Direktlänk till inlägg 18 december 2017

Bredden på toppen måste höjas

Av Magnus Månsson - 18 december 2017 16:49

Visst minns man en fyra.

Jag kommer inte att glömma de högtidsstunder det svenska damlandslaget i handboll gett de senaste drygt fjorton dagarna. Trots att det inte blev en notering i den medaljkolumn man senare historiskt ser tillbaka på.

Nu är det inte bara det svenska laget som glatt. Med risk att bli tjatig: Ett internationellt mästerskap för damer i handboll rankar jag idrottsligt högt.

***

Att komma fyra i ett VM är självfallet stort. Den senaste – låt oss säga – femårsperioden har Norge, Frankrike, Holland och Danmark varit världsledande. Nu i VM vann Sverige över två av de fyra. Förlusterna blev knappa mot de två övriga.

Det som fattas är en något bättre toppbredd. På några positioner är det för stor skillnad mellan startspelaren och ersättaren. För att lyckas helt ut måste också ”stjärnorna” ha en bra dag. Fransyskorna plockade bort Bella Gulldén och i mötet mot Nederländerna var Nathalie Hagman (hon kom faktisk med i All star team) knappast ens godkänd. Är dessutom marginalerna (de är inbyggda i alla jämna matcher) inte de rätta är det svårt att ro på någon av de stora.

***

Det är inte lätt att vara förbundskapten. Man kan få kritik för det mesta. Själv hade jag synpunkter på varför Jamina Roberts bänkades så mycket i matchen mot Nederländerna. Aftonbladets Johan Flinck (som man ”måste” läsa om man initierat skall följa med i ett handbollsmästerskap) ställde frågan till Henrik Signell och fick en förklaring, som jag som en amatör i sammanhanget givetvis måste acceptera.

Däremot har jag oerhört svårt att förstå dem som kritiserade Signell för att han inte coachade laget socialt (han lät aldrig Jenny Alm komma in i slutspelsmatcherna).

Elitidrott i VM-sammanhang är ingen social verksamhet. Jag är övertygad om att de inblandade är fullt medvetna om detta. Och förmodligen också informerade av en klok förbundskapten.

Som Henrik Signell.

 

 
ANNONS
 
Stefan Eckerström

Stefan Eckerström

20 december 2017 11:32


Frågan om coaching..."Elitidrott typ VM-handboll är ingen social verksamhet". Skriver en förträfflig kollega på sin läsvärda blogg, möjligen med mig som adressat. Påtalade ju efter finaldagen att förbundskapten Signell varit "elak" mot en enskild spelare i sin coaching, naglat fast just henne på bänken match efter match. Och nej, jag tänker inte krypa till korset. En VM-trupp består av 14 utespelare och två målvakter, de facto en relativt tunn numerär. Antalet matcher är avhängigt resultaten, i Sveriges fall blev det hela nio på kort tid. En anledning så god som någon att använda samtliga spelare. Självklart inte efter minutklocka, men gärna efter omdöme. Som förbundskapten tar man ju själv ut truppen, ingen annan tvingar på en "okvalificerade" spelare. Jag kan inte se att det är "social verksamhet" att fördela speltid över en lång turnering, snarare en del av jobbet. Även på elitnivå. Att konsekvent undanta 1 av 16 skulle däremot kunna kallas social utstötning.

http://bked

Magnus Månsson

20 december 2017 11:36

Visst ”Steff” är det dig jag syftar på i mitt inlägg.
Givetvis skall du inte ”krypa till korset”. Stå för din uppfattning, jag står för min. VM är en examen och i slutspelets slutspel är marginalerna så små att det inte ges utrymmen för sociala byten. I en anfallsposition, Jenny Alms, hade Sverige tre alternativ, på övriga två. Förbundskapten Henrik Signell rankade henne som trea.
Jag har alltid gillat Jenny Alm, lider med henne på grund av formsvackan (hämmad av sitt hårt bandagerade knä?) med åtföljande begränsad speltid under VM. Hon fick trots allt spela. Förvisso inte i de sista matcherna men ändå.
Vi kan nog vare ense om att Jenny Alms nuvarande form inte räcker till för att konkurrera ut Jamina Roberts och Hanna Westerberg.
Utan att veta något om Jenny Alms personlighet har jag intrycket att hon trots sin begränsade tid på plan var en positiv injektion på bänken.
Landslagets motsvarighet till HK Malmös Hampus Nygren.
Nog så viktigt en trupp.
***
Har på tv (en intensiv hosta gör att jag inte vill störa omgivningen) sett Lugi—Redbergslid och HK Malmö—OV. Inte utan att man saknar VM.
***
Såg din röda jacka på läktaren i går tillsammans med Kentarna Lindwall och Nileland. Har publiken övergett den södra läktaren för den norra? För sett till tv-bilderna verkade över 800 personer väldigt mycket.
***
Tackar för berömmet om ”förträffligheten”. Lite får man väl ”klia varandra på ryggen”. I morgonrutinerna ingår en titt på nätet om det finns något nytt Sportperspektiv.
Till slut trevliga helger till dig och de dina.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 28 jan 18:15

Idrottsgalan och Jerringpriset väcker alltid känslor och debatter. Gårdagens var inget undantag. Jag såg delar av den, lyssnade lite i radion. Med indisponibla föräldrar måste ett barnbarn transporteras till sin basketträning. Idrottsvardagen tar...

Av Magnus Månsson - Måndag 27 jan 16:19

Så var den handbollsfesten slut, EM-handbollen för herrar. Men det är en fest man lämnar med blandade känslor. Inte nu för att man inte fick se Sverige i en medaljmatch, och inte ens i en plats om placering 5. Nej, jag tänker på domarnas omöjliga u...

Av Magnus Månsson - Lördag 25 jan 15:43

Vi glömmer så lätt. Gårdagsmatchen, EM-semifinalen i handboll mellan Kroatien och Norge 29—28, har i media av alla de slag, och då räknar jag även in de sociala, utsetts till ett mästerskaps hittills mest dramatiska. Visst var jag fascinera...

Av Magnus Månsson - Torsdag 23 jan 18:32

Jag gillar personer som är raka i sina uttalanden. Som nu målvakten Sofia Reideborn i elitserieishockeylaget SDE, som i en TT-intervju angående löneskillnaderna mellan herrar och damer säger: -- Vi har en produkt som ingen vill se och vi spelar ...

Av Magnus Månsson - Onsdag 22 jan 13:19

Fackförbundet Unionen har lagt ner tid och möda för att undersöka löneskillnaden mellan en kvinnlig och manlig ishockeyspelare i de högsta svenska ligorna. I herrligan ligger en månadslön i snitt på 121 000 kronor, på damsidan är den 5 500. Givetvi...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se