Direktlänk till inlägg 8 mars 2017

USM en tävling i tiden

Av Magnus Månsson - 8 mars 2017 16:46

Svensk handboll skall vara stolt över USM.

I dessa tider, då utslagning och tidig specialisering inom idrotten tar allt mer plats i debatten, kan handbollens spelform i USM vara ett föredöme. Det har gjort att även de mindre klubbarna känner sig välkomna och vet att deras ungdomar får sex utvecklande matcher. Ja, om det nu inte blir några sena avhopp, då det kan bli något färre.

Upplägget lockar. Det har blivit lite av prestige att kunna ställa upp med ett lag i USM. När tävlingen startade i höstas deltog 526 lag i de sex grupperna. Jag medger att jag inte orkat räkna ut hur många föreningar som är representerade i denna siffra, men det rör sig om en bra bit över 100. När nu USM under de närmaste veckorna går in i steg 4 finns 173 lag kvar. De kommer från 75 klubbar.

Det tyder på att handbollen har den klubbredd som alla idrotter eftersträvar.

***

Att på Kvinnodagen, den 8 mars, också kunna konstatera att det var fler startande flicklag än pojklag i USM är fakta, som stärker handbollen image. 289 flicklag mot 237 pojklag är för många kanske överraskande siffror. I rättvisans namn bör man kanske notera att konkurrensen för de bollbegåvade flickorna från andra sporter är mindre än den för pojkar. Ishockeyn är inget allvarligare alternativ och fotbollen kan inte på långt när matcha handbollens jämställhetssiffror.

***

Skåne, då?

En femtedel av de startande lagen kom från Skåne, 105. Antalet deltagande klubbar var 27. Könsfördelningen var jämn, 53—52 i pojkarnas favör.

När nu turneringen går in i sitt slutskede finns 39 lag kvar. Det mest imponerande är att de representerar 16 olika klubbar.

Jag är hyggligt insatt i friidrott och dess problem. I ett stafett-SM i motsvarande åldrar kan Skåne i bästa fall ställa upp med tio lag från, också i bästa fall, tre föreningar. Och då pratar vi om fyrmannalag.

Det är olika världar.

Elitklubbarna dominerar numerärt. Om man nu efter konkursen kan inlemma H 43 Lund i denna kategori.

Men att Kävlinge HK har tre lag kvar är värt ett extra omnämnande. Kävlinge är ett stabilt fäste i distriktet. Det behövs när andra orter av ungefär samma storlek sviktar. Skurup har exempelvis tappat rejält till innebandyn.

Trots det övervägande positiva tongångarna inom Skåne finns det hallar med handbollsmått som inte utnyttjas för just ungdomshandboll.

Av mycket positivt om spelformen för USM finns också det faktum att klubbar med sina seniorlag långt ner i seriepyramiden – några till och med utan seniorverksamhet -- kan avancera långt i USM med sina lag. Jag tror att det är en injektion för hela verksamheten i IFK Malmö, Ankaret, Dalhem, Ljunghusen, Lödde, Åhus och Staffanstorp att de har ungdomslag som finns bland de cirka 30 främsta i Sverige.

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Jörgen Ekdahl

9 mars 2017 23:14

Hej Magnus!
Ett stort TACK för att du håller oss andra uppdaterade på skånsk ungdomshandboll. Jag blir stolt av alla dessa goda resultat, som skånska klubbar uppvisar. Handboll är verkligen en breddidrott.
Tyvärr är inte Malmö riktigt med på tåget (IFK har kanske något på gång), och då framförallt på pojksidan. Om jag har rätt för mig, är det nu 17 år sedan ett pojklag från Malmö var med i pojk-SM eller J-SM i finalspelet. Och då 2000 var det Dalhems 86:or, som var med i pojk-SM. Där slutade de på en 6:e plats.
Med tanke på vilka framgångar Malmö hade på 70 och 80-talet på pojksidan. MBI 2 J-SM segrar och Dalhem 1 J-SM seger. Detta plus flera pojk-SM segrar(då hette det pojkallsvenskan.
MBI finns inte längre som förening. Dalhem finns kvar, men pojksidan är nästan noll. Varför har det blivit så här? Ingen riktig handbolls kultur i Malmö!
På 70-talet var IFK riktigt på topp, och då framförallt med den allsvenska segern säsongen 73/74. Ungdomarna hade något att se upp till. Det tog MBI och Dalhem vara på. Förhoppningsvis kan HK Malmö skapa detta intresse för handbollsungdomarna i staden. IFK har ju i nuläget en hel del ungdomslag, och på sikt kan de kanske vara med i något SM slutspel för A-ungdom och J-ungdom
När då vissa journalister endast skriver om MFF i alla läge, så blir det lite uppför backe för handbollen. I dagens SDS var där trots allt några rader om matchen igår. Men på slutet blev det ändå en knäpp på näsan för handbollen. Pantern vann publikmatchen, detta tyckte han var värt att notera.
Trots segern igår tror jag att HK får det svårt i slutspelet. Hoppas jag har fel.
Mvh Jörgen

Magnus Månsson

11 mars 2017 10:23

Tack!
Din och min historieskrivning stämmer väl överens angående Malmöhandbollen,
Ser dock en viss ljusning. IFK Malmö har över 20 ungdomslag och damjuniorlaget kvar bland de 20 sista i USM och efter vad jag förstått har HK ökat sin ungdomsbredd. HK;s herrjuniorer spelar för övrigt steg 4 i "Gurkburken" kommande helg. Blir nog ett besök där för att se lagets kvaliteter. Laget består efter vad jag fått mig berättat av Malmögrabbar som i brist på bra lag i Malmö tidigare spelat utombys och spelare från den stora bredden i Lugi och H 43.
Dalhem har vad jag förstått bara flicklag i seriespel. Men som så många gånger har klubben något lag långt framme i USM, i år ett FB. För IFK är det inte heller första gången man är med i steg 4. Ett samarbete hade gynnat damhandbollen i stan. Det är inte rimligt att det bästa laget skall befinna sig på nedre halvan på nivå 4. Jag har tidigare ställt frågan: Vad eller vem hindrar ett samarbete?
Beklämmande är också att all seniorhandboll för herrar ryms i en enda förening, HK-organisationen.
Vi minns 80-talet med fyra Malmölag, IFK, MFF, MBI och Dalhem, i de två högsta divisionerna. Plus en hel del småklubbar.
Tror, liksom du, att HK får svår att bli bland de fyra främsta. Verkligheten hinner i fatt. Insatsen mot Lugi imponerade. Vinsten mot Ricoh togs främst beroende på deras målvakter hade en räddningsprocent på 6 - det måste vara alla tiders bottenrekord på denna nivå.
I mitt förhandstips varnade jag för RIK med i sina bästa stunder den kanske bästa förstauppställningen. Så!
Och se upp för YIF nu när alla skadade spelare är på gång och Kim Andersson rehabiliterar sig. Där finns potential i truppen!
Ha det bra!
MM

 
Ingen bild

Blacksheep

14 mars 2017 13:26

måste också få kommentera. tycker det verkar som både malmöhandbollen och framförallt hk malmö gör väldigt mycket rätt just nu. Publiken börjar hitta mer och mer till Baltiskan. Man har tagit upp vissa unga killar från juniorerna. Men framförallt så verkar man satsa på kvalificerade och utbildade tränare. tittar man på resultaten som lagen i hk malmö står för så är flera av dem väldigt framgångsrika. Både deras juniorer, p04 och f05 är väldigt framgångsrika lag och där känns det som dem ligger ganska långt före sina andra konkurrenter i staden.

Magnus Månsson

14 mars 2017 16:57

Blacksheep, vem du nu är.
Som jag noterat har det skett en numerär ökning av antalet ungdomslag i Malmö. Trots allt, utslaget per åldersgrupp, är det inte många. Enstaka bra 12- och 11-årslag är i min värld inget bevis på en bra ungdomsverksamhet, bara en bra grund, fast tunn. Vi vet ju att många försvinner just i denna ålder.
Publikintresset! Tja, 1 500 i ett toppderby mot Lugi med kanske 500 från Lund, Det är 500 färre än vad småstäder som Ystad och Alingsås har i vanlig match. Men avsevärt bättre än Stockholm och Göteborg. Om det nu är någon tröst.
Men visst HK jobbar på bra.
Välkommen tillbaka/MM

 
Ingen bild

Blacksheep

15 mars 2017 11:28

Jo jag förstår vad du menar, och jag påstår inte på något sett att malmö kan luta sig tillbaka och känna sig färdiga med sitt arbete. Inte på något sätt. Men jag som är involverad i malmöhandbollen (vem jag nu är) kan se att fokus har skiftats sennaste säsongerna. Ifk får med rätta mycket beröm för sin ökning dem sennaste åren. Däremot så ska det lyftas att det har varit ett betydligt större fokus på dam och flick sidan från ifks del än på deras killsida. Man tappade ju tex inför den här säsongen ett helt herrlag och juniorlag till hk malmö och dem resultatmässiga framgångarna är det i princip enbart tjejerna som står för om dock bara på ett fåtall lag. Till detta ska även läggas över skuld på ifk för att sammarbeten mellan klubbarna i malmö är så bristfällig som den är. Mellan dalhem och hk malmö pågår det ett sammarbete och vad jag förstått det vill dem även involvera ifk malmö. Detta är dock något som i första hand ifk malmö satt stopp för. Till sist vill jag uppmana alla handbollsintresserade att ta sig till baltiskan i helgen och titta på herr juniorernas steg 4. Detta är första gången på säkert 15 år som ett herr lag från malmö har en realistisk chans att ta sig till finalsteget i maj. Stor soänning och massor utav talang utlovas 

Magnus Månsson

18 mars 2017 09:14

Vi är i stort överens.
Klubbantagonismen är jag inte insatt. Bara ledsamt att den finns. Konkurrens är bra men konkurrens och samarbete är det optimala.
För trots det utökade antalet lag i Malmö är det tunt.
Tittar ner i Baltiskan under helgen.
Ursäkta dröjsmålet med svaret, varit bortrest.
MM

 
Ingen bild

Jörgen Ekdahl

20 mars 2017 10:09

Hej på er båda!
Var och tittade på HKs juniorer i helgen (dock endast lördagen).
Det jag ganska omgående kunde konstatera vara att HKs juniorer inte skulle räcka till ett finalspel. Så enkelt är det inte att ta sig till finalspelet, steg 5, de åtta bästa i hela Sverige. Som sagt vad, det är 17 år sedan ett Malmölag på killsidan tog se till steg 5. Förmodligen får vi vänta ytterligare några år till.
Och vad jag mer kunde se var, att någon av dessa killar ska kunna ta en plats i HKs A-lag, känns inte troligt för dagen. Förhoppningsvis kan någon positiv utveckling på någon av dessa killar leda till någon plats i truppen.
RIK ikväll blir en tuff nöt att knäcka för HK Malmö.
Mvh Jörgen

Magnus Månsson

22 mars 2017 09:58

Såg en halvlek i JSM, den första mot Alingsås. Lucas Lidbeck utgick skadad så någon helhetsbild av hans kapacitet fick man inte se. Lär dock finnas talang för seniorspel på relativt hög nivå.
Målvakten var i också bra.
Att Malmö skall få ett herr- pojklag i steg 5 med i stort Malmögrabbar är ingen realistisk förhoppning på mången god dag. Efter vad jag sett har HK Malmö ett åldersglapp ända ner till 04-orna. IFK har några lag i "mellanåldrarna".
Efter vad jag förstått är många i säsongens juniorlag i HK komna från Lund, antingen från överskottslagren eller på grund av smärre konflikter, i något fall föräldrarelaterat. Så kan det naturligtvis fortsätta men det utvecklar knappast Malmöhandbollen på sikt.
Att A-laget skulle förlora mot RIK var väntat. Det vore ju ett rejält underbetyg för Handbollsligan om ett "B-betonat" HK skulle slå även RIK, ett eventuellt finallag.
I kväll skall jag för första gången besöka den nya hallen i Ystad. Skulle bli mycket förvånad om det inte blir en klar YIF-vinst,
Ha det bra/MM

 
Ingen bild

FLS

28 mars 2017 21:30

För 1 år sen tog IFK malmö kontakt med I första hand Dalhem för att skapa en tydligare satsning på tjejsidan där det finns gott om spelare

Kort sagt så tacka dalhem nä till detta samarbete då dom trodde sig klara det själv ( antar jag ) det blev pannkaka av deras så kallade satsning och det kommer bli likadant i den nya konstellationen

IFK Malmö är inte problemet utan dom är lösningen

Magnus Månsson

30 mars 2017 15:51

Se min uppfattning i senare blogg.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 18 jan 15:55

Det trodde jag aldrig jag skulle få uppleva. Att Portugal, i sin nya skepnad, skulle kunna vinna över Sverige i EM-handbollen var väl i sig en liten överraskning. Lovorden från dem som sett portugiserna tidigare har varit fina, och varnande. Men at...

Av Magnus Månsson - Torsdag 16 jan 13:21

Då fick man sin dom som handbollstippare. Hade Danmark som vinnare av EM. Och så är regerande världsmästarna borta redan i ”försöksheatet”. Liksom Frankrike, en annan av de starkaste medaljkandidaterna. Dessa överraskande sortier visa...

Av Magnus Månsson - Onsdag 15 jan 10:57

Sveriges handbollslag är i buss på väg till Malmö för fortsatt spel i EM. Tyvärr görs resan ut någon poäng i bagaget. Jag har ofta predikat att ett betyg sätts när läsåret/säsongen/turneringen är slut. Inte mitt i. Jag är kluven, i min optimism, ti...

Av Magnus Månsson - Söndag 12 jan 15:53

I veckan hade Malmö FF inbjudit till testträning för att skaffa underlag för fyra nya flicklag i åldrarna 11 till och med 14 år. 94 unga, förhoppningsfulla tjejer mötte upp. Det är en imponerande siffra när det gäller flickfotboll i den här regione...

Av Magnus Månsson - Torsdag 9 jan 13:22

Ibland blir man extra glad, när man tittar på idrott. Som häromdagen, då Max Darj på sin förra hemmaplan i Alingsås utsågs till Matchens lirare efter Sveriges handbollsseger EM-genrepet mot Egypten. Darj, en lojal spelare med extremt goda defensi...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se