Direktlänk till inlägg 29 mars 2016

Nördiga tankar inför premiären

Av Magnus Månsson - 29 mars 2016 11:52

På lördag är det dags.

Allsvensk fotbollspremiär, efterlängtad.

Har en vän som inte förstår att jag föredrar Allsvenskan framför Premier League. Och det är klart att kvaliteten på alla områden är högre i den engelska ligan. Men det är igenkänningsfaktorn som ger känslan, att regelbundet via tv kunna se kanske tio lag per vecka gör att man kan följa utvecklingen för enskilda spelare och lag. De många tv-matcherna gör också att man får en bred kunskap om toppskiktet i den svenska fotbollen. Det får man inte i nutidens morgontidningar, som tenderar att enbart koncentrera sig på ett lag.

Inför premiären har man i år fått ett bättre underlag för att tippa Allsvenskan än tidigare tack vare att tv sänt både cup- och träningsmatcher. Min slutsats är att det blir intressantare än på länge. Det finns tio lag som har kapacitet att ta medalj, det vill säga komma bland de fyra främsta.

Allmänt är Malmö FF stor guldfavorit. I de två kvällstidningarnas välmatade magasin inför premiären har 16 av 20 av tidningarnas experter (detta missbrukade ord, man blir inte expert för att man skriver fotboll i en tidning, morgon eller kvälls) tippat att MFF återtar SM-pokalen.

Här mina egna små noteringar, grundade på kanske lite för mycket tv-tittande i fjor och nu under försäsongen.

 

AIK

Bra målvakt,rutinerade vitala försvarare, ett mittfält med kreativitet, tuffhet, bredd och stor utvecklingspotential. Men kan Denni Avdic kompensera förlusterna av Goitom och Bangura anfallsmässigt ?

DJURGÅRDEN

När – och om – Haris Radetinac och Kerim Mrabti blir kuranta och om Mathias Ranéige då är kvar kan man bli höstens lag. Bra trupp men annars få som sticker ut.

ELFSBORG

Har på få år tappat Nicklas Hult, Oscar Hiljemark, Johan Larsson, Arber Zeneli, Sebastian Holmén, alla från den egna ungdomsverksamheten, plus Anders Svensson, och har inte ekonomi att kompensera dessa med likvärdiga spelare. Men det finns talang att utveckla. Emir Bajrami?

FALKENBERG

Tre säsonger i följd har man tappat sina främsta spelare, många med den avgörande karaktären för ett lag i botten.

GEFLE

Roger Sandberg, tränaren, har förvaltat arvet efter Per Olsson bra och laget spelar nu en mera konstruktiv fotboll med mittfältaren Tomelillagrabben Robin Nilsson som den viktigaste spelaren.

IFK GÖTEBORG

Mycket hänger på Tobias Hyséns målform. Framför John Alvbåge finns seriens bästa försvar men är mittfältet tillräckligt kreativt?

HAMMARBY

Ögmundur Kristiansson seriens främste målvakt? Det kan behövas. Bakircioglu på tillbakagång. Saknar den riktiga toppen i det norskt, isländska, kalmaritiska bygget. Såg just ett 20 minuter långt inhopp av brassen Romulo mot ÖSK. Kan bli toppspelaren.

HELSINGBORS IF

Kan det bli något annat än ett mittenlag med en trupp utan spetskompetens? Henke Larsson har många unga talanger att utbilda till stabila allsvenska spelare. Det finns potential.

BK HÄCKEN.

Hisingeklubben har exporterat skyttekung efter skyttekung och har de senaste säsongerna fått klen utdelning på sitt konstruktiva spel. Kommer målen med Paulinho? Har nu spelat in sig på Bravida och har några av landets intressantaste unga spelare, omgärdade av rutin.

JÖNKÖPINGS SÖDRA

För mig nästan enbart okända spelare. Vinsten i Superettan visar förstås på styrka men förlusten av skyttekungen Fredrik Olsson gör det inte lättare.

KALMAR FF

Rasmus Elm visade i första halvlek mot MFF i cupen vad han kan åstadkomma. Fulltränad och frisk kan han om nu även hans bröder blir skadefria åter göra KFF till ett topplag. Förmågan finns.

MALMÖ FF

Ett givet topplag med den truppen och den ekonomin. Men visst finns det frågetecken, främst Örn Kjartansson och hur formera mittfältet? I fjor utnyttjade motståndarna backen Yotun offensiva position. Det lär man göra även i år. Vilken utveckling har Wiland och Arnason?
IFK NORRKÖPING

Ett givet topplag även i år. En ung trupp, bara två över 30 år. Tror inte ett dugg på snacket om mättnad. Har kapacitet i alla lagdelar. Blir Kamara friskförklarad blir laget än vassare.

GIF SUNDSVALL

Såg Giffarna i fjor göra riktigt bra matcher även mot topplagen. Utvecklade sitt spel men totalt sett ojämnt.

ÖREBRO SK

Med två bollartister som Ajdarevic och Gerzic bakom snabbe ”Crespo” (Kamara) kan mycket positiv hända framåt. I övrigt en välkomponerad trupp med seriens bästa målvaktspar, Jacob Rinne/Oscar Jansson.

ÖSTERSUND

Såg laget några gånger i Superettan. På den nivån ett bra lag med mycket boll. Men nu är det Allsvenskan

 

Dessa funderingar ger detta tips:

1) Häcken

2) Norrköping

3) Malmö FF

4) IFK Göteborg

5) AIK

6) Elfsborg

7) Djurgården

8) Kalmar

9) Hammarby

10) Örebro

11) Helsingborg

12) Gefle

13) Sundsvall

14) Östersund

15) Falkenberg

16) Jönköping

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards