Direktlänk till inlägg 5 maj 2017

Vad säger fyra poäng så här dags?

Av Magnus Månsson - 5 maj 2017 13:23

Fyra poängs försprång i den allsvenska fotbollstabellen efter sex omgångar har fått många med himmelsblå MFF-ögon att redan spekulera om ett försvarat guld.

Ok, en differens på fyra poäng skall plockas in mot ett starkt lag och det är naturligtvis inte det lättaste. Det finns sansade vänner som menar att det är smått unikt att ett lag redan efter sex omgångar haft en marginal på fyra poäng. Så är det inte. Det finns säsonger i Allsvenskan med tolv lag och med endast två poäng för vinst, där liknande försprång betydligt längre fram i programmet inte räckt ända in i mål.

Det finns personer med betydligt bättre minne än jag som kan ge åtskilliga exempel. Det finns säkert också statistikmaterial någonstans att hitta fakta.

***

Bolletinen, tidskriften för Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker, redovisar i ett specialnummer om Allsvenskan 1947—48 alla laguppställningar och tabeller omgång för omgång. Efter sex omgångar hade MFF full poäng 12, Degerfors 8 och slutliga guldlaget Norrköping 7. MFF mötte för övrigt Norrköping i sista omgången den 6 juni 1948. Norrköping vann på hemmaplan med 2—1 och kom upp i 31 poäng, MFF nådde 29. Vid kryss hade MFF blivit mästare på bättre målskillnad.

Så vi som hoppas på kamp om alla viktiga placeringar långt fram i höst behöver nog inte ge upp hoppet redan i maj.

***

En tabell efter endast en femtedel av matcherna ger inte heller en rättvisande bild av styrkeförhållandena. Man har ju inte mött hälften av konkurrenterna. Av de sex lag MFF mött tror jag faktiskt bara det är Djurgården som hamnar på övre halvan i sluttabellen. Möjligen blir IFK Göteborg ett gränsfall.

Något att kanske ta i beaktande vid en titt på den aktuella tabellen.

***

Såg i går John Guidettis Celta Vigo förlora med 1—0 mot Manchester United i Europa Legue.  Svensken hade en tuff uppgift i sin nästan ensamma roll som anfallare.  Men Guidettis gjorde det helt ok. När han väl kom i kontakt med bollen blev det oftast något konstruktivt av det. Han är ifrågasatt i Sverige, men en av få svenskar som spelar kontinuerligt i en av de stora ligorna. Då håller man en viss klass.

***

FC Rosengård förlorade i veckan med 3—2 borta mot Eskilstuna i Damallsvenskan. Enligt Sydsvenskans Max Wiman var kanske det mest intressanta att matchen sågs av 2 876 personer. Givetvis en utmärkt siffra.

Men sen kommer det: Atheltic Eskilstunas senaste matcher i herrallsvenskan – får man skriva så i SDS? – mot Halmstad och Östersund sågs av 2 086 respektive 1 840 åskådare.
Det nämndes inte med ett ord om att det fanns 4 611 personer på plats vid premiären mot Örebro.

Och framför allt inte – och det hade varit med adekvat i en Malmötidning – att Rosengård och LB  07 hade 491 respektive 485 åskådare vid sina premiärer. Det är intressanta, alarmerande siffror.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards