Direktlänk till inlägg 17 augusti 2020

Tankar efter SM i friidrott

Av Magnus Månsson - 17 augusti 2020 18:28

I helgen avgjordes SM i friidrott i Uppsala.

Via tv följde jag hela den långa, trista fredagssändningen, delar av de betydligt bättre lördagstävlingarna medan den (alltför) varma söndagen ägnades åt andra aktiviteter. Givetvis har jag studerat de fullständiga resultatlistorna från friidrott.se , där de glädjande nog var tillgängliga utan betalvägg.

Det var ett bra SM, som väl speglar friidrottens status i Sverige. Världsresultat, utmärkta nationella siffror med bra bredd i vissa grenar men betydligt sämre i andra.

Rent generellt önskar dock en vän av ett brett Friidrottssverige större startfält. En sviktande kubbekonomi i pandemitider kan ha spelat in, men SM har under en lång period haft små startfält. Bredden på SM-kvalificerade aktiv har minskat.

***

Friidrott.se hade på fredagen en rubrik: ”Bra resultat i skuggan av SM.”

Vad var nu detta? Jo, ett referat från världsgalan i Monaco med de fantastiska resultaten.

I skuggan av SM, var det. Vi låter det passera. Det var ju Svenska Friidrottsförbundets officiella organ.

***

Skåne i SM då? Skånsk och malmöitisk friidrott ligger mig varmt om hjärtat. Rätt tempus borde kanske vara låg. Drivfjädern i mitt engagemang har varit konkurrensen och ungdomsutvecklingen. Dessa faktorer finns inte längre i samma utsträckning som förr.

Malmö AI hade ett bra SM, näst bästa förening på såväl dam- som herrsidan och sammanlagt.

Sju guld, ett silver och sex brons är självfallet en bra utdelning. Varje klubb väljer naturligtvis sin egen väg till framgång. Två av dessa 14 medaljer, Daniella Busks två sprinterbrons, fixades av aktiva som börjar skolats i en Malmöförening. Övriga medaljörer har tagit sina första friidrottssteg i klubbar utanför Malmö.

Det är lite genant av Malmös friidrottsklubbar att de från den egna ungdomsverksamheten bara fått fram en enda SM-medaljör plus ytterligare några finalplaceringar.

Men i ärlighetens namn skall nämnas att silvermedaljörerna i stav Melker Svärd Jacobsson och på 200 meter Lisa Lilja har MAI som moderklubb och kastarbröderna i Upsala IF Viktor (silver i kula) och Jakob (fyra i diskus) Gardenkrans Heleneholms IF.

Men visst skulle Friidrottssverige blivit bättre med en bättre elitrekrytering av Malmöungdomar?

***

I friidrott finns inga övergångspengar klubbarna emellan. Som inom lagbollssporterna på elitplanet.

Klubbar, som lagt ner stora summor på sina aktiva under många ungdomsår, får inte ett öre i ersättning när den aktive får sitt genombrott på elitplanet. Tränare, och inte minst tränarutbildningen, kostar mycket liksom träningsläger och tävlingar och mycket annat.

Jag har ingen lösning, men skall fundera.

Ta IK Finish, SM-helgens bästa skånska moderförening!

Guld: Nikki Anderberg

Brons: Kasper Kadestål, Axel Härstedt

Fyra: Filippa Sivnert

Sjua: Austin Hamilton

Samtliga utom Nikki Anderberg har under de senaste åren nått större ännu större SM-framgångar.

Men för sina strålande verksamhet har Finish ekonomiskt gått lottlöst.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards