Direktlänk till inlägg 28 februari 2023

JSM visar på många problem

Av Magnus Månsson - 28 februari 2023 10:50

Är man nörd så är man.

Inom ungdomsidrotten vill jag se tendenser. I vilken riktning går utvecklingen, bredd- och elitmässigt? De som följt mina inlägg har förstått att jag ser pessimistiskt på framtiden för den skånska friidrotten.

Helgens SM inomhus i Karlstad i årsklasserna 22, 19 och 17 var inte uppmuntrande. Man tävlade i 60 grenar, alltså om 180 medaljer. Att den skånska utdelningen bara blev 12 (2—5—5) det kan jag acceptera, men att inte en enda aktiv från någon skånsk förening deltog i 26 av de 60 grenarna är anmärkningsvärt. Nästan hälften av startfälten var utan skånskt inslag.

Det gjordes totalt något under 1 000 starter, 58 var skånska, alltså cirka 6 procent.

I min värld alarmerande siffror.

Men hur många bryr sig egentligen? Är det mer än Kenneth Riggberger och jag?

***

Malmö AI var bästa Skåneklubb med fem medaljer (1—2—2) hade flest starter 20.

IFK Helsingborg, som delvis lagt ner elitverksamhet, hade 15 starter, och tog två medaljer och hade ytterligare några framskjutna placeringar. Förhoppningsvis får Helsingborg rätsida på sin ekonomi, så att de talanger man bevisligen har kan utvecklas i hemmiljön och fortsätta tävla för IFK.

Konkurrens stimulerar. Även på distriktsnivå. MAI behöver utmanare.

IFK Lund, ett silver och två brons, samt Klippan, två silver, var övriga medaljklubbar. Klippan har alltid varit ett stabilt skånskt friidrottsfäste.

***

På seniorsidan är friidrotten centrerad till de tre storstäderna. Liknande tendenser finns när man kommer ner på i junioråldrarna. Men i Karlstad i helgen visades en någon annorlunda bild. Tillfälligt? Malmö, med Skåne, fallerade helt. Göteborg hade en mindre god medaljhelg, 23 medaljer. Stockholm hade 65 pallplatser.

Men den intressantaste är övriga Sveriges 79 medaljer, förvisso fördelade på många orter och klubbar. Talangen finns.  Men hur utveckla den? Och hur bibehålla dem som inte tar nästa stora, tuffa elitsteg? För en större seniorbredd är nog så viktig för svensk friidrott.

Jag är fortfarande så naiv att jag tror att den kommande generationen av duktiga tränare och ledare kommer ur det skikt av aktiva som håller på länge och inte når Sverigeeliten.

Jag har ingen lösning.

Många elever på idrottsgymnasierna har försvunnit från tävlingsarenan före de fyllt 20. Alla kan och vill inte flytta från sin trygga hemmiljö. Friidrottsgymnasierna är inte hela lösningen

Många kan inte heller efter färdiga studier flytta. De måste få hjälp på hemmaplan.

Det är ett komplext problem. Som andra men skarpare hjärna än min får lösa.

Enstaka stjärnor kommer alltid fram.

Men det finns en outlöst kapacitet i de djupa skogarna. Och inte minst i storstaden Malmö.

 

 

 

 

 

 
 
Göran Mörkeberg

Göran Mörkeberg

5 mars 2023 14:29

Tyvärr kan jag inte annat än hålla med. Skånsk friidrott har problem. Tittar man på helgens mästerskap för 15–16 åringar så ser det om möjligt ännu sämre ut.
Inte heller jag ser någon lösning i sikte. Tycks saknas både ledare och tränare.
Nu är det inte bara i friidrott som det tycks vara problem och det har kanske med att i dagens samhälle så är det väldigt få som kan tänka sig att lägga ner de timmar som krävs utan ekonomisk ersättning. Då blir det bara föreningar med ekonomi som klarar sig.

http://www.feldengood.se

Magnus Månsson

6 mars 2023 18:28

Samtidigt tappar Skåne mark även mot andra regioner. Jag har en känsla av att svensk friidrott gömmer sig bakom de internationella stjärnor vi trots allt har.
Skall granska helgens USM och återkommer-
Ha det bra.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 29 april 18:12

En bit in i maj avgörs SM-finalerna i handboll. Sedan Ystads IF snabbt hämtat sig från utklassningsförlusten mot Önnered lutar det åt en finalserie mellan Sävehof och YIF på herrsidan. Bland damerna är det lite ovissare vem som skall bli motstånd...

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards