Direktlänk till inlägg 7 juli 2020

Några allsvenska funderingar

Av Magnus Månsson - 7 juli 2020 17:09

Sex omgångar av 30 i den allsvenska herrfotbollen är avklarade.

Jag har sett 22 av matcherna, plus några i Svenska cupen. Några lag har jag beskådat sex gånger, Helsingborg, Varberg och Falkenberg inte en enda.

Självfallet är det alldeles för tidigt att dra några andra slutsatser än att de poäng man har, givetvis betyder något i slutändan.

Några amatörfunderingar kan väl dock vara tillåtna.

Såg häromdan någon av poeterna kring Malmö FF kände vibbar från våren 2018, då MFF inledde stabbigt, vilket innebar att tränaren Magnus Pehrsson fick sparken. Jag menar att liknelsen är orättvis mot Pehrsson. Jämför den trupp han hade mot den Jon Dahl Tomasson har i dag! Och med det täta spelschemat skulle årets trupp gynna MFF med alla de rotationer som ansågs nödvändiga.

Givetvis kommet MFF att bli ett topplag även 2020.  Hemmamatchen mot Norrköping på måndag blir naturligtvis extra intressant. Skillnaden mellan tio och fyra poäng är enorm.

***

Norrköping har imponerat så här långt. 17—6 i målskillnad säger mycket. Kollektivet har fungerat och om detta klickar – som under en del av andra halvlek i går mot IFK Göteborg – finns det mycket individuell skicklighet för att avgöra.

Åldersstrukturen i truppen tyder på utveckling med få spelare över de 25.

Gårdagsintervjun i Dplay med Simon Thern och hans tankar om hur man i Norrköping skapar en atmosfär där de unga genast känner sig välkomna visade att det här kan föra långt och att det inte är en tillfällighet att Norrköping leder Allsvenskan.

***

Premiärtitten för säsongen på unga IFK Göteborg gör att jag nog kommer att välja fler av deras matcher. Där finns intressanta talanger att följa. I bakgrunden finns rutin för att ge stadga.

En nackdel för oss nördar med det täta programmet är att matcherna inte är utspridda på så många dagar som tidigare. Man kan inte se allt.

***

Nykomlingen Mjällby måste man bara beundra. På många sätt. Med små medel och med bra scouting har man lyckats få ett spelande lag. 17 av truppens spelare har fostrats i småklubbar från södra Sverige.

Marcus Lantz verkar trygg i sin tränarroll.

***

Stockholmslagen har haft det tufft så här långt. AIK famlar efter sin spelidé. Mästarna Djurgården har än så länge inte hittat rätt med sitt spel. Det fattas mycket för att hitta en guldform. Hammarby kommer att lyfta. I mötet mot Häcken var, trots 3—0-förlusten, laget bra.

 

Häcken, ja, en kryssande början, men mot Hammarby såg man varför många tippat Hisingelaget som en medaljaspirant. Man har en komplett trupp och tre av seriens främsta ytterback, Leonard Zuta, Ekpolo och Adam Andersson, som kan spela både till höger och vänster. Läge för rotation.

***

Naturligtvis är det ingen tillfällighet att Elfsborg är det enda lag som tagit poäng mot Norrköping och vunnit mot Malmö FF. Klubbledningen visste tydligen vad den gjorde, när den inte förlängde kontraktet med dyre målvakten Stuhr Ellegaard utan satsade på 21-årige Tim Rönning.

***

I Kalmar FF oroar man sig över att det blev noll poäng mot Varberg och Östersund. Nu väntar Elfsborg, Hammarby och Malmö FF. och framåt vintern en ny bottenstrid?

***

Spelmässigt har Sirius varit, och även poängmässigt, den största överraskningen tillsammans med Varberg. Man kan ännu fundera över varför Kalmar FF inte lät tränare Henrik Rydström fortsätta i KFF utan släppte honom till Uppsala.

***

Varberg har jag full beundran för utan att ha sett laget spela. Helsingborg och Falkenberg står också på tur.

 

Örebro är alltid Örebro, svårspelat men inte tillräckligt bra för toppen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Av Magnus Månsson - Måndag 8 april 16:42

I kväll är det en stormatch i handboll i Malmö. Jag menar att en kvartfinal i SM mellan HK Malmö och landets för närvarande mest intressanta lag, Sävehof, är värd epitetet ”stormatch”. Det är troligen HK:s sista hemmamatch den här säs...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards