Direktlänk till inlägg 26 november 2020

Hur påverkar MFF:s tjejsatsning övriga klubbar?

Av Magnus Månsson - 26 november 2020 16:40

Malmötjejer gillar inte att spela fotboll.

Det visar min helt ovetenskapliga granskning av flickfotbollen i Skåne och Malmö. Jag har studerat antalet lag i seriefotbollen för 13- och 14-åringar under perioden 1984—2019.

Vi börjar i Malmö.

Det saknas framförallt stabilitet i klubbarna. Några år med bra verksamhet med kontinuitet i åldersklasserna har ofta följts av att föreningen några år senare inte har någon flickverksamhet alls.

***

 I berörda årgångar är målet att spela 11-mannafotboll. Skåneboll är flexibelt, vill naturligtvis att så många som möjligt skall deltaga i seriefotbollen. Man tillåter spel med nio spelare, ja, till och med med sju. Samma regler gäller på pojksidan men de används inte lika flitigt där.

***

2018 fullföljde sex 14-årslag seriespelet, fyra lag var 9-manna. Endast FC Rosengård och Hyllie IK kunde mönstra ”fulla” lag. Samma år fanns det nio 11-mannalag i F 13. Det innebar att 2019 nio lag med 11 spelare fullföljde sin serie i F 14. Men samtidigt hade F 13 endast 5 plus 3 (9-mannalag) i seriespel. En möjlig/trolig förklaring är att många 13-åringar spelade i 14-årslagen.

De bredaste flickklubbarna är FC Rosengård, Hyllie IK och IFK Klagshamn. Anmärkningsvärt är att LB 07, oftast omskriven som stans bredaste klubb på flicksidan, inte hade lag i både åldersgrupperna varken 2018 eller 2019.

***

Under åren 1984—1997 pendlade antalet lag mellan 9 och 15, ofta med stora variationer år från år. Kring sekelskiftet kom en kraftig ökning i antalet lag (precis som på pojksidan). All time high var 2004 och 2005 med 23 lag. Men det blev på bara några år en kraftig reducering, 2009 var Malmö nere i åtta lag, året efter i sex.

Successivt har det blivit en ökning och 2019 var antalet lag 17 fördelade på åtta föreningar.

***

Den intressantaste framtidsfrågan är hur Malmö FF:s intåg på flicksidan kommer att påverka Malmös övriga klubbar. Såg en uppgift om att MFF inte var nöjd med rekryteringen till sina flicklag. Samtidigt vet jag att några klubbar förlorat några av sina främsta till storklubben. Erfarenhetsmässigt vet jag också att en förlust av några tongivande spelare från en mindre klubb (gäller även pojkar och andra idrotter) ofta betyder att laget försvinner, antingen direkt eller efter ett år.

Jag ser en risk i MFF-satsningen i ett breddperspektiv på flicksidan.

***

Sen bör man förstås påpeka att fotbollen är den överlägset största lagbollsporten i Malmö för flickor.  Andra får bedöma om detta är bra eller dåligt med utgångspunkt från siffrorna ovan. Genom alla åren är det bara FC Rosengård och LB 07 som haft lag i F 19-serierna med SM-status.

Framgångarna har varit stora för båda kubbarna med guld och finalplatser.

***

2021 kommer Malmö att ha 13 seniorlag för damer i seriespel. De två högst placerade lagen finns inom FC Rosengårdsorganisationen, Lilla Torg i division 2 övriga tio på nivå 5 och 6.

Det är svårt att se en ljusning med utgångspunkt från ungdomsunderlaget i Malmö.

Malmö FF kommer naturligtvis att avancera, men knappast genom att bygga från en egen ungdomsverksamhet. Samtidigt borde det finnas ett talangunderlag i en så stor stad som Malmö. Varken i FC Rosengård eller LB 07, på den tiden det begav sig, har haft speciellt många Malmöfostrade spelare i sina trupper-

***

Återkommer med en tredje ”forskningsrapport” om Skånefotbollens hälsotillstånd.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards