Direktlänk till inlägg 20 november 2017

TFF berikar svensk fotboll

Av Magnus Månsson - 20 november 2017 17:38

Knappt hade slutsignalen på Stadsparksvallen i Jönköping ljudit och Trelleborgs FF åter blivit allsvenskt förrän man i olika medier nedvärderade TFF:s insats.

”TFF tillför inte svensk fotboll något positivt.,”

”TFF åker ner direkt.”

”Svensk fotboll har inte 16 lag som håller allsvensk klass.”

Det finns fler exempel. Varje år är det samma visa. Det är bara föremålet/klubben som är annorlunda. Jag är så trött på resonemanget.

En samlad svensk fotboll har beslutat att tävlingssäsongen för elitlagen måste förlängas. 16 lag i de två högsta serierna är ett led i detta. Den nya utformningen av Svenska cupen ett annat.

Man var också enig om att seriepyramiden borde spetsas. Därav bara en division 1-grupp, Superettan.

Det här systemet har breddat Fotbollssverige. 2018 finns det lag från Trelleborg i söder till Östersund i norr. Dessutom ytterligare ett Norrlandslag, Sundsvalls GIF. Fler spelare har fått möjlighet att spela på elitnivå. Den ”vita” fläcken på den skånska fotbollskartan, Österlen, har exempelvis tre spelare med i TFF-truppen med moderklubbarna Öja FF, IFK Simrishamn och Tomelilla IF.

Möjligheten att nå Svensk elitfotboll, de två högsta serierna, har inspirerat klubbarna. Och visst har nykomlingar de senaste åren tillfört den svenska fotbollen mycket positivt. Östersund är det bästa exemplet. Sirius i år ett annat. Och hur många lovord fick inte Jönköping i fjor? Visst föll Halmstads BK som nykomling direkt ut men vilken nyttig skolning fick inte de många talangerna under året?

Även om PB har vanan att åka hiss mellan de två högsta serierna är det självklart nyttigt för en av svensk fotbolls främsta talangutvecklare att spela i Allsvenskan.

Toppskiktet i Allsvenskan lär bli tunnare. Ekonomin kommer att styra än mer. Malmö FF, i särklass, Häcken, AIK och Djurgården har ett försprång. Östersund kan med sina Europa League-pengar utmana men förmodligen bara på kort sikt. Hammarby har med sin publiktillströmning möjligheten. Liksom IFK Göteborg med sin tradition.

I ett tioårsperspektiv kommer de flesta av de fyra medaljerna hamna hos några av dessa sju. Om Elfsborg och IFK Norrköping med sin förmåga att hitta talanger i närområdet och inte, som nu, förlorar sina främsta kan de då och då vare med i en medaljstrid, Om de inte hittar en spelare som kan inbringa 100 miljoner. Då kan man vara med och dansa med de stora.

Så ser mitt framtidsscenario ut.

Lite krasst uttryckt så är det dessa nio klubbar plus Kalmar och Örebro som opportunistiska elitister i bästa fall anser hålla allsvensk klass.

Är det en så smal Allsvenska de svenska fotbollsälskarna vill ha? Tror inte det. Vi vill då och då se TFF, Mjällby, Falkenberg och andra ”småklubbar” i kamp mot de stora.

Pratet om att det inte finns 16 lag av allsvensk klass är nonsens.

TFF och andra liknande klubbar berikar svensk fotboll. Deras ambition får inte strypas av för höga hinder.

 

 
 
Ingen bild

George Persson

20 november 2017 19:41

Trelleborgs mål mot Jönköping var av Zlatan klass???

Magnus Månsson

21 november 2017 11:22

Helt rätt.
Men det föregicks av en annan strålande prestation, när Zoran Jovanovic på en liten yta vände bort några spelare i J-Södra och med en väl avvägd passning serverade Islamovic bollen. Det var ett teamwork av två duktiga spelare. Men det är -- tyvärr -- alltid målskytten som får den största uppmärksamheten.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 18 mars 21:47

Det blev en önskefinal i herrarnas fotbollscup, Malmö FF mot Djurgården. Det är de lag som imponerat mest i de inledande omgångarna och i den enkät som redovisades i samband med den  allsvenska upptaktsträffen tippas just MFF och Djurgården som de ...

Av Magnus Månsson - Fredag 15 mars 18:29

Den allsvenska fotbollspremiären närmar sig. Det blir ingen spännande guldstrid lik den i fjor med ett avgörande i en direkt final som den mellan Malmö FF och Elfsborg. Experter av alla de slag och trovärdighet är klara med sitt tips: Malmö FF ko...

Av Magnus Månsson - Onsdag 13 mars 18:05

Ett steg i rätt riktning? Eller en tillfällighet? Jag är optimistisk och tror på det förstnämnda. Och det jag tänker på är den skånska insats vid helgens SM i friidrott för 15- och 16-åringarna. Efter den lite skämmiga insatsen vid motsvarande tä...

Av Magnus Månsson - Tisdag 12 mars 17:16

Det går tungt för Lugi i de båda högsta serierna i handboll. Både damerna och herrarna riskerar att degraderas, antingen direkt eller via kval. Jag har alltid hävdat att föreningar, oavsett idrott, med stabil ungdomsverksamhet har lättare att til...

Av Magnus Månsson - Måndag 11 mars 19:23

Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje har varannan söndag en kolumn, där han behandlar alla de frågor och prioriteringar han som ansvarig utgivare har att lösa och ta beslut om. I går var han inte på problematiken om vad som attraherar mest, vilka ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards