Direktlänk till inlägg 4 juli 2019

Självrannsakan bästa början på en förändring

Av Magnus Månsson - 4 juli 2019 16:02

Friidrottsgymnasiet i Malmö skall från och med läsåret 2020/21 inte få beteckningen Riksidrottsgymnasium.

Det har, enligt Sydsvenskan, upprört skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) och rektorn på Malmö Idrottsgymnasium Christian Fegler. Friidrottstränaren Kenneth Riggberger, med viss anknytning till FIG som specialinstruktör (tidigare i alla fall), har på Facebook också gjort ett inlägg.

Huvudorsaken till nedläggningen är att Riksidrottsförbundet beslutat att friidrotten måste reducera sitt elevantal på de sju friidrottsgymnasierna från 162 till 90. Det är en drastisk minskning. Det finns en naturlig förklaring: Antalet friidrottsutövande ungdomar i de aktuella åldrarna, speciell på pojksidan, har sett i ett riksperspektiv minskat avsevärt. Statistiken är avslöjande, speciellt om man går på djupet.

Svenska Friidrottsförbundets åtgärd är då att helt ta bort Malmö som ett riksidrottsgymnasium motiveras bland annat med att det är en mindre del av riksintaget som söker till Malmö än till de andra orterna. En huvuduppgift för ett RIG är att utbilda eleverna till internationell standard. Vad man nu menar med det. Av de 35 Malmöeleverna, som fanns under det nyss avslutade läsåret, har jag svårt at se många som ens har kapacitet att nå en nationell seniorelit. Många är intagna för att fylla ut det angivna antalet platser. Och det är, efter vad jag förstår, inte grundmeningen med ett RIG.

För friidrotten i Malmöregionen räcker det mer än väl ned en utbildning med NIU-status, där målet är nationell elit. Övriga idrotter inom Malmö Idrottsgymnasium har denna status.

I stället för att gnälla borde kanske de ansvariga ställa frågan varför Malmö inte är tillräckligt attraktivt för de elitsatsande ungdomarna utanför närområdet.

Samtidigt borde den samlade skånska friidrotten ta sig en funderare över varför man inte självt skaffat sig ett underlag tillräckligt för ett RIG.

Självrannsakan är alltid en bra grund för att åstadkomma en förändring.

***

Alltid detta genusperspektiv! En av Friidrottsförbundets negativa synpunkter om Malmö var, att igen av de tre tränarna var kvinna. Om alla varit kvinnor hade då ett krav varit att en måste vara man? Låt kompetens styra, inte kön!

***

Kritikerna till nedläggningen har pekat på hur många aktiva med stjärnstatus som studerat i Malmö. Förvisso sant. Men i den moderna idrotten kan man inte överleva på gamla meriter. Vi pratar 2020.

***

Till slut kan man kanske beklaga att ursprungstanken med idrottsgymnasier, och för den delen också idrottsgrundskolorna, är försvunnen. De mindre klubbarnas aktiva skulle få den hjälp moderklubben inte kunde ge. Nu är det inte så – och det gäller de flesta idrotter. Den aktive hamnar snabbt i den förening som administrerar skolverksamheten.

 

 

 

 

 

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 28 jan 18:15

Idrottsgalan och Jerringpriset väcker alltid känslor och debatter. Gårdagens var inget undantag. Jag såg delar av den, lyssnade lite i radion. Med indisponibla föräldrar måste ett barnbarn transporteras till sin basketträning. Idrottsvardagen tar...

Av Magnus Månsson - Måndag 27 jan 16:19

Så var den handbollsfesten slut, EM-handbollen för herrar. Men det är en fest man lämnar med blandade känslor. Inte nu för att man inte fick se Sverige i en medaljmatch, och inte ens i en plats om placering 5. Nej, jag tänker på domarnas omöjliga u...

Av Magnus Månsson - Lördag 25 jan 15:43

Vi glömmer så lätt. Gårdagsmatchen, EM-semifinalen i handboll mellan Kroatien och Norge 29—28, har i media av alla de slag, och då räknar jag även in de sociala, utsetts till ett mästerskaps hittills mest dramatiska. Visst var jag fascinera...

Av Magnus Månsson - Torsdag 23 jan 18:32

Jag gillar personer som är raka i sina uttalanden. Som nu målvakten Sofia Reideborn i elitserieishockeylaget SDE, som i en TT-intervju angående löneskillnaderna mellan herrar och damer säger: -- Vi har en produkt som ingen vill se och vi spelar ...

Av Magnus Månsson - Onsdag 22 jan 13:19

Fackförbundet Unionen har lagt ner tid och möda för att undersöka löneskillnaden mellan en kvinnlig och manlig ishockeyspelare i de högsta svenska ligorna. I herrligan ligger en månadslön i snitt på 121 000 kronor, på damsidan är den 5 500. Givetvi...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se