Direktlänk till inlägg 6 april 2020

Ungdomshandbollen i Skåne är alltid stark

Av Magnus Månsson - 6 april 2020 09:52

USM-handbollen avbröts före finalspelet.

F 18 och P 14 hann avverka steg 4, det sista hindret för att nå slutspelet med de åtta främsta i landet. Det är få säsonger Skåne inte har minst ett finallag med i varje klass av de sex. Så hade det dock blivit i år. Inget skånsk F 18-lag klarade att avancera till den finalrunda som skulle avrunda ungdomssäsongen 2019/20.

I 14-gruppen går lagen från Lödde, H 43 och HF Limhamn miste om en stimulerande handbollsfest. H 43 och Lödde är etablerade, starka ungdomsklubbar, HF Limhamn en ny. Laget är dock inte nytt, det är en missnöjesutbrytning från IFK Malmö. Jag har ingen aning om orsaken och tänker inte forska eller kommentera. Vet bara att – inom alla idrotter – liknande nybildningar oftast blir kortvariga och sällan genererar en seniorverksamhet.

Ungdomshandbollen växer i Malmö. Vad som behövs är fler föreningar med seniorlag på olika nivåer för att försöka behålla dem som fångats av handbollen. Jag vet att det i alla idrotter är svårt att hålla kvar de aktiva upp i junior- och senioråren. Men jag menar att de bästa tränarna och ledarna finns bland dem som har en längre aktiv tid som grund. Det är viktigt att bli en komplett förening.

Lycka till HF Limhamn!

***

När USM stoppades var F 16, F 14, P 18 och P 16 i steg 4 med 32 lag kvar i flickgrupperna och 20 i pojkgrupperna. Här visar Skåne sin imponerande klubbredd:

Lugi hade 5 lag kvar.

3: H 43 Lund, OV/Helsingborg, Lödde, Ankaret (Bjärred), Ystads IF

2: IFK Kristianstad

1: Eslövs IK, H 65 (Höör), Lågan, HK Kristianstad och HK Malmö

Jag är imponerad av Lödde Vikings och Ankaret, som på sina orter förenar bredd och topp på sin ungdomsverksamhet.

***

Och så då några ord om H 43. Lundaklubben är år efter år en klubb som startar med väldigt många lag i USM, om inte alltid med flest, så med de allra flesta. Den här säsongen 13.

De senaste åren har det blivit medaljer av alla valörer, spridda över alla sex grupperna.

Men det har inte genererat seniorlag, som tagit H 43 speciellt långt från de nivåer lagen hamnade efter konkursen 2014. Varken dam- eller herrlaget lyckades i år avancera från division 2 (nivå 4). Konkurrensen om talangerna från närområdets många elitklubbar (och Redbergslid och Göteborgs Handbollsgymnasium) är mördande. H 43 får inte behålla sina bästa spelare.

Det finns åtskilliga spelare från H 43-leden i många av de högre placerade lagens trupper.

Det är en annan tid än när H 43 bildades 1943 med grunden i en skolklass med läraren Yngve Wallmer. Många av spelarna i det pojklag följde troget H 43 på vägen upp i högsta serien, Allsvenskan, 1956.

En titt på Skåneserierna i de äldre årsgrupperna visar på H 43:s styrka och bredd. Det är många serievinster och medaljer. Och totalt kring 60 seriespelande lag. (Ungefär samma storlek som i grannen Lugi).

I en amatörsammanfattning om Skånehandbollen spelåret 2019/20 tycker jag att H 43 Lund bör uppmärksammas. Utan H 43 vore handbollen i distriktet oerhört mycket fattigare.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Av Magnus Månsson - Måndag 8 april 16:42

I kväll är det en stormatch i handboll i Malmö. Jag menar att en kvartfinal i SM mellan HK Malmö och landets för närvarande mest intressanta lag, Sävehof, är värd epitetet ”stormatch”. Det är troligen HK:s sista hemmamatch den här säs...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards