Direktlänk till inlägg 31 augusti 2021

Funderingar under ett allsvenskt uppehåll

Av Magnus Månsson - 31 augusti 2021 14:11

 

En bagatell kan tyckas.

Men jag irriterade mig på denna passus i måndagens krönika i Sydsvenskan efter Hammarby—Malmö FF, 2—1.

 

Men när matchen stod och vägde i andra halvlek var det Tomassons kollega i den andra tekniska zonen som stod för det vinnande dragen.

Tidigt i andra halvlek tog han ut sina dittills främsta spelare – 17-årige Williot Swedberg (underbar att skåda) och löpstarke men oslipade Gustav Ludwigson – och fick på så vis sitt lag att ändra karaktär.

Kanske hade även MFF behövt ruska om. Och låtit avbytarna få tid att göra verkliga avtryck, som Hammarbys fick.

Det är inte innehållet som sådant jag reagerar på. Men krönikören Fredrik Lindstrand bemödar sig inte ens om att nämna Hammarbys tränare vid namn. Det är kollega och han.

Hammarbys nye tränare heter Milos Milojevic.

Det här är inget undantag. Tidningen nämner sällan några namn på motståndarna, allt ljus på MFF. Men Fredrik Lindstrand gjorde ett undantag – heders! – och gav beröm till två motståndare. Mer sådant och läsvärdet höjs!

Men det är nonchalans att inte skriva namnet på Hammarbys tränare.

***

Det är landslagsuppehåll nu. Inget allsvenskt guldryck än. Inte ens i journalistvärlden. Det gläder oss icke klubbfanatiker. Guldkampen lär stå mellan de fyra topplagen, AIK, Djurgården, MFF, Elfsborg. Alla i den kvartetten lär inte falla igenom. Men be mig inte tippa en slutlig vinnare.

Däremot tror jag att främst Hammarby kan avancera och bli en kandidat till plats bland Topp-fyra. Häcken kommer att ta rejäla kliv men når inte ända upp.

***

13 matcher återstår. Och alla i toppkvartetten skall mötas inbördes. Ett plus till MFF: Har spelat klart mot Hammarby.

***

 Av de 30 spelare som var på plan vid mötet Hammarby—MFF hade 17 utländskt pass. Tre av MFF-arna, Diawara. Ahmedhodzic och Nalic, har dessutom beslutat sig för att representera andra nationer än Sverige i landslagsspel. Liksom MFF-avbytaren Erdal Rakip.

Är denna utveckling gynnsam för svensk fotboll?

***

Det har blivit ett mantra att MFF har Allsvenskans bredaste trupp. Så är det kanske när man kommer till plats 20 och över. Men när det gäller plats 16 till 20 är det några andra lag som är i paritet. Åter till Hammarby—MFF. När Stockholmslaget bytte in Amoo, Paulinho, Selmani och Sandberg svarade MFF med Beijmo, Nalic och Nanasi.

Vems bänk var bäst i denna match?

Häcken har, skadefritt, en bred trupp upp till spelare 20. Elfsborg har visat att deras inhoppare avgjort ett flertal matcher. Nu tunnas truppen ut. Robert Gojani försvinner till Danmark.

***

Det sitter i MFF-väggarna, tränar- och spelarskiften har ingen betydelse. Blir det förlust är MFF trots allt det bästa laget. Det är lite tröttsamt att alltid höra samma visa.

Samtidigt är det givetvis ett underbetyg åt den egna prestationen. Jag har sällan hört tränaren Jon Dahl Thomasson i allsvenska sammanhang erkänt ett motståndaren varit bättre.

Men det är ju han som är huvudansvarig, när – åter till söndagsmatchen – hans spelare inte är tillräckligt skickliga för att överlista David Outsted eller förhindra Hammarbys två snabba omställningar.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 29 april 18:12

En bit in i maj avgörs SM-finalerna i handboll. Sedan Ystads IF snabbt hämtat sig från utklassningsförlusten mot Önnered lutar det åt en finalserie mellan Sävehof och YIF på herrsidan. Bland damerna är det lite ovissare vem som skall bli motstånd...

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards