Alla inlägg under maj 2016

Av Magnus Månsson - 13 maj 2016 16:40

Det var en tid sedan.

Några mindre trevliga händelser har kommit i vägen, bland annat en lindrig operation. Några dagars konvalescens har gett tid till extra mycket tidningsläsning och funderingar. Jag nöjer mig med att titta på idrottsbevakningen.

Väl medveten om minskade resurser, både personellt och ekonomiskt. Det finns förlorare på de flesta områden. Den lokala elitidrotten har dock klarat sig bäst, en del har fått utökat utrymme inte minst genom nätet. Samtidigt har några klubbar/idrotter fått lite väl stor uppmärksamhet. Jag tänker ur ett Malmö- Lund-perspektiv när det gäller Sydsvenskan. Skånskan tar ut de geografiska svängarna något längre. Sydsvenskan har minimerat sin nationella elitbevakning.

De stora förlorarna är idrotten under eliten och ungdomsidrotten.

Jag hjälper några förbund och föreningar med pressinformation. Jag inbillar mig att jag efter 20 år i yrket kan formulera mig helt okej och vet hur exempelvis en resultatredovisning skall skrivas så att redigerarna bara har att klippa och klistra. Men, ack så svårt det är att få in något! Ett silver och ett brons i ett SM för seniorer för en Malmöförening i en expanderande idrott är inte värd ens en notis. Squash är förvisso ingen av de större bollsporterna men ett lag i Sverigetoppen med idel Malmöungdomar borde väl någon gång vara värd ett omnämnande? I alla fall med de individuella resultaten efter en elitseriematch.

För en tid sedan av avgjordes lag-EM i badminton för herrar med idel spelare med Malmöanknytning. Inte ens en enda litet ord i Malmös tidningar.

Jag kan räkna upp åtskilliga andra idrottsprestationer som helt kommit bort i massmedias bevakning.

Men är du tjej och vunnit en eller att par matcher i boxning är du garanterad uppmärksamhet! Lite överdrift förstås, men med en viss sanning.

Ungdoms- och junioridrott är nu i stort borta från tidningssidorna förutom i Skånskans bevakning från Sjöbo med omnejd. Där förekommer det in absurdum.

Jag menar att denna snedvridning gör att läsarna blir färre och att de aktiva ungdomarna går miste om den stimulans som en massmedial uppmärksamhet ger. Medveten förstås om att detta inte är pressens uppgift.

Jag är övertygad – ja, faktiskt – om att en bredare och djupare idrottsbevakning fått många tveksamma idrottsintresserade prenumeranter att fortsätta som kund. Nöjda sådana.

Denna övertygelse grundar sig på många samtal.

ANNONS
Av Magnus Månsson - 8 maj 2016 14:04

Svensk elitfotboll har mycket att fundera över efter de två senaste skandalhändelserna, den avbrutna matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF och cupfinalen MFF—BK Häcken.

De här fallen har visat hur många orsaker det kan finnas att avbryta en match, helt eller tillfälligt. Debatten – och fantasin – kan säkert finna ytterligare anledningar.

Alla inblandades säkerhet måste vara det primära. Och med alla menar jag alla som rör sig kring och inne i arenan.

Och så måste det finnas ett regelverk som inte drabbar tredje part. Som nu fallet med MFF:s tre gratispoäng – till och med Malmöpressen nämner MFF:s 3—0 seger på detta sätt. 14 lag som på intet sätt varit inblandade kan i slutändan bli straffade. En sådan lag får inte förekomma i ett rättssamhälle.

En annan fråga: När är det absolut nödvändigt att inte slutspela en match?

3—0-domen anser de flesta vara rättvis. Med motiveringen att det är så straffreglementet säger. På frågan om det är sportsligt rättvist blir svaret lika entydigt: Nej!

Är svensk fotboll betjänt av en så orättvis regel? Ingen kan svara annat än just: Nej!

Så när frågorna nu är högaktuella sätt igång och försök hitta regler som är rättvisa för alla och accepteras av alla. Det är bråttom. Trovärdigheten för fotbollen står på spel,

På många plan.

 

ANNONS
Av Magnus Månsson - 3 maj 2016 19:37

Det finns en blogg på Sydsvenskan ”Max punktmarkerar MFF”.

(Max det är Wiman det).

I dagens mediavärld är det väl okej.

Sen är det frågan till vem bloggen vänder sig? En blogg som publiceras på nätet vänder sig till, ja i princip, hela världen. Men MFF-bloggen blir det många gånger ett familjärt samtal med ljusblå anhängare. Max är ju dessutom mer familjärt än Wiman, (De flesta bloggare använder sitt efternamn.)

I veckan fanns en diffus rubrik: ”Siffror – många ni inte vill läsa.” Min tolkning – har kollat med andra som håller med --  ”Många siffror ni inte vill läsa.” Ute i vida världen finns det faktiskt ganska många som gärna läste om BK Häckens långa förlustfria svit mot MFF. Men det är ju inte för dem Wiman skriver. Han skriver för MFF-familjen, inte för neutrala läsare utanför den.

Det blir helt enkelt för mycket ljusblå klubbtidning över det hela. Trovärdigheten försvinner helt i alla andra MFF-relaterade artiklar/krönikor, signerade Max Wiman.

 

 

Av Magnus Månsson - 1 maj 2016 13:28

I dag börjar sjunde omgången av Fotbollsallsvenskan.

På mindre än en månad har halva vårsäsongen avverkats. Den andra halvan skall spelas på en lika kort period. Det är ett tufft program.

Jag tror att de många muskelskadorna – jag uppfattar dem som ovanligt talrika denna vår – beror på det täta matchandet tidigt på säsongen, kombinerat med det kyliga vädret.

                                                  
           ***

Diskussionen om gräs och plast återkommer regelbundet. Jag är trött på den.

Har man beslutat att det är tillåtet att spela antingen på naturgräs eller på konstgräs så acceptera detta utan gnäll,.

Vi bor i ett långt land med varierat klimat och olika förutsättningar. Vill vi att hela Sverige skall kunna vara med i Allsvenskan och kunna spela matcher redan i månadsskiftet mars/april finns inget annat alternativ.

Det har också varit intressant att ta del av kommentarerna efter en naturgräsmatch under april. Matchkvaliteten har oftast varit klen och enligt ”alla – vinnare som förlorare, experter från alla läger och alla vanliga åskådare – har det berott på att gräsmattan inte hållit måttet.

Jag har sett många matcher och det är tveklöst så att de absolut mest sevärda matcherna har spelat på konstgräs.

Hellre en underhållande match på konstgräs än en där underlaget spelar de aktiva stora spratt.

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se