Direktlänk till inlägg 26 september 2022

Funderingar (endast) för friidrottsnördar

Av Magnus Månsson - 26 september 2022 11:41

För en tid sedan avgjordes J- och USM i friidrott.

Mina planer var att granska utfallet ur ett skånskt perspektiv. Men mycket har kommit emellan. Det är dels ett digert material att gå igenom och dels – det ärt bara att erkänna – är arbetskapaciteten i avtagande. Allt går lite långsammare med stigande ålder och vilopauserna är numera fler och längre.

J- och USM är ett stort arrangemang, uppdelat på två orter i fem åldersklasser, 22, 19, 17, 16, 15. Totalt 166 grenar och alltså 498 medaljer att tävla om. Som alltid kan en rik medaljskörd ge glans och dölja ihåligheterna.
Sammantaget blev det 61 skånska medaljer, 26 guld, 15 silver och 20 brons fördelade så här:

Malmö AI                            11                  7                    9

IFK Helsingborg                    4                   0                    3

IFK Lund                              3                   3                    2

Ystads IF                              2                   2                    1

Klippans FK                         2                   1                    3

Åhus FK                               2                   1                    --

Eslövs AI                              2                   --                   1

Björnstorps IF                     --                   1                    1

Sex ytterligare klubbar var representerade: Heleneholms IF, Simrishamns AIF, Höörs IS, IK Finish, Hässleholms AIS och Ängelholms IF.

MAI har ett stabilt grepp om förstaplatsen i den skånska friidrotten, givetvis genom egen bra verksamhet men på ungdomssidan hjälpt av att man organisatoriskt sköter både Friidrottsgymnasiet och Idrottsgrundskolans friidrottsavdelning.

IFK-klubbarna i Helsingborg och Lund är de klubbar som, sett över hela spektret är närmast MAI. Klippan, Åhus och Eslöv har alltid aktiva långt framme i ungdomssammanhang. Det har vi vant oss vid. Ystads IF är den positiva överraskningen, har synts bra på distriktsnivå de senaste åren, men det här var ett genombrott på riksplanet.

För säkerhets skull skall det poängteras att de 61 medaljerna är fördelade på cirka 30 aktiva. Som alltid inom ungdomsfriidrotten behärskar de främsta talangerna mer än en gren.

Bakom det fina medaljfacit döljer sig även stora svackor. I 65 av de 166 grenarna fanns ingen skånsk representation alls. I F 16 var det tomt i åtta grenar och endast 17 starter sammantaget. I P15 är det också illa, endast totalt tio deltagare med 13 starter.

I Malmös föreningar har till dags dato endast fem pojkar födda 2007 tävlat i friidrott i år och då har ingen hänsyn tagits till resultatnivån.

22-årsklasserna hade generellt sett större startfält än på mången god dag. Det gläder dem, som, likt mig, vill se en ökad seniorbredd. Tyvärr bidrog inte Skåne till ökningen. Endast MAI och IFK Helsingborg hade startande i de två 22-årsgrupperna, MAI nio och Helsingborg fem.

Den skånska seniorbredden är i många fall undermålig. Med JSM som underlag syns ingen ljusning. Merparten av de skånska 22-årsdeltagarna var för övrigt etablerade i seniorlandslaget, vilket på sitt understryker en bristande bredd.

De många siffrorna kan tolkas olika. Men utan att trampa någon känslig ledare på någon öm tå, vågar jag påstå att skånsk friidrott saknar en riktig gedigenhet. Många större orter saknar friidrott. Och att det i så pass många grenar i USM-åldrarna inte finns en enda skånsk deltagare är illavarslande.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards