Med sina fem lag är Lödde den klubb i hela landet som har flest lag i finalspelet, som avgörs 6 till 8 maj i Uppsala.
Näst bäst är dubbla elitklubben Önnered med fyra lag, sen kommer starka flicklubben Skuru och i dessa sammanhang alltid duktiga Aranäs, båda med tre lag vardera.
Anmärkningsvärt är att Sävehof, oftast något av dominant i USM-slutspel, endast får sända sitt 18-årslag för flickor till Uppsala.
48 lag återstår, åtta per tävlingsklass.
Ett bevis på bra klubbredd är att 30 föreningar har finallag. Den geografiska spridningen visar dock att handbollen är regionalt begränsad till Skåne och regionerna kring Stockholm och Göteborg med en kil österut in i Västergötland mot Alingsås och Skövde.
***
Förutom Lödde finns Skåne representerat av H 43 Lund, Lugi och Ystads IF med två lag vardera, samt Ljunghusen, H 65 Höör, Eslövs IK, IFK Kristianstad samt Kävlinge HK (samma kommun som Lödde Vikings!) med ett lag vardera.
Malmö är orepresenterat om man inte räknar med HK:s samarbetsklubb Ljunghusen. Nålsögat att ta klivet från steg 4 till Topp 8 är smalt. Både HK Malmö och IFK Malmö hade lag som var uppe och nosade på en finalplats.
Ystads IF var väldigt nära att få ytterligare två finallag. Kubbens damlag har tagit steget upp i Allsvenskan, nivå 2, och har även flicklag som hävdade sig bra i USM. YIF kan bli en maktfaktor även på damsidan,
Helsingborgsklubben IK Sund är också värt några berömmande ord. Deras P 14 lag var nära knipa en finalplats. Det är nyttigt med konkurrens. Det behöver OV,
I går fastställde kommunfullmäktige i Malmö det kommunstyrelsen tidigare i månaden beslutat: En multiarena skall byggas på Stadionområdet och samtidigt godkändes en avtalsförklarking mellan Malmö stad och Malmö FF.
I denna ingår att MFF får tillgång till alla träningsplaner på området.
Sydsvenskans reporter intervjuar ordförande och vd i MFF och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh. Trion är nöjd och belåten. Underligt vore det annars.
Innan jag skriver vidare:
1) Jag är medlem i IFK Malmö men har inte diskuterat denna fråga med någon i IFK. Åsikterna är helt mina egna.
2) MFF är stan i särklass främsta idrottsliga varumärke.
Men har inte Sydsvenskan brustit i journalistisk kutym och etik och underlåtit att ta del av IFK Malmös synpunkter? IFK, hyresgäst på Stadion sedan tillkomsten 1958, har redan nu minimalt med träningsutrymmen och i framtiden kanske inga alls på området,
SDS-skribenten antyder att IFK har en vilja att lämna Stadionområdet. Det ät inte fråga om att vilja. IFK har redan lämnat. Det har varit ett måste för att över huvud kunna ha någon ungdomsverksamhet. Alla planer och tider på Stadion är upptagna.
SDS föreslår ett planerat, men icke påbörjat område norr om Västra hamnen skall bli IFK:s nya hemvist. Men då har journalisten helt förbisett vad IFK:s ungdomsfotboll står för i dag: Fri lek åt alla. Klubben jobbar i socialekonomiskt utsatta områden. Dit hör knappast Västra hamnen.
För en tid sedan erhöll för övrigt IFK Malmö 150 000 av Svenska Fotbollförbundet och ICA-gruppen just för sitt ungdomsprojekt, delvis finansierat av matkasseutdelningen på tisdagar.
IFK Malmös dröm -- liksom MFF:s – att få en samlad plats för hela sin verksamhet lär bli en utopi. A-lagets plats i division 1, nivå 3, sätter krav på matcharenan och det lär väl innebära att Gamelstadion blir den plan man får spela på. I framtidsplanerna skall denna finnas kvar. Men var skall man träna?
Måhända är jag naiv, men borde inte en seriös, neutral journalist ta upp de problem som nu uppstår för Malmös äldsta fotbollsklubb som dessutom idrottsligt och historisk sett är den klart näst bästa?
Som också fotbollsmässigt mår bättre än man gjort sedan början av 2000-talet, då A-laget låg i Superettan och P 16-laget blev svenska mästare.
I dag ha IFK lag i alla åldersgrupper på pojksidan från 19 till 9, med två lag i vissa åldrar, plus fotbollsskolor för både flickor och pojkar,
Det hör till att blotta sin okunnighet att tippa utgången av den allsvenska herrfotbollen.
Lite grund för tippningen har spelet i Svenska cupen förstås givit, men det är skillnad på enstaka ”vinna-försvinn-matcher” och en serie över 30 ongångar. I en serie gäller det att ha en bra bredd, kanske inte upp mot 25 spelare utan upp mot 20. Den breda bredden – om man nu kan uttrycka – har förstås Malmö FF men det finns guldopponenter som har tillräcklig allsvensk bredd,
MFF visade under cupspelet sin kapacitet genom att slå ut både AIK (3—2) och Djurgården (1—0), två troliga toppkonkurrenter. Vinster skyler ofta brister. MFF:s segrar var – i min värld – två marginalvinster, inte helt övertygande. Åldersstrukturen och därmed risk för slitageskador och några perioder med spel i Europa gör att jag tippar Malmö FF som trea.
Väl medveten om att klubbens överlägsna ekonomi kan ge bra nytillskott under sommarfönstret. Samma fönster som kan spoliera lovande säsonger för de mindre bemedlade.
Det är vanskligt i mars att förutse vad som avgörs i november.
Men jag försöker.
1) Djurgården. Tre starka lagdelar, men hur anpassar sig Victor Edvardsen i en storklubb?
2) Elfsborg, stark allsvensk bredd, rutin och talang i lagom blandning,
3) Malmö FF. Se ovan!
4) AIK. Med John Guidetti, naturligtvis en stark guldkandidat.
5) Häcken, Revanschsuget med en trupp som har många kvaliteter.
6) Hammarby. Försvaret håller inte sett över 30 matcher
7) Norrköping. Stort ansvar på Christoffer Nyman att ersätta Samuel Adegbendro.
8) Kalmar. Hur ersätter man fem av förra säsongens bästa? Kan tränare Rydström fixa det?
9) IFK Göteborg. Kan veteranerna hålla energin och motivation i en 30 matcher lång serielunk?
10) Sirius. Intressant ungt lag med unga intressanta ledare: Hittar japanen Sugita formen, så kan det bli bättre.
11) Van den Hurk måste lyckas, finns spelare med utvecklingspotential, men finns stabiliteten?
12) Varberg, Tipset bygger helt på tränaren Joakim Perssons förmåga att få maxutdelning på spelarmaterialet.
13) Sundsvall. Finns allsvensk erfarenhet för att klara sig kvar.
14) Mjällby. Tappen av kvalitet är år efter år är för många för att nå de senaste årens placeringar, 5 och 9.-
15) Degerfors. Stor omsättning. Saknaden av Victor Edvardsens många mål kännbar.
16) Värnamo. Kan tränaren Jonas Thern med sin skicklighet på tre år föra sitt lag från division 1 via Superettan till nytt kontrakt?
29—29 i höstas i Malmö. 29—28 i Ystad i februari.
Fem lika jämna matcher att vänta i SM-kvartfinalerna i handboll mellan Ystads IF och HK Malmö?
Som handbollsintresserad är det givetvis bara att hoppas.
I Malmömatchen var båda lagen starkt reservbetonade. I Ystad saknade YIF Kim Andersson, som nu är tillbaka och även om hans speltid lär bli starkt reducerad kan han med sin spelintelligens bli en avgörande faktor-
I förra årets slutspel föll YIF mot Lugi i kvartsfinalen beroende på att de två ordinarie målvakterna var skadade och att inkallade Oscar Jensen inte orkade med det täta matchandet. Denna ståndpunkt står jag för.
I dag är det målvaktsoro i båda lagen, de båda förstamålvakterna är borta, Niklas Kraft i YIF och Adam Krantz i HK. HK:s Erik Helgsten (hur är det med honom?) och Ebbe Håkansson har båda gjort strålande insatser men det är skillnad på enstaka matcher i grundserien och avgörande slutspelsmatcher. Här har YIF ett plus i Erik Hvenfeldt.
Efter ett antal hjärnskakningar har YIF:s Jim Andersson beslutat sig för att sluta med handbollen med omedelbar verkan. Han har inte spelat mycket den här säsongen så hans frånvaro inverkar inte på slutspelsstyrkan.
Så här på matchdagen ser det väldigt jämnt ut. I min värld lutar det åt Ystads IF med tanke på hemmaplansfavören, målvaktspositionen och Kim Andersson.
Och om Jonathan Svensson återfår den form han hade för en tid sedan både som skytt och främst assistkung, ja, då lär favoritpendeln slå över åt YIF-håll ännu mer.
***
Nästa säsong blir det inga seriederbyn i Ystad. IFK var på det hela för tunt för att hålla sig kvar. Under en period var de berömda marginalerna mot IFK men när det verkligen gällde, i den sista matchen mot HK Malmö, avslöjades bristerna totalt.
Det talas om att handbollskulturen talar för en snabb come back i högsta serien för IFK Ystad. Men klubben har inte längre den ungdomsavdelning som förr. Den är tunn och håller inte alls den kvalitet som tidigare fostrat så många världsstjärnor. Av staden Ystads många svenska landslagsspelare är IFK moderklubben för fler än YIF. I alla fall sett ur ett någorlunda modernt tidsperspektiv.
Säsongens IFK Ystad innehöll många duktiga spelare av bra allsvensk klass, som förmodligen är intressanta för andra klubbar. Lyckas IFK behålla de flesta av dem kan förstås IFK bli att räkna med i nästa säsongs Allsvenska. OV/Helsingborg snabba återkomst visade än en gång på kvalitetsskillnaden mellan de två högsta nivåerna i svensk herrhandboll.
***
Guif och Hallby har spelat klart. De högg båda på en plats i slutspelet. I min värld bra prestationer. Guif tappade sin storstjärna Eric Johansson till Norge, Hallby sina tre främsta., Olle Ek, Adam Tumba och Charles Hugosson. Tränarna Roganovic och Östlund har visat sin kapacitet.
***
Vilken tv-kväll: Först YIF—HK Malmö och sen Polen—Sverige.
Jag vidhåller mitt tips: Sävehof blir svenska herrmästare i handboll.
Men oddsen att gedigna IFK Skövde skall vinna sitt första SM-guld har blivit bättre. Detta sagt med tanke på de funderingar jag framförde i går med tanke på ett slitet Sävehof, som på sin väg mot en eventuell final har minst två Europamatcher i det pressade programmet.
Det känns som om det för Skövdes del är sista chansen för den här generationen att vinna guld. Två av Handbollsligans främsta spelare, Jack Thurin (blir proffs i Portugal) och Matias Helt Jepsen (är klar för IFK Kristianstad), försvinner. Det är spetskompetens som inte är lätt att ersätta i kommande guldstrider. Lite parentetiskt kan man undra över Kristianstads framtidsvyer: Helt Jepsen är 34 år.
***
I dag möter i en kvartsfinal Skövde nykomlingen Hammarby, som berikat serien både spelmässigt och publikt. Stockholm är duktigt på ungdomssidan och det är viktigt att regionens främsta talanger har en elitklubb i närheten att utvecklas i. Handbollens slagsida åt sydväst är inte bra för dem som önskar ett bredare Handbollssverige.
Ishockeyn har ett allvarligt scenario framför sig. Om Djurgården inte klarar av Timrå finns inget Stockholmslag i SHL.
***
Slutspel och Alingsås. Då blir det i regel något annat och bättre för Västgötalaget. Men det är inte samman Alingsås som de senaste åren. Pö om pö har de bärande spelarna försvunnit, främst till utlandet. Tre av årets Europamästare har ett utvecklande förflutet i Alingsås. Lägg därtill att William Andersson-Moberg, den spektakuläre speldirigenten, är långtidsskadad och det skall mycket till för att nya Alingsås skall rubba Kristianstad. Alingsås är också inne i slutspelet i European Cup, spelade så sent som i går på hemmaplan 27—27 i första kvartsfinalen mot Plzen från Tjeckien.
Mer om Alingsås HK: I det svenska 18-årslandslager är klubben representerat med fem spelare. AHK är en maktfaktor i svensk handboll.
***
Liksom givetvis IFK Kristianstad, vars säsong störst av många skador. Det har givetvis satt sin prägel på säsongen. Det känns som det finns en olöst kapacitet i truppen. Johan Nilsson har stigit fram i sluttampen av serien och kan bli en avgörande faktor i slutspelet.
***
Mina funderingar (vad de nu kan vara värda) om morgondagens kittlande Skånederby mellan Ystads IF och HK Malmö får anstå tills i morgon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
||||||
5 | 6 | 7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
|||
12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
17 | 18 | |||
19 | 20 |
21 | 22 | 23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|