Direktlänk till inlägg 20 oktober 2016

Dags för utbildningsbidrag inom friidrotten

Av Magnus Månsson - 20 oktober 2016 18:17

Det är dags införa ett så kallat utbildningsbidrag  även i friidrott.

Frågan blir aktuell varje höst under den period då övergångarna sker. En namnunderskrift och en aktiv är klar för en ny klubb utan att moderföreningen får en enda krona i ersättning. Den aktive har utbildats av tränare som fått sin utbildning och lön bekostad av moderklubben, fått träningsläger, tävlingar och allt som måste till för att utvecklas. Sammantaget kan det säkert röra sig om summor för en 17-18-åring i svensk elitklass upp mot 100 000 kronor.

I Skåne går övergångarna huvudsakligen i en riktning, till Malmö AI från distriktets många småklubbar.

Jag har skrivit det förr och upprepar det gärna: MAI tar inte sitt fulla ansvar för den skånska friidrotten.

Tävlingar är en del av friidrottens utveckling. Att arrangera bra arenatävlingar är ett tungt jobb och med klen ekonomisk utdelning med tanke på alla de arbetstimmar som måste till.

I Skåne finns under vintern fem tävlingar med sex olika föreningar som arrangör, ensam eller i samarbete. Räkna om detta i 30-delar, 5x6. MAI hjälper till med 1/30. Fem småklubbar 29/30.

Utomhus finns det i Skåne 15-16 tävlingsdagar årligen som främst riktar sig till aktiva från distriktet. Det är tio klubbar som tar detta absolut livsviktiga ansvar. MAI tillhör inte dessa.

MAI lägger sin kraft på ett antal Kalvinknat och fyra långlopp/motionslopp.

Ingen – ingen – skall få mig att tro att man gör det för folkhälsans skull.

Jag är också ganska övertygad om att Idrottsgrundskolans friidrottsklasser och Friidrottsgymnasiet i Atleticum inte haft ett tillräckligt kvalificerat underlag utan elever från Skånes ”småklubbar”.

***

Hur skall då ett friidrottens utbildningsbidrag utformas?

Naturligtvis en svårlöst fråga, men när en aktiv tar medalj vid JSM, placerar sig bland de sex främsta vid senior-SM, kommer med i något landslag för ungdomar, juniorer eller seniorer eller deltager i något internationellt mästerskap skall moderklubben erhålla ett visst belopp. Naturligtvis skall beloppet variera för de olika kategorierna och maximeras i förhållanden till hur många år (från 12 som i fotboll?) den aktive varit i sin förra klubb. Efter ett visst antal år i den nya klubben skall utbildningsbidraget upphöra. Om någon blir en världsstjärna skall en så kallad solidaritetsersättning utbetalas (Lex Zlatan).

Jag är fullt medveten om att detta resonemang/förslag aldrig kommer att bli aktuellt men förhoppningsvis väcka någon tanke.

Om några liknande regler funnits hade exempelvis IK Finish fått tillbaka något av sina utgifter för flyktade talanger.

Det måste kännas tungt att nu förlora två av landets bästa sprinters, bröderna Kadestål, till MAI. Jag har lite hum om vad Finish var berett att under 2017 satsa på de båda.

Samtidigt vet jag att MAI inte vill betala 700 kronor/år (medlemsavgiften) för att en U-landslagsaktiv ville träna i en grannklubb. Hen skulle få träna gratis utan den sedvanliga träningsavgiften. Medlemsavgiften var för var att hen skulle vara bidragsberättigad i grannklubben vid träningstillfällena. Så är kutymen andra föreningar emellan.

(Det är tillåtet att vara medlem i mer än en förening men man får bara tävla för en.)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Kenneth Riggberger

20 oktober 2016 20:49

Kenneth Riggberger Jag kan hålla med i mycket men jag tror som du det blir aldrig verklighet. Problemet är större än så. Och det är tränarkåren. När jag kom till Heleneholm som färsk tränare hade klubben Minst två elittränare i varje grengrupp. Så förutsättningarna var utmärkta. Och det gav resultat massvis av medlajer på både ungdoms, junior och stora SM. Flera var med i landslaget och allt var under utveckling. Jag tror det var 1984 som vi tog över 50 SM medlajer från ungdom till senior. Vi tog medaljer i Lag SM osv. Många från andra klubbar ville var med i klubben för det var en grymt bra verksamhet. Och framför allt att kubben hade elittränare i alla grengrupper. Idag är det rena katastorfen. Om jag har rätt så blev det inte en enda medalj 2016. I Skåne har jag kollat hur många som är på topp 10 i Sverige De flesta är från MAI 4 stycken kom utanför denna klubb. 3 från Helsingborg och 1 från Heleneholm som tränas av mig. Så här ser det ut i Skåne klubbarna de har inga elittränare så vad gör man man då som ungdomstalang, vill man bli bättre måste man söka sig till de som har resurserna. Sedan har vi ett FIG i Malmö där alla tränarna är från MAI. Om vi nu tar Kadestål bröderna så är de tränade av MAI:s FIG tränare. De gör stora framgångar och till slut hamnar de i MAI. Tyvärr är det så att FIG Malmö är en rekryteringskälla där de aktiva till slut hamnar i MAI. Dessutom har de resurser som få aktiva kan motstå. Vilket leder till att de byter klubb. För att ta ett exempel Syskonen Petersson. Stora talanger som kommer från Hässleholm. Wictor i kula och disksus. Marinda i slägga att de skulle bli elitidrottare i Hässleholm har jag svårt att tro. Nu har de tränare på allra högsta nivå i Staffan Jönsson och Stellan Kjellander som båda är tränare i MAI.Utan deras hjälp hade det inte blivit den utveckling som båda har haft och den enda anledningen till det är att Hässleholm inte har den tränarkår som krävs för att producera svenk och internationell elit. Så än en gång hade alla föreningar i Skåne haft elittränare så hade bilden varit helt annorlunda. Själv tävlar jag för IK SISU i Nässjö men tränar aktiva från både Heleneholm och MAI för jag bryr mig idag inte så mycket vilken tröja det har på sig. Detta är den bittra sanningen för det är inte som på vår tid där klubben var det viktigaste. Det här kommer bli ännu värre för snart kommer MAI inte att ha någon att värva för det finns inga kvar inom friidrotten i Skåne. Samma utveckling ser vi all idrott hur många som splerar i MFF A-lag kommer från den egna verksamheten. Hur många är det som spelar i Redhawks A-lag som kommer från den egna verksamheten. HK Malmö osv.

Gilla · Svara · 37 min

Magnus Månsson

20 oktober 2016 21:09

Vi är i stort överens.
Men om man nu går på FIG och tränas av FIG-lärare, som inte betalas av MAI under skoltid, och utvecklas under skoltiden (viket är syftet) bör detta inte innebära ett obligatoriskt tävlande för MAI.
Jag är mycket väl medveten om hur Heleneholm såg ut när du kom dit. Jag har väl en viss del i hur det såg ut.
Rättelse: Mattias Ohlsson, Heleneholm tog medalj på JSM.
Du berör inte MAI:s brist på ansvar men medger att de med om att gräva sin egen grav.
En orsak till bristen på elittränare är att den bästa och mesta rekryteringen oftast skett från den kader av aktiva som tävlade som seniorer upp till lite över 25 utan att tillhöra den riktiga eliten. En grupp som inte finns längre.
Ha det bra
MM

