Direktlänk till inlägg 22 april 2021

Handbollsfamiljen Matthijs från Malmö BI

Av Magnus Månsson - 22 april 2021 16:30

Såg i går Vilma Matthijs-Holmberg göra A-landslagsdebut i handboll i det lite udda VM-kvalet mot Ukraina.

Matthijs är ett historiskt välbekant namn i Malmös idrottshistoria. Jodå, det finns släktskap mellan Nico Matthijs, en av de stora profilerna i både fotbolls- och handbollslaget i Malmö BI åren kring 1960, då MBI spelade på näst högsta nivån både i fotboll och handboll, och Vilma. Nico, som dog för något år sedan, var morfar till Vilma, som nu för sitt Skuru är mitt uppe i SM—slutspelet. Hon har meriter även från ungdomslandslaget.

Men det är Vilmas mamma Anette Matthijs-Holmberg som är den mest meriterade spelaren i familjen. Hon började sin karriär i MBI men fick sitt genombrott i Tyresö och under åren 1988—94 spelade hon i det svenska A-landslaget 48 gånger och svarade för 94 mål.

Hennes bror Peter har gjort stora avtryck i den skånska och malmöitiska handbollen. Han, liksom Anette, tillhör den generation MBI-are som under åren kring 1980 dominerade svensk ungdomshandboll. MBI tillsmammas med Dalhems IF, måste tilläggas.

Peter spelade på högsta svenska nivån för Lugi, H 43 Lund och Stavsten och på plattformen under för MBI, Skurup och Team Malmö.

Han avslutade den aktiva karriären i den nuvarande hemstaden Ulricehamn och Anderstorp,

Peter har två handbollsspelande barn, alltså kusiner till Vilma. Tilda spelade den senaste säsongen högsta ligan för Önnered men har även under en sejour spelat i Spanien.

Hennes bror Simon har spelat för Anderstorp i Allsvenskan, nivå 2.

En fantastik handbollsfamilj med sitt ursprung i Malmö BI.

***

I Svenska Handbollsförbundets lista över spelare som medverkat i ett A-landslag finns bara en Malmöklubb nämnd, Anna-Lena Wahlqvist, Dalhems IF som 1993 spelade en match. Hennes moderklubb var Vikingarna från Helsingborg.

Så har vi då Anette Matthijs.

Men även Gulli Reimer, född Svensson, och gift med världsmästaren Åke. Gulli började i IFK Malmö men vid sina tre A-landskamper 1960 representerade hon Stockholmsföreningen Artemis.

***

Damhandbollen har över tid inte varit stor i Malmö. Två säsonger vid mitten av 1980-talet spelade Dalhem i högsta serien.

***

Göran Larsson har efter publiceringen påmint mig om Jessica Everlönn med Dalhem som moderklubb. Jag borde kommit ihåg henne. 39 landskamper 1993-2000. Klubbar: Tyresö. Irsta, Elda Prestigo, Stockholmspolisen.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Av Magnus Månsson - Onsdag 20 mars 17:16

Lagen till ungdomshandbollens stora avslutningsfest, Final 8, börjar bli klara. I helgen avgjordes Steg 4 för F 16 och P 14. De skånska 16-årsflickorna hade en tuff helg, inget lag kvalificerade sig till avgörande i Uppsala sista helgen i april. ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards