Direktlänk till inlägg 20 oktober 2020

Funderingar kring IFK Malmös avancemang

Av Magnus Månsson - 20 oktober 2020 13:26

Jag var givetvis och såg när IFK Malmö i lördags avancerade till fotbollens division 1, för den oinvigde, nivå 3.

Det var naturligtvis inte bra att det fanns kanske upp mot 300 personer på Stadion. Jag har ingen direkt klar bild över varför det kom in så många. Vet bara att det plankades rejält via hissar och de öppna dörrar som fanns på grund av andra aktiviteter på Stadion. Detta är ingen bortförklaring, bara ett konstaterande. Men totalt sett: Det var inte bra för IFK Malmö med dessa negativa rubriker.

Det är heller inte någon ursäkt att det i Malmöfotbollen denna höst spelats en hel del matcher med lika många åskådare. Och till och med fler.

Positivt var förstås att det visade sig finnas ett intresse för IFK Malmö, som det gäller att kanalisera inför framtiden,

***

Det spekulerades genast om ett samarbete med Malmö FF. Jag förstår inte på vilket sätt. Jag har svårt att inse att MFF vill låna ut spelare, de tror på, till en nykomling i division 1. Det behövs en högre nivå.

Och de spelare som MFF gallrar ut nöjer sig knappast med den lön IFK kan erbjuda. För dem finns intressenter både i Allsvenskan och Superettan.

Spåren förskräcker också. 2009, då med IFK i division 2, fanns ett samarbete nedpräntat på MFF:s villkor och ned två tränare från MFF, Jörgen Ohlsson och Hans Mattisson. Det gick inte alls, mitt i serien avbröts samarbetet, men skadan var redan skedd. IFK degraderades och fallet slutade först på nivå 6.

Nu har IFK kontrakterade tränare så ett liknande koncept är inte aktuellt.

Men som sagt: Jag tror inte att IFK kan bygga en division 1-trupp med spelare från MFF.

***

IFK Malmö måste skaffa sig en egen identitet och arbeta långsiktigt. Lite inblick har jag och planeringen är långsiktig. Avancemanget redan den här säsongen kom som en bonus. Men innebär naturligtvis problem, i grunden positiva.

Ungdomsverksamheten har varit svajig. Det ljusnar. I år har IFK ett juniorlag som vann sin serie och har lag i alla åldrar från 2006 till 2013, ofta med två lag/grupp.

IFK Malmö är förmodligen den enda division 1-förening utan något kansli med bemanning. Utsikterna att få ett kommunalt bidrag finns nu med en utökad stabil ungdomsverksamhet.

Den nuvarande styrelsen är medveten om att IFK skall ta ytterligare steg för att återkomma till elitfotbollen behövs en större organisation. Jag tror inte man förhastar sig med icke finansierade spelarköp.

***

Bara att ta steget upp innebär dryga merkostnader för spelartruppen. Alla spelare måste ha kontrakt. 10 000 per år är i jämförelse med månadslönerna i Allsvenskan och Superettan bara växelpengar. Men en kvartsmiljon skall plockas fram.

Till detta skall adderas att, för alla spelare som är 23 år och under och skriver sitt första proffskontrakt, spelarnas förra klubbar skall ha ett så kallat utbildningsbidrag. i IFK:s nuvarande trupp är det många. Utan spelare från egna leden är det kostsamt att nå division 1.

***

Träningsutrymmena har minskat. Den nya stadion tog fem planer, hybridplanen två och nu läggs en av konstgräsplanerna söder om Stadiongatan om för att i framtiden bara användas av MFF. Kvar på området finns då en natur- och konstgräsplan. Som också utnyttjas av Malmö FF.

IFK kan inte expandera inom Stadionområdet. De yngre ungdomslagen håller redan till på närliggande Kroksbäck.

***

En krönikör har ett flertal gånger föreslagit att IFK Malmö bör byta hemvist. Något alternativ har han aldrig föreslagit. Och vems plast skall IFK ta, vem skall tvingas flytta?

***

Dessutom behöver området kring Stadion en fotbollsförening som har en bred ungdomsverksamhet utan en uttalad elitinriktning. Malmö FF har hela Malmö – och mer än det – som upptagningsområde för sin ungdomsrekrytering.

***

Sen - -det skall inte förglömmas – att ryckigheten i IFK:s verksamhet bidragit till den nuvarande situationen.

 

PS

Jag vill informera om att jag under två och ett halvt år, 1978—1980, varit anställd i IFK Malmö. haft styrelseuppdrag och är medlem i IFK Malmö.

 
 
Ingen bild

Torsten Hansson

23 oktober 2020 12:10

Bäste Magnus,

Kloka ord på din blogg om vårt gamla IFK. Instämmer.

Vänligen,

​​​​​​​Torsten Hansson

Magnus Månsson

23 oktober 2020 12:16

Tack och ha det bra/MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Av Magnus Månsson - Onsdag 20 mars 17:16

Lagen till ungdomshandbollens stora avslutningsfest, Final 8, börjar bli klara. I helgen avgjordes Steg 4 för F 16 och P 14. De skånska 16-årsflickorna hade en tuff helg, inget lag kvalificerade sig till avgörande i Uppsala sista helgen i april. ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards