Direktlänk till inlägg 5 augusti 2020

Oförklarligt i fotbolls- och tidningsvärlden

Av Magnus Månsson - 5 augusti 2020 15:49

I går tisdag, igen allsvensk fotbollsmatch-

Abstinensen för en nörd gjorde sig påmind. En överdrift förstås. Jag har många intressen, uppgifter att försöka hinna med. Det är bara att erkänna, åldern tar ut sin rätt. Tempo och ork är inte som förr. Samtidigt lär det vara nyttigt att hålla igång, både fysiskt och mentalt.

Nåväl. I en paus från olika sysslor tittade jag på Dplays korta sammandrag av omgångens allsvenska höjdpunkter. Det fanns många sevärda sekvenser. Men också situationer att fundera över och diskutera. Inte minst för domarteamen. Den här gången tänker jag på bedömningen vid täckandet av skott inom straffområdet. Vi har armar bland annat för att balansera kroppen i rörelse, inte minst vid olika upphopp. Det är en naturlig rörelse. Armarna hamnar en bit utanför kroppen. Likväl bestraffades en spelare/ett lag trots att denne hoppade naturligt och till och med vände ryggen till för att blockera ett skott. Bollen träffade armen, javisst.

Men är händelsen straffbar? Tydligen. I en match i alla fall. I en annan i en liknande situation friade domaren.

Bedömningen är svår. Jag medger. Men ett rätt beslut är det som skiljer en bra domare från en något sämre.

***

På samma tema har jag sett några, i mitt tycke, hårresande beslut. En liggande spelare i straffområdet träffas av en boll slagen på armen från någon meters håll. Straff! Var skall hen ha armen?  Jag förstår inget.

I matchen Degerfors—Trelleborgs FF fick TFF i slutminuten straff efter en sådan situation. Men TFF-are som jag är gladdes jag åt att hemmamålvakten tog straffen. Det vore hemskt att förlora två poäng på en sådant okänsligt domslut. Även om det drabbade TFF.

Dags för domarkåren att lära sig hur en kropp i rörelse fungerar.

De senaste säsongerna har bjudit på alltför många fel.

***

Jag vet inte hur många gånger jag på sportkrönikeplats i mitt husorgan fått läsa kritik om Fotbollförbundets dåliga PP för Svenska cupen. Så är det det där med glashuset.

I dagarna har tre av regionens lag, Lunds BK, Torn och Rosengård, spelat första omgången i säsongens cup. Jag har inte sett ett resultat i den tidning jag förmånsbeskattas för att få i brevlådan.

Hur det gick? Jo, Lunds BK och Torn avancerade. Rosengård är utslaget.

***

I söndags hade SDS:s nytillträdde chefredaktör Jonas Kanje en krönika där han påpekade att målet var en helt jämställd tidning. Hälften av artiklarna skall vara skrivna av män och hälften av artiklarna skall handla av kvinnor. Och tvärtom naturligtvis.

Är det inte en bättre målsättning att göra en bra tidning, där man väljer journalister efter kapacitet och artiklar efter kvalitet?

Oavsett genusaspekt.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards