Senaste inläggen

Av Magnus Månsson - 26 januari 2023 17:50

Årets VM-trupp visar hur klubbhandbollen i Sverige ser ut, var den är starkast och var talangerna utvecklas till internationella maktfaktorer.

Ystad har sin givna plats i en sådan genomgång. Årets trupp innehåller förvisso bara två Ystapågar, en nu efter Jim Gottfridssons oturliga handskada. Niclas Ekeberg får nu ensam hjälpa fram Sverige till en medalj. Hans matcher i de inledande rundorna har inte tillhört de mest minnesvärda i hans långa karriär. Det är dock typiskt den sympatiske Ekberg att när det blev spänt läge, som mot Egypten i går, trädde tävlingsmänniskan Niclas Ekberg in och levererade en toppeninsats.

I det lag som kom på silverplats vid OS i London 2021 fanns fyra spelare med anknytning till den fantastiska, lilla handbollsmetropolen.

I silverlaget fanns även Dalibor Doder, som under sin långa elitkarriär haft anknytningar till Ystadsklubbarna. Dalibor är för övrigt den senaste A-landslagsspelare med en Malmöförening som moderklubb, Malmö HP, nu en del av HK Malmö.

Lukas Sandell har även ett förflutet i Ystads IF i samband med åren på handbollsgymnasiet i stan. I min lilla amatörgenomgång ger jag kredit till moderklubben Eslövs HF, en av många klubbar från Skåne som ger bredd och topp till distriktets handboll.

Till denna kategori måste givetvis även H 43 Lund läggas, Andreas Palickas första klubb. Palicka är väl Sveriges för närvarande populäraste idrottsutövare.

I VM-truppen finns även helsingborgaren (OV) Linus Persson, som fick sitt nationella genombrott i HK Malmö.

Tyvärr tvingade en skada den förre Lugispelare Karl Wallinius att lämna återbud. Lugi är också en flitig fostrare av landslagsspelare, några ursprungligen från H 43:s breda ungdomsled.

Det skall definitivt inte glömmas att Stockholmsgrabben från BK Söder Lucas Pellas slog igenom i Lugi och Albin Lagergren i IFK Kristianstad.,

Skånes roll inom handbollens landslagsvärld är oomtvistad.

***

Klubbmässigt gör Guif VM-avtryck, Eric Johansson och Daniel Pettersson. Eskilstunaklubben tillför ofta kvalitet till landslagen.

***

Klubbarna i Göteborg är många och utökar man regionen till Bohuslän och ner till Varberg finns åtta av 18 spelare från detta område: Mikael Appelgren och Olle Forsell Schefvert. Kroppskultur (Uddevalla), Tobias Thulin och Hampus Wanne, Önnered, Max Darj, Stenungsund, Oscar Bergendahl, Aranäs, Jonathan Carslbogård, Kärra och Albin Lagergren, Varberg,

I detta sammanhang skall inte Alingsås HK och skicklige tränaren Mikael Franzén förglömmas. Via lärorika år i AHK har Max Darj, Oscar Bergendahl och Felix Claar (moderklubb Norrköpings HK) hamnat i internationella storklubbar.

***

Den återstående i truppen, Fredric Pettersson, kommer från Jönköping och IK  Cyrus.

***

Slutsats: Ett brett klubbnät är oerhört betydelsefullt för handbollen. Och för alla idrotter också, förstås.

***

Att Andreas Palicka för tredje gången efter gårdagsmötet mot Egypten utsågs till Matchens lirare finns egentligen inte mycket att protestera mot. Samtidigt, var inte Felix Claars spel mer avgörande? Han tog i ett ansträngt, svårt läge ett stort ansvar och ersatte en av världens främsta spelare mästerligt. Palickas insats var ”bara som vanligt”. Claars några steg över vad man kan förvänta sig. Och dessutom i ett skarpt läge.

 

 

 

 

 

 

 

Av Magnus Månsson - 23 januari 2023 19:27

På den ”gamla, goda tiden” var en bred och framgångsrik ungdomsverksamhet det första steget för en förening att senare bli stark även på seniorplanet.

Så kan det fortfarande vara i de individuella sporterna, även om unga talanger ofta lockas över till elitklubbarna i tidig ålder. I de större bollsporterna är det oerhört tufft för ambitiösa klubbar att nå elitplanet. Finns inte seniorlagen på en hög nivå försvinner de främsta talangerna fortare än kvickt till klubbar högre upp i seriepyramiden, speciellt i en region där det är tätt mellan elitklubbarna. Som i handbollens Skåne.

Jag vill dock, som så mänga gånger förr, ge småklubbarna (givetvis en helt felaktig benämning) uppskattning för det grundarbete de utför för att ge Sverige de duktiga landslag vi kan glädjas åt.

***

Åter till handbollen. I helgen spelades Steg 3 i SM för flickor 16. Efter helgen återstår 32 lag, åtta av dem är från Skåne. Fem kommer från de två högsta serienivåerna, Lugi, H 65, Kristianstads HK, OV och Eslövs IK. De resterande tre är från HK Malmö, Lödde och IFK Malmö. Redan i denna ålder har elitklubbarna ett grepp. HK Malmö har lagt en grund för att även på damsidan nå en av de två högsta platåerna.

Lödde visade åter att klubben är en av landets främsta ungdomsklubbar.

Flickhandbollen har under 2000-talet haft en dålig klubbredd i Malmö. Nu finns två lag bland de 32 främsta i landet. Det går i rätt riktning. IFK hade för övrigt även sitt andralag i steg 3, räckte inte riktigt till men stod upp bra. Jag gjorde ett kortare besök i Baltiska hallen (ungdomsidrott är alltid stimulerande) och uppmärksammade att de båda IFK-lagen coachades av ett flertal före detta profiler från Malmöhandbollen. Ett gott tecken.

***

Basketen spelade också Steg 3 i sitt SM för U 15 och U 16.

Malbas hade lag i alla fyra klasserna och efter helgen är samtliga fyra lag kvar och skall senare spela i Final 8, som i maj skall bli Final 4. Malbaslagen spelade tolv matcher under helgen, vann elva. Imponerande!

Malmöklubben är den enda som har samtliga fyra lag kvalificerade till Steg 4. Näst bäst är Alvik med tre.

Malbas är en liten uppstudsig ö i ett väldigt stort Stockholmshav. Av de -32 lag som är kvar kommer 19 från Storstockholm, sex från Skåne (Trelleborg och Lobas (Lomma) i P 15) och sjua från övriga Sverige. 22 klubbar har lag kvar, 13 är från 08-land.

Malbas är övriga Sveriges hopp.

 

Av Magnus Månsson - 22 januari 2023 14:38

Jag vet, jag vet. Givetvis.

En målvakt tillhör laget. Och är I handboll viktigare än i andra lagbollsporter. Räkna bara ut hur många skott hen får mot sig i en match! Man vinner inte, eller tar medalj i, ett stort mästerskap utan minst en riktigt duktig målvakt. Sverige har tre. I fyra av de fem matcher Sverige spelat I VM har utmärkelsen Matchens lirare varit en svensk målvakt. En styrka naturligtvis. Samtidigt som jag tycker att de olika juryerna oftast gör det lätt för sig, antingen blir det segralagets målvakt eller dess bäste målskytt. Alltför sällan en utpräglad försvarsgeneral, trots att alla tränare poängterar att ett framgångsrikt spel grundlägges i defensiven.

Med detta sagt vill jag på inget sätt misskreditera den svenska målvakstrion. Definitivt inte Andreas Pallicka efter hans formidabla insats mot Island.

Men, alltid detta men, i min optimism och förhoppning om ett svenskt VM-guld har den lille, negative pessimisten gjort sitt intrång: Håller det kollektiva svenska försvarsspelet ända fram till guld?

De många, en del fantastiska, svenska målvaktsingripandena beror ju på att motståndarna skaffat sig ypperliga lägen. Den kollektiva svenska defensiven måste upp ett snäpp om det skall bli ett guldfirande på Tele 2 om en vecka. Allt ansvar kan inte läggas på målvakterna. Hur bra de än är.

Se här några funderingar några timmar före avkast mellan Sverige och Portugal.

 

Av Magnus Månsson - 20 januari 2023 19:17

Vinnaren skriver historien.

Så heter det.

Och i idrottssammanhang är det ofta mästarna som pekar ut riktningen, visar vägen mot framtiden.

Danmark är dubbel regerande världsmästare i handboll för herrar och praktiserar i stor utsträckning 7—6 i sin offensiv. Man spelar med sju utespelare, alltså utan målvakt. Jag såg 45 minuter av gårdagens tuffa – väl tuff, va? – kamp mellan Kroatien och Danmark, 32—32. Danskarna använde sig i stort hela tiden av denna relativt nya regel. Och har under några säsonger gjort det med framgång.

Regeln är omdiskuterad. Ett lyckat 7—6-spel kan radikalt förändra en matchbild. Det är positivt. Tillåtelsen att spela med sex utespelare vid en utvisning (tom mål) har förändrat utfallet. Statistiskt blev det förr oftast 2—0 vid en utvisning, numera tenderar det att bli 2—1. En utvisning är inte lika kännbar nu som tidigare.

Bra eller dålig? Jag har inget svar och ingen åsikt. Ställer bara frågan.

***

Ett lyckat 7—6 spel över lång tid kräver en viss sort av spelare, en med ett brett offensivt register och en spelintelligens över det vanliga. Som nu Danmarks Mikkel Hansen. Det mesta i det danska framgångsreceptet beror på honom. Är det mer än Danmark som i nutid kan och vågar spela 7—6 under 60 minuter. Eller kommer det att bli en nödvändighet i den moderna handbollen?

Bra eller dålig? Jag har inget svar och ingen åsikt. Ställer bara frågan.

***

När Sävehof 2019 blev svenska herrmästare använde tränaren Andreas Stockenberg 7—6-spelet så och då, speciellt i slutspelet. Det var då Jonas Larholm som dirigerade spelet.

***

Har Sverige haft ett landslag med bättre bredd med dubbel uppsättning världsstjärnor på alla positioner? Det var Ola Lindgren, den förre storspelaren och svenske förbundskaptenen, som som tv-kommentator ställde fråga. All idrott måste bedömas efter sin tid. I handboll går allt så mycket snabbare än för 25 år sedan, under det gyllene 1990-talet. För att hänga med i dagens världselit behövs den bedd som Sverige har och till stor del hade även under Bengt Johansson-epoken. Få spelare orkar 60 minuter i dagens tempo.

En Per Carlén av 1990-talet hade haft svårt att klara sig 2023, världsklass både offensivt och defensivt. Men på den tiden kunde man lunka från den ena planhalvan till den andra. Det är en utopi i dag. Men den gode Carlén hade naturligtvis kunnat anpassa sig.

***

Jag har ransonerat det mesta av allt för-, mellan- och efterhandssnack. Ola Lindgren är en av många före detta spelare som tydligt och klart kan analysera händelserna på plan. Och nui kan han till och med erkänna att domarna oftast har rätt i handbollens snåriga regler. Det var inte hans bästa gren som aktiv tränare.

 

 

Av Magnus Månsson - 18 januari 2023 13:03

En försmak av huvudrundan i handbolls-VM?

Förhoppningsvis.

Jag såg Norge—Nederländerna, 27—26, en gruppfinal, eller om man så vill första matchen i huvudrundan. Det var en match med de ingredienser som gör att jag gillar handboll. Sådana möten har det hittills varit tunt med i VM.

Det var fart och fläkt, stundtals strålande målvaktspel, tungt skytte (främst från Norge), tvära omkastningar (Nederländerna med Staffan Olsson som coach ledde med sex bollar), spänning in i slutminuten och så fanns det en Lirare på plan, Luc Steins i Nederländerna.

Går det att spela bättre handboll i det tempo han presterade före paus, egna genombrott, intelligenta öppnade och målgivande passningar. Det var en fröjd att se 172 centimeter korte Luc Steins. Tyvärr för lagets skull håller hans ersättare som spelmotor inte samma klass och när Luc Steins tröttnade tappade Nederländerna initiativet.

Men det kan mycket väl bli kvartsfinal för Nederländerna, Tyskland och Serbien skall inte känna sig säkra. Och inte heller Norge. Gruppen ser ut att bli oviss in i det sista.

Nederländerna är på väg att bli en maktfaktor även på herrsidan i världshandbollen,

***

Gruppspelet är avklarat. 48 matcher är spelade. Alla är överens om att 32 lag är för tok för många. Den nödvändiga spänningen har saknats i de flesta matcher. En segermarginal på fem mål är ur spänningsynpunkt en acceptabel gräns. Endast 17 matcher av 48 har slutat inom denna marginal, tolv inom gränsen 6—10 med de flesta närmare tio än sex. 18 matcher finns inom spektret 11—19 och så har vi då Sverige—Uruguay 47—12.

Det är siffror som säger allt. Men tyvärr finnas några usla lag kvar bland de 24, så några utklassningar ytterligare lär det tyvärr bli.

Men högtidsstunderna lär lyckligtvis bli betydligt fler.

 

Av Magnus Månsson - 16 januari 2023 16:25

Det är mycket handboll nu.

VM får sin beskärda del, men det ha varit lätt att välja bort. Många av matcherna är redan från början ointressanta. Klasskillnaden är genant stor för att gälla ett VM-slutspel.

Det är förbluffande att danskarna kan fylla Malmö Arena och svenskarna Scandinavium vid matcher utan tillstymmelse till den spänning med tvära omkastningar som är en av de viktigaste ingredienserna i handboll.

Och det är inte billigt att besöka arenorna, uppemot 1 000 och till och med några ”hundringar” till för de bästa biljetterna. För en person!

Arrangörerna är bara att gratulera.

Handbollsintresset är stort, när det gäller landslagen. Tyvärr spiller det inte över till elitserierna. Varken i Malmö eller Göteborg.

***

Men det finns mer än VM.

I helgen avgjordes Steg 3 i SM för pojkar 14. Den här årsgruppen har ett annat spelsystem än de två äldre, de för 16- och 18-åringar. Inget lag skall bli utslaget, efter varje steg grupperas lagen om beroende på resultaten i föregående omgång. Sympatiskt, naturligtvis ett upplägg i tidens anda. Men som det mesta i världen, det finns två sidor. Det kostar för både föreningar och föräldrar. Den ekonomiska segregationen är stor och inflationen hög.

***

Nåväl. Efter Steg 3 finns det 30 lag kvar som har möjlighet att bli bland de åtta främsta som får med i slutspelet i maj i Uppsala- Tolv är från Skåne. Starkt!

Lugi 2 lag, Ystads IF. Lödde. Eslövs HF, Sund (Helsingborg), Ankaret (Bjärred) och IFK Ystad avancerade genom att bli bland de tre främsta i en A-grupp medan IFK Kristianstad, H 43 Lund, OV Helsingborg och HK Malmö tog sig vidare genom vinst i en ”uppsamlingsgrupp.”

 

Några intressanta iakttagelser: Sund har fått bra snurr på sin pojkverksamhet och i Ystad har IFK efter några tunga ungdomsår åter fått åtminstone ett konkurrensdugligt lag.

OV och Ystads IF utvecklas av lokalt motstånd.

 

 

Av Magnus Månsson - 14 januari 2023 13:45

Min tidning, Sydsvenskan, har inlett bevakningen av VM i handboll alldeles utmärkt.

Både vad gäller informationen före och efter de inledande matcherna. Det har funnits krönikor och informativa artiklar om både spelare och länder. En del av skribenterna kommer från andra medier, det har breddat kunskapen.

Jag ser fram mot en fortsättning med samma gedigenhet.

Men nu är jag som jag är: Jag, och jag är inte ensam (har kollat!), saknade i dag målskyttarna från fredagens matcher. Eftersom det är ett mästerskap varje år skapar man en relation till de olika landslagen och dess spelare, i alla fall de europeiska. Man vill ju gärna se hur många mål exempelvis Mikkel Hansen eller Aron Palmarsson gör. I min värld intressanta uppgifter för en fullödig information.

Väl så viktig som, de tillsynes heliga, målskyttarna i NHL-hockeyn.

 

Av Magnus Månsson - 13 januari 2023 16:45

Så är då VM-festen igång, svenskt 26—18 mot Brasilien, en väntad differens.

Finns naturligtvis mycket att analysera hit och dit. Somt var ypperligt, Andreas Palickas målvaktsspel, annat gediget på hög nivå, Jim Gottfridsson och Albin Lagergren, mycket som väntat och något lite sämre än förväntat.

Det var premiär med allt vad en sådan innebär med anspänning och förväntningar. Inte minst med tanke på hemmaplanstrycket.

***

Efter att ha läst en massa kommentarer både här och där, blev jag lite kvasifilosofisk: Vari ligger skillnaden mellan en målvaktsräddning och en missad avslutning? Är det i princip inte samma sak? Fast tvärtom.

Andrea Palicka var stålande med många högklassiska parade, värd alla superlativer.

Men när vi kommer till andra planhalvan så hamnade alla missade svenska avslut på minuskontot.  Inte på den brasilianske kollegan Da Roses pluskonto. Det var till största delens dennes storspel före paus som gjorde att det svenska segerrycket kom så pass sent.

Vem avgör, miss eller räddning? Beror naturligvis vem man håller på. Glöm objektiviten!

***

Det är en för enkel analys att mena att segermarginalen blev så pass liten – om den nu skall kallas så -- berodde på Palickas insats och svenska missar.

 

 

 

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards