Direktlänk till inlägg 15 april 2019

En förändrad skånsk friidrottsvärld

Av Magnus Månsson - 15 april 2019 18:06

I lördags var jag funktionär vid ett av min klubbs, Heleneholms IF:s, långloppsarrangemang, ett helt och ett halvt maraton och så något som kallats Varvetmilen.

Och vad är då det sistnämnda? Jo, det är ett testlopp för dem som i maj vill springa Göteborgsvarvet, 21 kilometer, och genom sin lördagstid placeras in i rätt startgrupp i kraftprovet i Göteborg.

567 löpare startade på milen, 105 på 21 kilometer och 80 på den dubbla distansen. Totalt 752 startande.

Med dagens mått mätt är detta ingen anmärkningsvärd siffra. Men inger förstås respekt. De här loppen, jag räknar det som ett arrangemang, är bara ett av 27 långlopp/motionslopp som avgörs i Skåne under 2019. Åtta av dessa har Malmöklubbarna MAI och Heleneholm som ansvariga.

Det är givetvis positivt att föreningarna tar ansvar för folkhälsan – de många loppen stimulerar självfallet till träning – samtidigt som det genererar pengar till verksamheten.

Men som vän av arenafriidrott måste man fundera över vad som sker inom skånsk friidrott. I 2019 års arenaprogram finns elva skånska tävlingar. Tio av dessa är helgungdomstävlingar ”med inslag av seniorgrenar” (ja, så beskrivs de i tävlingskalendern.) Av dessa tio är det endast Öresundsspelen i Helsingborg som årligen har hyfsade seniorstartfält. I de övriga är det generell sett klent med aktiva i de äldre årsklasserna.

Den elfte tävlingen är en sedan två år nystartad mindre kvällstävling för seniorer, Heleneholms IF:s Vårtävling. Allt i syfte att arrangera något som sedan  länge varit en bristvara i skånsk friidrott, ett tvåtimmarsprogram med betoning på seniorer. Det blev ingen succé 2017, klart bättre 2018 och med ett förhoppningsvis ytterligare ökat intresse 2019. De få skånska friidrottare – och även danska – som fortsätter över junioråldern måste få tävlingstillfällen även i närområdet.

***

Det anmärkningsvärda är att denna Vårtävling är den enda arenatävling i friidrott som anordnas i Malmö i år (enligt tävlingskalendern), sedan MAI hoppat av att under SM-veckan vara ansvarig för lag-SM. Tävlingen tas över av  Helsingborg.

Hur ställer sig de ansvariga politikerna för ombyggnaden av Stadion och önskemålen om att få en publikarena för friidrott, när den senaste publiktävlingen ägde rum 2009, SM för seniorer? Det har också avgjorts ett stafett-SM inför de närmast sörjande för något år sedan.

***

Jag forskar – jag medger, ett i sammanhanget pretentiöst ord – i Heleneholms IF:s 80-åriga historia. Men jag vill sätta klubbens verksamhet i relation till hur friidrotten såg ut i Malmö och Skåne under dessa år.

Jag är framme vid 1966. Då fanns det runt om i Skåne 28 nationella tävlingstillfällen för seniorer, varav 12 enbart i Malmö. Lägg till fem, en i Malmö, med internationellt inslag (och då räknar inte de danskar som då som nu är flitiga gäster).

Och då har jag inte räknat tredagarstävlingen kretsmästerskapen för sydvästra Skåne för de tre Malmöklubbarna IK Pallas, Limhamns IF, Heleneholms IF samt IFK Trelleborg och IK Finish (Vellinge). Det var en tävling med både bredd och topp.

I rullorna fanns 1966 bara ett långlopp, Frisksportlunken, mellan Jägersrovägen i Malmö och Malmö Frisksportklubbs stuga i Dörröd uppe på Romeleåsen.

***

Skånsk friidrott har onekligen genomgått en stor förändring de senaste 50 åren.

För att citera Johan Ludvig Runeberg i Fänrik Ståhls sägner:

Till flydda tider återgår

Min tanke än så gärna

 

 
ANNONS
 
Göran Mörkeberg

Göran Mörkeberg

16 april 2019 07:35

Som vanligt har du aldeles rätt. Friidrottsvärlden ser annorlunda ut (inte bara i Skåne) och man kan ju undra om det kommer att finnas någon arenafriidrott i framtiden. Kanske borde skånska friidrottsförbundet tillsätta en haveri kommision.

http://www.feldengood.se

Magnus Månsson

16 april 2019 15:10

Tack!
Man blir betänksam när Skånes Friidrottsförbund i vintras ville satsa på ett EM inomhus för veteraner i stället för att lägga kraft på rekrytering och en utvecklad tävlingsverksamhet, inte minst för seniorer.
Den allmänna urholkningen, rekrytering av aktiva, ledare och inte minst tränare samt utbildade funktionärer, har gjort att det faktiskt känns som det är försent. Till och med för att hindra regressen.

Ha det bra/MM

 
Ingen bild

Kenneth Riggberger

16 april 2019 15:17

a tiden går och du har helt rätt! Det ser inte bra ut för Skånsk friidrott. Som vanligt kommer alltid talangerna fram men hur många är de, och vem ska de tävla emot? De håller på att bygga om kast plan så då bokade vi Malmö Stadion för spjutkastning 1 aktiv kl 1600 på måndagar och torsdagar fram tills kast plan är klar. Chefen för Malmö Stadion var lite orolig för friidrotten hade bokat samma tid. Går det verkligen att kast spjut när alla andra är där och tränar. Mitt svar var det löser vi. Idag kl 1600 på Malmö Stadion kom vi in en spjutkastare och hennes tränare. Inte en käft så långt ögat kunde se förutom alla måsar som var betydligt fler. Personligen ser jag att bredden nästa är död! Många av klubbarna som du räknade upp är nästan döda. Som avslutning kan jag säga till dig jag är grymt imponerad av ditt engagemang i Heleneholms IF att alltid ställa upp som funktionär. Med allt vad det innebär! HAET! RIGGAN!

Magnus Månsson

16 april 2019 15:35

Det blev dubbelt någonstans

 
Ingen bild

Kenneth Riggberger

16 april 2019 15:29


Ja tiden går och du har helt rätt! Det ser inte bra ut för Skånsk friidrott. Som vanligt kommer alltid talangerna fram men hur många är de, och vem ska de tävla emot? De håller på att bygga om kast plan så då bokade vi Malmö Stadion för spjutkastning 1 aktiv kl 1600 på måndagar och torsdagar fram tills kast plan är klar. Chefen för Malmö Stadion var lite orolig för friidrotten hade bokat samma tid. Går det verkligen att kast spjut när alla andra är där och tränar. Mitt svar var det löser vi. Idag kl 1600 på Malmö Stadion kom vi in en spjutkastare och hennes tränare. Inte en käft så långt ögat kunde se förutom alla måsar som var betydligt fler. Personligen ser jag att bredden nästa är död! Många av klubbarna som du räknade upp är nästan döda. Som avslutning kan jag säga till dig jag är grymt imponerad av ditt engagemang i Heleneholms IF att alltid ställa upp som funktionär. Med allt vad det innebär! HAET! RIGGAN!

Magnus Månsson

16 april 2019 15:31

Tack!
Vi är överens om att det i ett framtidsperspektiv ser dystert ut på alla fronter.
Hur länge skall det dröja för myndigheterna att inse att det inte behövs någon större tävlingsarena för friidrott i Malmö? Detta apropå den planerade Stadionombyggnaden.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 28 jan 18:15

Idrottsgalan och Jerringpriset väcker alltid känslor och debatter. Gårdagens var inget undantag. Jag såg delar av den, lyssnade lite i radion. Med indisponibla föräldrar måste ett barnbarn transporteras till sin basketträning. Idrottsvardagen tar...

Av Magnus Månsson - Måndag 27 jan 16:19

Så var den handbollsfesten slut, EM-handbollen för herrar. Men det är en fest man lämnar med blandade känslor. Inte nu för att man inte fick se Sverige i en medaljmatch, och inte ens i en plats om placering 5. Nej, jag tänker på domarnas omöjliga u...

Av Magnus Månsson - Lördag 25 jan 15:43

Vi glömmer så lätt. Gårdagsmatchen, EM-semifinalen i handboll mellan Kroatien och Norge 29—28, har i media av alla de slag, och då räknar jag även in de sociala, utsetts till ett mästerskaps hittills mest dramatiska. Visst var jag fascinera...

Av Magnus Månsson - Torsdag 23 jan 18:32

Jag gillar personer som är raka i sina uttalanden. Som nu målvakten Sofia Reideborn i elitserieishockeylaget SDE, som i en TT-intervju angående löneskillnaderna mellan herrar och damer säger: -- Vi har en produkt som ingen vill se och vi spelar ...

Av Magnus Månsson - Onsdag 22 jan 13:19

Fackförbundet Unionen har lagt ner tid och möda för att undersöka löneskillnaden mellan en kvinnlig och manlig ishockeyspelare i de högsta svenska ligorna. I herrligan ligger en månadslön i snitt på 121 000 kronor, på damsidan är den 5 500. Givetvi...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se