 
Ingen bild

Åsa Mohlin

21 oktober 2016 09:00

Utbildningsbidrag/ersättning har funnits sedan länge inom handbollen vilket är bra MEN inget som är smärtfritt, många av dom stora klubbarna vill slippa betala och många fall får gå till förbundet, tyvärr är där en del småklubbar som inte har resurserna och orken att strida med lugi, yif osv
Vad gäller att större föreningar skall ta ansvar tycker jag borde vara en självklarhet men tyvärr är det inte så, tillhör själv en liten klubb nära Ystad (sonen spelar i Ystad så jag är inte partisk)! Som liten klubb har man inte en chans mot en elitserieklubb, förbundet gjorde en satsning där yif skulle hjälpa småklubbar men vad såg vi av det, inget!! Men lite mer pengar fick dom in i klubbkassan, föräldrar från vår kommun sätter sina barn 10-åriga i Ystad för där kan man ju bli "stjärna" och Ystad tar bara emot istället för att förklara att det är bättre att vara kvar i sin lilla klubb i den åldern än att komma till en förening där man inte på samma sätt blir sedd och hörd pga enormt stora grupper(vi är en välfungerande klubb) istället för att hjälpa så stjälper dom:(. Man blir ju inte stjärna pga klubbens namn, fick höra i helgen på USM P02 att Sävehof har 60 ungdomar i den åldern(nästan varje år) snittet är 1!!! Som spelar i klubbens framtida elitserielag!
I Kristianstad har man ett väl fungerande koncept, där har man startat en allians och innan en viss ålder är man inte "välkommen" i IFK Kristianstad om man bor och spelar i grannklubbar, detta just för att behålla så många klubbar och spelare så möjligt!
Oavsett vilken idrott så måste förbunden börja sätta krav på elitföreningarna annans kommer idrotten bli sämre och sämre och dom som inte är stjärnor i tidig ålder slutar pga att småföreningarna inte finns kvar och vem vet, kanske var det just en framtida stjärna som lade av?

Magnus Månsson

21 oktober 2016 09:01

Tack för kommentaren.
MM

 
Ingen bild

Owe Fröberg

21 oktober 2016 09:09

Bra rutet, Månsson!
Man kan ha samarbeten inom fotbollen varför inte inom friidrott?

När AIK samarbetade med Väsby så betalade AIK lönen för tränarduon

Stahre/Wesström och sportchef Lagerlöf.Nu har man intimt samarbete med i första hand Vasalund och Djursholm,

men även Akropolis, Sollentuna, Värmbol (Katrineholm), Bollstanäs, Täby och Råsunda.

I U21-serien spelar AIK med en blandning av egna spelare, spelare från ovanstående lag,

provspelare och “löshästar” som Mutumba. Han spelade (och var kapten) i U21 innan han blev klar för Örgryte.

M a o spelar U21 bara matcher och har inga träningar etc.

Ibland kan de flesta ha A-lagskontrakt med AIK medan det andragånger är en bunt 17-åringar från klubbar ovan.AIK förlorade kvalet till UEFA Youth League mot Rosenborg.

AIK var svensk representant eftersom de vann SM-finalen mot Djursholm(!)

Magnus Månsson

21 oktober 2016 09:11

Tack!
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Fredag 24 maj 16:50

Jag såg torsdagens VM-kvartsfinal i hockey, 5—4 till Finland mot Sverige efter sudden. Det var i alla fall spännande. Och inte minst rättvist. Det var den första matchen jag såg i årets VM-turnering. Och förmodligen den sista. Nja, om Finla...

Av Magnus Månsson - Onsdag 22 maj 10:10

Det är bara att erkänna: Det har den senaste tiden blivit en överdos av allsvensk tv-fotboll. Mittiveckanomgångarna kräver sin man. Både som åskådare och spelare. Det täta spelschemat gör att lagen får en dag mer eller mindre mellan matcherna. E...

Av Magnus Månsson - Måndag 20 maj 10:36

Nu ger jag upp! Det kan låta drastiskt. Men det gäller bara min tro, och förhoppning, att åter få se en bred skånsk arenafriidrott i Skåne för seniorer. Just friidrott har varit en stor del av mitt liv i över 65 år. Alltsedan jag som 14—15-...

Av Magnus Månsson - Tisdag 14 maj 16:09

IFK Göteborg är vårens sensation i Allsvenskan i fotboll. Uppmärksamheten är stor. Det är förståeligt. Alla – de flesta i alla fall – gillar underdogs.  Och det var verkligen Blåvitt inför den här säsongen. IFK är ju dessutom en av de...

Av Magnus Månsson - Söndag 12 maj 13:21

Relationen mellan Polisen och delar av fotbollens supporterfraktioner är inte den bästa. Jag borde inte bry mig, har nämligen slutat besöka de stora arenorna.  Den allmänna atmosfären känns inte inbjudande. Jag nöjer mig med besök på de trivsamma s...

Presentation

Fråga mig

18 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se