Senaste inläggen

Av Magnus Månsson - 9 december 2024 18:04

Finns det ett bättre sätt att undervärdera en idrotts internationella storlek än att mena att en femteplats är ett fiasko, en krönikör kallar det till och med jättefiasko.

Jag tänker förstås på det pågående EM-et i handboll för damer. För det första, en summering kan inte göras förrän turneringen är slut. En svensk seger mot Montenegro i morgon och sen en ny vinst mot, förmodligen, Nederländerna och Sverige blir femma och klart för nästkommande VM. Ett ganska rimligt scenario?

Visst är jag också besviken över att det inte blev någon medaljmatch. Att det var lagets uttalade målsättning var väl givet efter de senaste mästerskapen, där laget glatt mer än de redan handbollsfrälsta.

I närtid har de tre stora, Norge, Frankrike och Danmark, ja, faktiskt alla tre, hamnat utanför medaljmatcherna. Det är möjligt att deras insatser då i hemlandet beskrivits som fiaskon. Men missarna visar att den europeisks toppen har bredd. Det är inte damhockey, eller hockey över huvud taget, vi pratar om. EM är damhandbollens tuffaste landslagsmästerskap.

Det är bara att gratulera Ungern att man genom en bra, långvarig ungdomssatsning i år tagit ett stort steg mot toppen. Och handbollen i stort att Europa fått ytterligare en medaljkandidat.

***

Om nu mina profetior slår in kommer Sverige före Spanien, Nederländerna, Tyskland och alla de duktiga Balkanländerna.

Jag hade nog väntat använda ordet dunderfiasko några dagar till. Feg som jag är.

***

Oavsett fortsättningen är det oroande att Johan Flinck, Aftonbladets handbollsskribent med en gedigen kunskap om hela handbollsvärlden, menar att den svenska återväxten på damsidan är oroväckande svag. Det har märkts redan på EM-nivån. Förbundskaptenen Tomas Axnér har matchat sällsynt smalt. Jag ser för lite damhandboll för att ha någon uppfattning om det rätta i hur han utnyttjat sin trupp.

Att Axnér fortsatt att använda fyra niometeterspelare i det så kallade 7—6-spelet har dock förundrat mig. Utdelningen har varit skral.

Vad gäller återväxten litar jag på Johan Flinck.

V**

I Skåne är det fler flickor än pojkar som spelar handboll på USM-nivå i åldrarna 14, 16 och 18, 58 flicklag, 48 pojklag.

I Ystad och Kristianstad, två handbollsfästen där herrhandbollen av hävd prioriteras, finns numera elitlag för damer och också en bra flickverksamhet med klubbkonkurrens, YIF mot IFK och HK mot IFK

I Malmö har HK ett damlag på näst högsta nivån. Senast Malmö hade ett damlag i allra högst var Dalhem på sent 1980-tal.

Både HK och IFK Malmö har bra snurr på flickverksamheten.

Nystarten I Hässleholm skedde bland flickorna liksom Stavsten. Det finns fler exempel.

Det finns en grund i Skåne för att täppa till de talangluckor som tydligen finns och är stora och oroväckande.

 

Av Magnus Månsson - 4 december 2024 21:53

De senaste helgerna har Steg 2 i handbollens USM för 18- och 16-åringarna avgjorts.

Det är i detta steg lagen son inte blev etta eller tvåa i första omgången får en ny möjlighet. Det gick bra för Skåne. En tidigare bra numerär utökades med sju lag.

***

F 18. Ankaret vann sin grupp klart före HK Kristianstad och Stavsten, Lugi 2 klarade av H 43 i en länge jämn match. IFK Malmö var inte riktig nära mot Halmstad.

10 av 14 Skånelag är kvar.

***

P 18. H 43 och Lugi 2 hade det tufft för att vinna sina grupper och avancera. H 43 slog Ankaret med 22—21 och Lugi 2 IFK Ystad med 19—18 i en pool där IFK Malmö kom trea.

11 av 13 Skånelag är kvar.

***

F 16. Eslövs IK och H 43 Lund vann övertygande sina grupper. IFK Kristianstad tog sig vidare via 19—18 mot Lidköping.

IFK Malmö, andra laget från IFK Kristianstad, Lågan, Stavsten, Sund och Åhus 2 och Hässleholm har spelat färdigt.

14 av 20 Skånelag är kvar.

***

P 16. Det blev ingen skånsk påfyllning till de redan klara. H 43, IFK Malmö, Åhus och Stavsten var aldrig riktigt nära att vinna sin grupp.

13 av 17 Skånelag är kvar.

***

Det innebär att 48 av 64 lag spelar vidare efter nyår. 17 klubbar har lag kvar i dessa de två äldsta grupperna. Siffror som visar på en bra bredd inom distriktets ungdomshandboll.

8 lag kvar: Lugi

6 lag kvar: Ystads IF

4 lag kvar: Lödde, OV, HK Malmö, IFK Kristianstad

3 lag kvar: Ankaret

2 lag kvar: HK Kristianstad, Eslövs IK, H 43

1 lag kvar; H 65, Vinslöv, Lågan, Åhus, IFK Ystad, Sund, Eslövs HF

***

I december spelar 14-årsgrupperna Steg 2. Här finns ingen utslagning. Lagen rankas för vidare spel i två omgångar för att utse åtta finallag.

 

Av Magnus Månsson - 2 december 2024 18:08

När jag satt och pulade med mina inlägg om Malmö stadions publikfester dök naturligtvis många minnen upp.

Stadion har varit en stor del av mitt idrottsliv. Nu bor jag bara några 100 meter från arenan, med ser numera bara en av strålkastarna sedan Annebergsskolan på sina ställen blivit tre våningar högt.

***

Mitt första besök var den 29 augusti 1958, Herb Elliott-galan. Jag deltog i ett juniorlopp på 1 000 meter, blev någonstans i mitten av startfältet på en tid kring 2.38 Publiksiffran var 21 105. Om alla var kvar när jag sprang vet jag förstås inte, men inför fler personer har jag aldrig tävlat om man nu inte räknar de tre Stockholm maratonloppen.

En människas minne är underligt. Jag kommer ihåg att det den kvällen i augusti var fullmåne och den lyste över Lorensborg. Varför minns jag det?

***

Mitt andra Stadionbesök var också friidrottrelaterat. i juli                       1959 avgjordes SM i  stafetter och mångkamp. Om själva tävlingarna har jag inget minne.

Jag har aldrig haft en moped och totalt kört drygt åtta mil i hela mitt liv. Det var den 19 juli 1959. På min kusin Lillemors moped tog jag mig från Skurup till Malmö. Det var långt innan E 65:an byggdes. Vägen gick på krokiga grusvägar via Stenbäck, Börringe bygdegård, Lemmeströ, Börringe by och kloster, Titttente, Svedala,  Hyltarp, Törringelund, Toarp, Oxie och in på Jägersrovägen.

Vilken tur jag hade! Tänk om mopeden hade pajat eller fått punka! Hur skulle jag, en fullständig katastrof när det gäller motorer, kunnat forsla en icke fungerande moped kanske fyra mil över Oxiebacken och den vid Lemmeströ.

Det är faktiskt sant att jag haft mardrömmar om detta skräckscenario.

En fråga: Hur tar man sig idag per cykel/moped från Skurup till Malmö? Via Anderslöv och 101:an?

***

När jag flyttade till Malmö, först ett åt 1962 och sen permanent från 1965, besökte jag Stadion varje vinterhalvår cirka fem gånger per vecka fram till och med 1978. Det var därifrån vi medel- och långdistanslöpare utgick för våra långturer först runt Fosie och senare ut mot Limhamn. Eller de 2 700 meterna runt Pildammarna, där vi hade varierade intervallsträckor. När det ljusnade på vårkanten var Tallrikens 506 meter ett alternativ.

Var det riktigt kallt eller halt blev det något träningspass i Löpargången under huvudläktaren. Där arrangerades också, främst, ungdomstävlingar men även ibland parlopp över nio minuter.  Det var jobbigt i den usla ventilationen.

Det var trevliga år med bastusnack efter träningspassen. Och vi fick, oftast i alla fall, ett vänligt bemötande av serviceinriktade, alltid närvarande, vaktmästare. Där lärde jag mig känna Sveriges meste (?) kvalspelare i fotboll Kjell Lindstrand (Landskrona Bois) och Malmös meste A-lagsspelare i fotboll, Göran Ekholm med över 800 matcher i Allians.

***

På tal om Löpargången: Just när Sergej Bubka 1991 satte sitt världsrekord i stavhopp intervjuade Arbetes Ingvar Ek och jag Piteås Mikael Svensson som just klarat VM-kvalgränsen på 1 500 meter. Vi såg alltså inte rekordhoppet. Bara hörde.

Tala om prioriteringar!

***

Som funktionär har jag haft de flesta uppgifter på Stadion. Två som löpledare minns jag mest.

Den vid SM 1979, då Heleneholms IF fick uppdraget som 40-årspresent av Svenska Friidrottsförbundet. Det var då Johnny Kroon vann sitt första SM-guld på 1 500 meter och Tommy Persson sin första SM-medalj som tvåa på 10 000 meter. Eftersom jag delvis varit delaktig i deras framgångsrika karriärer kändes det något speciellt, när jag fick underteckna och godkänna tävlingsprotokollet.

***

Andra, eller egentligen första, stora minnet var vid De dövas världsspel någon gång i början av 1970-talet. På 10 000 meter var cirka 40 löpare en anmälda med kapacitet för allt mellan 30 och 45 minuter. Vi fick räkna med ett stort antal varvningar. Att ropa ut antal kvarvarande varv var liksom inte lönt. Löparna hörde inte. kvällarna före loppet tillverkade vi över 40 nummerserier mellan 1 och 24 och när loppet gick fick 40 funktionärer hålla reda på var sin löpare och meddela resterande antal varv. Samtidigt hade varvräknaren ansvar för löparens tid.

Det fungerade men det var definitivt det jobbigaste lopp jag haft ansvar förr.

***

Jag har varit speaker vid friidrottstävlingar av olika dignitet och under åren som klubbchef på IFK Malmö under två säsonger.

En match sticker ut. Citat ur en tidigare blogg:

Jag har en undanskymd plats i den svenska fotbollhistorian.

Men inte som Magnus Månsson, utan som han, speakern.

Jag var nämligen speaker inför 20 943 åskådare i sista omgången av division 2-fotbollen 1980. IFK Malmö mötte Gais på Malmö stadion, samtidigt spelade Örgryte hemma mot Grimsås. Det var en raffinerad ställning, IFK 31 p, ÖIS 29, Gais 29, Grimsås 29. Det var på den tiden en seger gav två poäng och endast ettan avancerade till Allsvenskan. IFK hade sämst målskillnad, Göteborgslagen lika men ÖIS hade fler gjorda mål. Grimsås var med sin målskillnad borta från chansen till avancemang eftersom IFK och Gais möttes.

En poäng skulle räcka för att IFK Malmö åter skulle var allsvenskt. I 88 minuter var man det. Det var mållöst på Stadion. Då fick Gais en straff som Sten Pålsson placerade förbi IFK-målvakten Bosse Theander, 0—1. Sorg och glädje.

I Göteborg var det 2—2. Gais hade bytt plats med IFK i tabelltoppen.

Det är då jag har mina minuter i den svenska fotbollhistorian.

I Gais jubileumsbok kan man nämligen läsa:

Men vänta lite, vad är det han säger i högtalaren. Vad fan säger han? Är det fem minuter kvar på Ullevi? Dra åt helvete! Glädjescenerna stannade upp spelarna satte sig på planen och väntade. Och så...

»DET ÄR STRAFF PÅ ULLEVI. ÖRGRYTE HAR FATT EN STRAFF.«

Många tidningar uppehöll sig även vid vad förseningen på Ullevi betydde. Några notiser hade han/speakern i rubriken. Många av åskådarna hade naturligtvis lämnat Stadion men cirka 15 000 var uppskattningsvis kvar och väntade vad jag skulle förmedla.

Jo, då ÖIS förvaltade även sin straff och tog den attraktiva platsen i högsta serien. IFK och Gais deppade.

Under en fem, sex minuter var jag i fokus.

***

Självfallet finns det fler minnen, som åskådare, journalist, tävlande och inte minst som åskådare.

Malmö stadion har en stor plast i mitt idrottshjärta.

 

 

Av Magnus Månsson - 29 november 2024 19:05

Är det någon skillnad på 1—4 och 0—3?

Tja, egentligen inte, förlust som förlust. Och samma differens. Somliga kallar det kross. Ett ord som jag verkligen ogillar. Det skall större siffror till för att kross skall hamna i min vokabulär i fotbollssammanhang.

Jag tänker förstås på Malmö FF:s 1—4 mot ungerska Ferencvaros och Elfsborgs 0—3 mot spanska Bilbao.

Mitt svar på ingressfrågan är JA.

Det var ju en så enorm skillnad på motståndet. Bilbao med några världsstjärnor höll ju en helt annan klass än Ferencvaros. Den briljans som fanns hos några av spanjorerna fanns definitivt inte i det ungerska laget.

Ferencvaros var stundtals – ja, vad skall jag skriva – direkt dåligt.

Likväl föll de suveräna svenska mästarna med 4—1.

Frånvaron av målvakten Johan Dahlin och försvarsdirigenten Pontus Jansson visade på MFF:s bräcklighet. Truppbredden håller i Allsvenskan men är inte tillräcklig ute i Europa. Det har årets matcher visat. Åldersstrukturen talar inte heller för en ljusare framtid.

Även om jag tycker att unge Otto Rosengren kanske gjorde sin bästa match i MFF.

***

Såg att någon databas – det finns tydligen undersökningar på allt – räknat ut att Elfsborg hade fått den tuffaste lottningen av alla de 36 lagen i Europa League. Seedning och rankning har givetvis i många fall sitt berättigande. Gamla meriter skall belönas. Samtidigt cementeras rangordningen, speciellt i de europeiska turneringarna där det finns stora prispengar. De minde bemedlade, som nu Elfsborg, har en tuffare väg till pengarna. Svårare lottning och även en omgång mer än MFF fram till slutspelet.

Boråslagets bärande spelare är återvändarna Zeneli, Hult, Holmén och Hedlund men omkring sig har veteranerna ett helt gäng unga spelare med hög potential. I vissa positioner har Elfsborg väl så bra bredd som MFF.

Problemet är att många av spelarna är i försäljningsbar ålder och lär bli svåra att behålla.

Det kommande transferfönstret kommer att visa om Elfsborg 2025 kan bli en verklig utmanare till Malmö FF.

Höstens Europaspel har visat på kapacitet.

Och i 19-årige Gottfrid Rapp har Elfsborg en talang som kan lösa problemet med att få en stabil målskytt.

 

Av Magnus Månsson - 27 november 2024 19:20

Att grotta sig ner i statistik är alltid intressant.

0ch lärorikt.

Jag har tittat lite närmare på de Stadionsiffror jag publicerade i tisdags.

Här några siffror:

  • Under sina 50 år som idrottens huvudarena drog 78 tävlingar mer är 20 000 åskådare. 76 var fotbollsarrangemang, två internationella friidrottstävlingar,
  • Av dessa 76 var Malmö FF ett av lagen i 55 matcher. MFF har dominerat Malmö stadion.
  • 17 av stormatcherna har varit landskamper, tre vardera i VM-slutspelet 1958 och i EM-slutspelet 1992. Stadion byggdes till VM 1958 och den norra ståplatsläktaren byggdes delvis om till sittplats inför EM 1992.
  • Derbynas betydelse för publiktillströmningen syns tydligt i statistiken. Helsingborgs IF har vid elva tillfällen dragit mer än 20 000 personer, Landskrona Bois vid nio.
  • Över 20 000 har även IFK Göteborg (sju gånger), IFK Norrköping (fyra), Östers IF (tre), Djurgårdens IF (tre), Halmstads BK (två), Hammarby IF (två), IF Elfsborg (en), Örebro SK (en) och AIK (en) lockat.
  • Till detta skall läggas tre allsvenska Stadionderbyn, av nio, mellan Malmö FF och IFK Malmö med siffrorna 27 216, 25 037 och 21 109. Övriga Malmöderbyn varierade mellan 18 306 och 14 053.
  • IFK Malmö har veckorekordet från 1960. Den 17 augusti såg 25 366 personer mötet mot Norrköping, sju dagar senare kom 27 216 för att se MFF—IFK. 52 582 åskådare på en vecka. Smaka på den siffran!
  • IFK har även Stadionrekorden för näst högsta serien, 25 508 mot Helsingborgs IF 1969 och 21 251 mot Gais 1980. Förlust med 1—0 i båda. Det var IFK:s bästa möjligheter att nå Allsvenskan efter degraderingen 1962.
  • MFF:s hade som bäst 18 002 åskådare vid sin ettåriga sejour i Superettan 2000. Motståndare Landskrona Bois. Förstås.
  • 47 allsvenska matcher med över 20 000 spelades på Stadion. En under de två åren på 1950-talet, 12 under 1960-talet (två lag), 11 under 1970-talet, endast 2 vardera under 1980- och 1990-talen och så imponerande 19 under sju år på 2010-talet. siffror som säger mycket om publikkrisen under 1980- och 1990-talen. Tre av de fyra MFF-mötena var mot IFK Göteborg, det fjärde 1996 mot Helsingborgs IF.
  • Nördigt, javisst, jag medger. Men kanske intresserar det några. Lite idrottshistoria är det i alla fall.
Av Magnus Månsson - 26 november 2024 12:08

I 51 år fanns Malmö stadion som stans huvudarena för fotboll. Den första elitmatchen spelades 1958, den sista 2008.

Stadion var också platsen för några större friidrottsevenemang.

Under något år av de sista som sportjournalist på Sydsvenskan i början på 2000-talet plöjde jag igenom Stadionkontorets böcker om alla idrottsevenemang som avgjorts där och noterade de som besökts av mer än 20 000 personer.

Har gjort en uppföljning fram till och med 2008.

Här har du listan med några fotnoter.

Återkommer med lite iakttagelser om fotbollsmatcherna.


30 953         Argentina—Västtyskland                   8/6               1958

29 280         Malmö FF-Helsingborgs IF                24/9              1967

28 722         Malmö FF—Helsingborgs IFF           13/5                1993

27 971         Sverige—Italien                            16/6                 1965

27 477         Malmö FF—Helsingborgs IF              30/9                2003

27 663         Sverige—Danmark                          29/6                1972

27 358         Sverige—Spanien                            2/5                1968

27 343         Malmö FF—IF Elfsborg                       30/10            2004

27 216         Malmö FF—IFK Malmö                      24/8               1960

26 957         Malmö FF—Landskrona Bois            1/9                   1977

26 812         Malmö FF—Djurgårdens IF               21/9                 2003

26 535         Frankrike—England                             14/6              1992

26 504         Malmö FF—IFK Göteborg                  10/4                 2005

26 500         Malmö FF--Helsingborgs IF               19/6                 2001

26 426         Malmö FF—IFK Göteborg                  24/4                 2004

26 385         Danmark—England                             11/6               1992

25 836         Sverige—Danmark                              28/6                1964

25 706         Malmö FF—IFK Göteborg                  24/10                 1965

25 673         Danmark—Frankrike                           17/6                1992

25 642         Malmö FF—Landskrona Bois            31/5                    1971

25 640         Malmö FF—Austria, Wien                 25/4                   1979

25 559         MFF/IFK Norrköping—Botafago      28/5                      1959

25 531         Malmö FF—IFK Göteborg                  23/10                 1994

25 508         IFK Malmö—Helsingborgs IF            10/9                     1969

25 439         Malmö FF—IFK Norrköping              16/6                     1966

25 366         IFK Malmö—IFK Norrköping             17/8                     1960

25 258         Sverige—Danmark                               28/5                1998

25 037         IFK Malmö—Malmö FF                      1/5                     1960

25 015         Malmö FF—Landskrona Bois            27/8                     1975

24 770         Malmö FF—Östers IF                          9/6                   1968

24 721         Malmö FF—Östers IF                          14/9                 1969

24 657         MAI—gala                                        

     5/8               1991

24 570         Malmö FF—Landskrona Bois            29/7                    2002

24 436         Malmö FF—IFK Norrköping              5/10                    1958

24 316         Malmö FF—Helsingborgs IF             27/5                     1996

24 314         Malmö FF—IFK Göteborg                  22/6                   1977

24 207         Malmö FF—Landskrona Bois            16/5                    1974

24 061         Malmö FF—Helsingborgs IF              11/9                    2002

24 055         Malmö FF—Halmstads BK                 19/9                   1976

23 717         Sverige—Schweiz                                9/6                 1974

23 571         Malmö FF—Helsingborgs IF              8/5                     2006

23 528         Sverige—Mexiko                                  1/5                1969

23 503         Malmö FF—Landskrona Bois            4/9                     1971

23 414         Malmö FF—Bayern München          22/10                   1975

23 401         Malmö FF—Brasilien                           8/5                 1960

23 080         Malmö FF—Landskrona Bois            21/4                    2003

23 046         Malmö—AC Milan                               18/9                1968

22 920         Malmö FF—Helsingborgs IF              24/8                   2004

22 881         Malmö FF—IFK Norrköping              8/9                     1971

22 854         Sverige—Danmark                              25/9               1975

22 746         Malmö FF—Helsingborgs IF              8/8                    2007

22 362         Malmö FF—IFK Göteborg                  2/6                   1983

22 310         Malmö FF—Cosmos                            31/8                1975

22 297         Malmö FF—Örgryte IS                        7/5                  1964

22 019         Malmö FF—Örebro SK                       9/4                   2004

21 916         Malmö FF—Ajax                                  14/3               1987

21 670         Nordirland—Västtyskland                 15/6                  1970

21 569         Malmö FF—IFK Göteborg                  6/6                   1982

21 516         Malmö FF—Landskrona Bois            22/8                   1972

21 374         Malmö FF—Hammarby IF                 17/8                  2003

21 364         Malmö FF—Djurgårdens IF               10/9                  1967

21 251         IFK Malmö—Gais                                 19/10             1980

21 229         Malmö—AIK                                       6/5              2004

21 109         IFK Malmö—Malmö FF                      1/6                   1961

21 017         Sverige—Jugoslavien                          18/9               1963

21 015         MAI-gala                                               29/8          1958

20 990         Malmö FF—Landskrona Bois            10/6                   1976

20 929         Jugoslavien—Västtyskland                19/6                 1958

20 781         Malmö FF—Halmstad BK                  21/7                  2004

20 780         AIK—IS Halmia                                      27/10          1962

20 733         Sverige—Irland                                     18/5            1960

20 674         Malmö FF—IFK Norrköping              26/4                  1964

20 435         Sverige—Cypern                                  15/5             1983

20 346         Malmö FF—Helsingborgs IF              20/9                 2005

20 302         Malmö FF—Hammarby IF                 26/9                 2004

20 135         Malmö FF—Djurgården                     16/6                2005

20 065         Malmö FF—Inter                                 13/9             1989



VM-finalen speedway 15/9 1962 sågs av 19 185 personer.


1)     Landskamperna 1958 ingick i VM-slutspelet

2)     Landskamperna 1992 ingick i EM-slutspelet

3)     Sveriges match den 18/9 1963 mot Jugoslavien var i ett EM-kval, liksom mötet mot Cypern den 15/8 1983. Övriga svenska landskamper var träningsmatcher.

4)     MFF:s matcher mot AC Milan 1968, Bayern München 1975, Austria 1979, Ajax 1987 och Inter 1989 ingick i Europacupen. Övriga matcher mot internationellt motstånd var träningsmatcher.

5)     Matchen AIK—IS Halmia 1962, 2—0, var kval till Allsvenskan, båda lagen avancerade. AIK på bättre målskillnad än Landskrona Bois.

6)     Två gånger spelade Pelé på Malmö stadion, 1960 när Brasiliens landslag mötte 50-årsjubilerande Malmö FF och 1975 när MFF gästades av New Yorks Cosmos.

7)     De stora stjärnorna vid de två friidrottsgalorna var 1958 medel- och långdistanslöparen Herb Elliott och 1991 stavhopparen Sergej Bubka, som satte världsrekord, 6.10

Av Magnus Månsson - 24 november 2024 12:22

Med stigande ålder har man ett behov att göra ett kort toalettbesök om nätterna.

I sig irriterande. Det kan ibland vara svårt att somna om. Någon halvtimme med en god bok har tidigare hjälpt till att återfå sömnen.

Men på senare tid har det i stället blivit Sydsvenskan. Sedan den tidigarelagda tryckningen dimper tidningen ner på hallgolvet redan vid 2-tiden.

Något gott har nyordningen gjort, men givetvis hade jag önskat mig fräschare nyheter. Och, för att ta Sporten som exempel, också slippa spalter med sena resultat från föregående dag.

Men man hinner förstås också bli irriterad, till och med arg, under den vakna  nattimmen. Nästan varje dag förundras jag över prioriteringarna på resultatsidan. Jag vet hur svårt det kan vara, jobbade själv med problematiken i mer än 20 år. Samtidigt vet jag också att antalet sportjournalister starkt reducerats. Men ändå …

Betalar man för något kan man faktiskt kräva en viss kvalitet.

Medarbetare på Sydsvenskans sport poängterar ofta att det och det laget inte är ”vårt”. Som handbollens tre elitlag i Ystad och det i Höör (H 65) eller fotbollslagen i Trelleborg, Landskrona och Helsingborg. Det får jag acceptera i insparningarnas tid.

Men att då som i dag få se en hel spalt med fredagsresultat från Hockeyallsvenskan med målskyttar och assistenter, utvisningar och publik och dessutom en tabell från damernas elitserie i bandy, ja då undrar i alla fall jag över hur konsekventa de ansvariga är i sina prioriteringar.

I min -- måhända inskränkta – värld fanns det många intressanta tabeller med lokal anknytning på relativ hög nivå som fick ge vika för målskyttarna i ishockey mellan Mora och Östersund och en tabell för bandyns högsta damserie. De båda lördagsmatcherna sågs av 57 respektive 127 personer. Större är inte intresset på plats. Siffror man kanske bör ha i åtanke när man redigerar Sydsvenskans sportsidor.

Det här var inte funderingar som bara dök upp så där. De gnager ofta.

Men vem är intresserad av att ta tag i problematiken? För ett sådant är det. Jag står för mina åsikter.

Men har stöd från vänner och bekanta.

***

Men jag vill understryka att A-delen har många artiklar, som tar minst en timme/dag att läsa. Okej, B-delen glimmar till ibland men är ojämn och oftast förutsägbar.

 

 

Av Magnus Månsson - 21 november 2024 16:39

Ser till min glädje att Patrik Brennings debattbok om i ungdomsidrott Så vinner vi igen diskuteras i olika forum.

Det är en viktig bok för beslutsfattare, både politiska och de inom idrottsrörelsen.

Nästan dagligen kommer man på något sätt i kontakt med hur idrotten har problem med att behålla barnen upp i och förbi 20-årsåldern.

***

För några dagar sedan konstaterade jag att det i år bara fanns 7—8 skånska friidrottare per kön i 18- och 19-årsåldern.

***

Och att i min födelsekommun Skurup det inte finns ett enda fotbollslag för 17- och 19-åringar, varken bland flickor eller pojkar och att kommunens fyra klubbar endast hade totalt åtta lag i åldersspannet 13—16, båda könen inräknade. Det bor trots allt 17 000 personer i Skurup.

***

Mellan 2022 och 2024 minskade antalet seniorlag för damer i Skåne från 132 till 123.

Motsvararande siffror för F 19—F 13 är 201—177.

***

För varje säsong minskar antalet B-lag i det skånska seriesystemet i fotboll för herrar. Och klagomålen från tränare i de lägre serierna är många och lika: Närvaron vid träningarna sjunker.

***

Nyligen fick Svenska Basketförbundet ställa in sitt SM för damer U 21.  Gränsen var satt vid 12 lag. Så många anmälde sig inte.

***

Nyligen avgjordes en kvalgrupp i SM för DU 19 i Malmö i basket. Av de fyra lagen var två mera U 17 än U 19.

***

Fotboll och basket är dock två av de idrotter som ökar mest i antalet deltagartillfällen i Riksidrottsförbundets senaste sammanställning av LOK-stödet. Var och i vilka åldersgrupperna ökningen sker framgår tyvärr inte i den intressanta artikel Sydsvenskan publicerade i början av månaden.

Min gissning -- inte speciellt vågad – är att ökningen skett i åldrarna kring 10. Det finns 8-årslag i fotboll som har organiserad träning sex dagar i veckan.

***

Basketen kan dock redovisa rekordantalet lag i sitt USM-spel. I de nio grupperna (DU 21 utgår alltså) deltager 283 lag, 168 för pojkar och 115 för flickor. Man spelar i 21, 19, 17, 16, 15.

Från Skåne ha det också blivit en succesiv ökning i antalet lag de tre senaste säsongerna: 28, 32 och 33, 19 pojk- och 14 flicklag.

Två föreningar dominerar, Malbas med 11 lag och Eos, Lund med 9. Lobas (Lomma) deltager med sex, Trelleborg Pirates med tre, Lugi med två, samt Helsingborg och Äli (Ängelholm) med vardera ett.

Sju klubbar är förstås väldigt få. Var finns det tidigare stora basketfästet Helsingborg?

***

Basketen har infört seedning i USM. Åtta lag slipper omgång 1 och 2. Jag har antytt att handbollen borde införa något liknande system så man slipper matcher med differenser på 30, 40 mål, till gagn för ingen.

I några av basketen grupper har kommit i gång med både en och två omgångar, andra startar i helgen.

Inledningen har varit bra för Skåne.

Jag återkommer med en summering, när de två första rundorna är spelade.

 

Presentation

Fråga mig

30 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards