Alla inlägg under april 2016

Av Magnus Månsson - 8 april 2016 21:53

Två omgångar i Fotbollsallsvenskan är spelade.

På plats och via tv har jag faktiskt sett alla lag utom två (Falkenberg och Sundsvall). Gefle mot Helsingborg fick dock nöja sig med en halvlek.

Givetvis är det för tidigt att dra några som helst slutsatser om fortsättningen. Men i en kvällstidning fastslog en av deras så kallade experter efter AIK:s 2—0 borta över Östersund att ” Guldhoppet är tillbaka”

Chansen till ett AIK-guld var alltså borta efter ett hemmakryss mot Sundsvall i premiären?

Är det underligt att allmänhetens förtroende minskar efter en sådan journalistik? Det tyder bara på okunnighet och ett meningslöst effektsökande.

***

Så har Malmö FF förlorat (jag såg inte matchen, föredrog Göteborgsderbyt IFK Göteborg—Häcken 1—0) och genast får i stort alla spelarna underkänt i Sydsvenskans betygssättning. Av snittbetyget att döma var MFF:s onsdagsinsats mot Jönköping den sämsta i mannaminne. Eftersom jag inte såg matchen, vet jag inte, men jag tvivlar.  Samtidigt får Jönköping beröm och blir då marginalen bara ett mål, 3—2, kan ju skillnaden inte vara så stor som betygen ger sken av.

Betygen är satta med mer besvikelsekänsla än av det faktiska skeendet på plan,

Som alltid när MFF överraskande tappar poäng.

***

Två andra exempel från Malmös tidningsvärld:

”Men jag är just nu livrädd för att MFF inte fullt ut har pjäser som kan leva upp till de förväntningarna och helt enkelt inte passar in i filosofin.”

”Mot Jönköping Södra fanns det nämligen ingenting – absolut ingenting – som gav mig hopp.”

Kan en journalist – till och med dubbelarbetande på två tidningar – tydligare åskådliggöra sina klubbsympatier? Det finns ju inte tillstymmelse till neutralitet i dessa utdrag. Han, Ole Törner, har väl ingen anledning att vara livrädd – starkt ord – det är väl de ansvariga i MFF?

Vilken tilltro kan man i framtiden sätta på Tömers krönikor?

***

Har sett Östersunds båda matcher. En intressant nykomling med sitt possessioninriktade spel men med en (ännu?) naiv defensiv. Men kommer laget förbi motståndarnas mittfältsförsvar blir det målfarligt. Jämtlandslaget hade mer en chans att spräcka nollan mot AIK.

***

Och i Göteborgsderbyt (1—0) visade Häcken åter sin ineffektivitet, hade också marginalerna mot sig, ett skott i ribban och fick inte en helt klar straff för hands. Dessutom, hur störd blev Häckenmålvakten Peter Abrahamsson av en offsidehoppande Tobias Hysén vid målet?

***

Det har varit många så kallade hamstringsskador under de två inledande omgångångarna. Jag är orolig att det kan komma fler den kommande veckan. Det är ett tufft program med tre matcher på drygt en vecka. Detta i kombination med ett kyligt väder och inte fullt ut matchtränade kroppar, det sliter på trötta muskler.

***

En slutsats vågar jag mig på. Som jag tidigare noterat. Det blir jämnt i Allsvenskan och jag står fast vid att tio lag kan fixa en medalj, det vill säga bli bland de fyra främsta.

 

 

ANNONS
Av Magnus Månsson - 6 april 2016 11:10

Visst var det tjusigt och visade på en härlig teknik och speluppfattning.

Jag tänker på Erdal Rakips känsliga chipp vid Malmö FF:s 3—1 mål i segermötet mot IFK Norrköping.

Men …

Jag reagerade när juryn på C Mores fotbollsmåndag utsåg målet till Veckans mål. Tidigare i programmet hade man ingående diskuterat ”förstärkning” och ”filmning” på temat fusk, det vill säga försök att lura domarteamet. Enigheten var stor: Så gör man inte.

Kort därefter premierar juryn just ett fuskmål. På plats såg man tydligt att Rakip drog med sig bollen med armen och det vidimerades med all tydlighet på tv-repriserna. C More undanhöll dock tittarna denna viktiga sekvens.

Självfallet en bagatell i sig, men i min lilla värld lite av dubbelmoral. Fusk är fusk och skall inte belönas.

 

ANNONS
Av Magnus Månsson - 4 april 2016 09:25

Det blev mycket allsvensk fotboll i helgen, en match på plats, tre via tv.

Konfekten var varierad. Att dra några slutsatser efter att ha sett åtta lag i en enda match är naturligtvis en omöjlighet. Vågar dock konstatera att det finns många bra lag och många intressanta, sevärda spelare.

Helgens mest omdiskuterade händelser var tyvärr Stefan Johannessons insats i Malmö. Jag gillar inte när en domare kommer i fokus. Det gör tydligen inte heller de ledande fotbollskrönikörerna i Sydsvenskan och Skånskan/Skånesport, eftersom de inte nämner något om de situationer som ”hela” Fotbollssverige har åsikter om.

Det är märkligt att de undanhåller sina läsare sina synpunkter eftersom de ofta annars har åsikter om domarinsatserna. SDS (Wiman) ägnade större delen av sina krönikor efter FC Rosengårds två matcher i Champions League åt domarna. Ole Törner (som nu ger sina tankar både till läsarna av Skånskan och Skånesport) är vanligtvis inte sen att nagelfara domarnas agerande (exempelvis Michael Lerjéus).

Nu höll de tyst. Den konspiratoriskt lagde kan själv dra sina slutsatser varför.

Från min läktarposition kunde jag inte bedöma den situation som föranledde MFF:s straff. Tv-repriserna i lugn och i fåtöljen visar dock att Andreas Johansson kraftfullt går in i duellen med Markus Rosenberg. Bedömer då Johannesson att den är vårdslös och farlig har han rätt att döma straff oavsett om Norrköpingsspelaren träffar Rosenberg eller ej. Men när nu domslutet blev som det blev borde det också bli ett ytterligare straff, nämligen ett andra gult kort till Andreas Johansson och därmed utvisning.

Den andra straffsituation såg jag tydligt, den när Rosenberg i ryggen tryckte ner en Norrköpingsspelare. En given straff. Sen vill jag påpeka att en straff inte är lika med mål, men väl en ypperlig chans.

Hur många var det förutom domarna som missade att Erdal Rakip tog bollen med sig med armen innan han ytterst känsligt med en strålande teknik förpassade bollen i mål?

Sammantaget var det inte alla bra Stefan Johannesson!

Men du slapp i alla fall undan någon krönikekritik från Malmöhåll.

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se