Direktlänk till inlägg 18 december 2017

Bredden på toppen måste höjas

Av Magnus Månsson - 18 december 2017 16:49

Visst minns man en fyra.

Jag kommer inte att glömma de högtidsstunder det svenska damlandslaget i handboll gett de senaste drygt fjorton dagarna. Trots att det inte blev en notering i den medaljkolumn man senare historiskt ser tillbaka på.

Nu är det inte bara det svenska laget som glatt. Med risk att bli tjatig: Ett internationellt mästerskap för damer i handboll rankar jag idrottsligt högt.

***

Att komma fyra i ett VM är självfallet stort. Den senaste – låt oss säga – femårsperioden har Norge, Frankrike, Holland och Danmark varit världsledande. Nu i VM vann Sverige över två av de fyra. Förlusterna blev knappa mot de två övriga.

Det som fattas är en något bättre toppbredd. På några positioner är det för stor skillnad mellan startspelaren och ersättaren. För att lyckas helt ut måste också ”stjärnorna” ha en bra dag. Fransyskorna plockade bort Bella Gulldén och i mötet mot Nederländerna var Nathalie Hagman (hon kom faktisk med i All star team) knappast ens godkänd. Är dessutom marginalerna (de är inbyggda i alla jämna matcher) inte de rätta är det svårt att ro på någon av de stora.

***

Det är inte lätt att vara förbundskapten. Man kan få kritik för det mesta. Själv hade jag synpunkter på varför Jamina Roberts bänkades så mycket i matchen mot Nederländerna. Aftonbladets Johan Flinck (som man ”måste” läsa om man initierat skall följa med i ett handbollsmästerskap) ställde frågan till Henrik Signell och fick en förklaring, som jag som en amatör i sammanhanget givetvis måste acceptera.

Däremot har jag oerhört svårt att förstå dem som kritiserade Signell för att han inte coachade laget socialt (han lät aldrig Jenny Alm komma in i slutspelsmatcherna).

Elitidrott i VM-sammanhang är ingen social verksamhet. Jag är övertygad om att de inblandade är fullt medvetna om detta. Och förmodligen också informerade av en klok förbundskapten.

Som Henrik Signell.

 

 
ANNONS
 
Stefan Eckerström

Stefan Eckerström

20 december 2017 11:32


Frågan om coaching..."Elitidrott typ VM-handboll är ingen social verksamhet". Skriver en förträfflig kollega på sin läsvärda blogg, möjligen med mig som adressat. Påtalade ju efter finaldagen att förbundskapten Signell varit "elak" mot en enskild spelare i sin coaching, naglat fast just henne på bänken match efter match. Och nej, jag tänker inte krypa till korset. En VM-trupp består av 14 utespelare och två målvakter, de facto en relativt tunn numerär. Antalet matcher är avhängigt resultaten, i Sveriges fall blev det hela nio på kort tid. En anledning så god som någon att använda samtliga spelare. Självklart inte efter minutklocka, men gärna efter omdöme. Som förbundskapten tar man ju själv ut truppen, ingen annan tvingar på en "okvalificerade" spelare. Jag kan inte se att det är "social verksamhet" att fördela speltid över en lång turnering, snarare en del av jobbet. Även på elitnivå. Att konsekvent undanta 1 av 16 skulle däremot kunna kallas social utstötning.

http://bked

Magnus Månsson

20 december 2017 11:36

Visst ”Steff” är det dig jag syftar på i mitt inlägg.
Givetvis skall du inte ”krypa till korset”. Stå för din uppfattning, jag står för min. VM är en examen och i slutspelets slutspel är marginalerna så små att det inte ges utrymmen för sociala byten. I en anfallsposition, Jenny Alms, hade Sverige tre alternativ, på övriga två. Förbundskapten Henrik Signell rankade henne som trea.
Jag har alltid gillat Jenny Alm, lider med henne på grund av formsvackan (hämmad av sitt hårt bandagerade knä?) med åtföljande begränsad speltid under VM. Hon fick trots allt spela. Förvisso inte i de sista matcherna men ändå.
Vi kan nog vare ense om att Jenny Alms nuvarande form inte räcker till för att konkurrera ut Jamina Roberts och Hanna Westerberg.
Utan att veta något om Jenny Alms personlighet har jag intrycket att hon trots sin begränsade tid på plan var en positiv injektion på bänken.
Landslagets motsvarighet till HK Malmös Hampus Nygren.
Nog så viktigt en trupp.
***
Har på tv (en intensiv hosta gör att jag inte vill störa omgivningen) sett Lugi—Redbergslid och HK Malmö—OV. Inte utan att man saknar VM.
***
Såg din röda jacka på läktaren i går tillsammans med Kentarna Lindwall och Nileland. Har publiken övergett den södra läktaren för den norra? För sett till tv-bilderna verkade över 800 personer väldigt mycket.
***
Tackar för berömmet om ”förträffligheten”. Lite får man väl ”klia varandra på ryggen”. I morgonrutinerna ingår en titt på nätet om det finns något nytt Sportperspektiv.
Till slut trevliga helger till dig och de dina.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 7 juli 12:31

Det är mycket fotboll nu. Sex matcher återstå i VM. Nystart i Allsvenskan. Att VM närmat sig slutet känns trots allt skönt. Det har blivit en överdos. Men ok, jag ser gärna Sverige i ytterligare tre matcher. Så blir det om eftermiddagsmötet mot E...

Av Magnus Månsson - Fredag 6 juli 20:49

Vad får man för pengar nu för tiden? Det undrade jag på torsdagskvällen, när beskedet kom att Malmö FF sålt 19-årige Mattias Svanberg till Bologna. För – enligt uppgifter – mellan 45 och 50 miljoner.  Sen skall Mattias ha några miljoner...

Av Magnus Månsson - Onsdag 4 juli 12:26

Det är inte bara fotboll och VM i dessa dagar. SM-veckan i Helsingborg och Landskrona har inletts och i helgen samlades alla Sveriges lovande simungdomar i Malmö för att göra upp om SM-medaljer. Tävlingen Sum-Sim, fick knappast någon uppmärksamhe...

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 juni 09:23

En intressant artikel. En intressant notis. Båda inom samma ämne, ungdomsidrott. Men samtidigt så olika i uppfattning om hur barn- och ungdomsidrott skall bedrivas. Otto Persson, elittränare i den allsvenska damfotbollsklubben LB 07, lyfter fra...

Av Magnus Månsson - Söndag 24 juni 13:23

Videorepriserna, ofta också i slowmotion, är domarnas värsta fiende. Vi håller oss till fotbollen. Jag har skrivit det några gånger, när media i olika former, då och då också med ”frusna” bilder, kritiserat avgörande sekvenser. Ofta eft...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se