Direktlänk till inlägg 13 januari 2016

Vänta med fiaskostämpeln tills efter EM

Av Magnus Månsson - 13 januari 2016 10:52

Fiasko!

Det är ett värdeladdat ord.

Och det användes flitigt i en effektsökande mediavärld efter de tre förlusterna för de svenska handbollsherrarna i turneringen i Spanien. Det var ingen måtta på eländet. Glöm dock inte att det var träningslandskamper inför allvaret, EM.

Okej, tre nederlag ser inte bra ut. De skapar naturligtvis oro. Samtidigt kan ett rutinerat ledarpar som det svenska, Ola Lindgren och Staffan Olsson, ha fått de besked, både positiva och negativa, de sökte i dessa tre Spanienmatcher och i de två mot Tjeckien.

Jag såg fyra av dem, missade Spanienmötet, och med positiva ögon fanns det mycket som var bra. Målvakterna behöver vi inte vara oroliga över. På kanterna och i kontringarna finns många alternativ. Mittsexorna, Nielsen och Nilsson, är effektiva och de fick ju faktiskt en hel del bollar att förvalta av de hårt kritiserade niometersspelarna.

Men det är klart, den unga niometersuppställningen är ännu inte riktigt av internationell mästerskapsklass. Jag tycker dock att Jesper Konradsson tog för sig ju mer förtroende han fick. Kan han ta ett steg ytterligare i EM kan det bli riktigt bra. Lukas Nilsson visade mot Polen sin oerhörda talang men också att han inte ännu är mogen att möta ett offensivt försvar som Brasiliens.

Johan Jakobsson hade perioder där han visade att han spelar i ett topplag i Bundesliga. Lite fler och lite längre sådana sekvenser är förstås önskvärda.

Andreas Cederholm med sitt irrationella spel kan oroa de flesta försvar även på denna nivå.

Sen är jag lite förtjust i Philip Stenmalm. Hans förmåga att hitta kantspelarna ger många bra lägen.

Viktor Östlund och Markus Olsson visade i VM förra året att de har kapacitet – i alla fall periodvis – för internationellt landslagsspel.

Ett mästerskapsladdat försvar har jag fullt förtroende för.

Optimistiskt, tja kanske, men erfarenheten säger att i handbollsmatcher med en slutmarginal på ett par mål är det tillfälligheter som fäller avgörandet. Oroande är förstås att Sverige i de fyra matcher jag såg tappade just i slutskedena.

Ett EM i handboll är en tuff historia. Sveriges grupp, Spanien, Tyskland, Slovenien, är extremt svår. Tre alldeles utmärkta matcher kan ge tre förluster och direktfärd hem från Polen. Man kan åka ut utan att kalla det fiasko.

Det här är inget hockey-VM, för seniorer eller juniorer, där det är omöjligt för en, av få, toppnationer att åka ut i ett gruppspel.

Spännande veckor skall det i alla fall bli. Med eller utan Sverige den sista veckan.

 

 

 
 
Ingen bild

Jörgen Ekdahl

17 januari 2016 15:09

Hej igen!
Det blev inte ett fiasko EM för det svenska handbolls landslaget. Men nära var det! Första halvlek är det bästa jag har sett landslaget spel på många år. Kantspelet var lysande.
Tyvärr var allt som bortblåst i andra halvlek. Slovenien gick över till att spela ett otroligt offensivt försvar. Det klarade Sverige inte riktigt ut. Lika bra, som kantspelarna var i första halvlek lika dåliga var de i andra halvlek. När ett lag blir utsatt för ett sådant här offensivt försvarsspel, då är det RÖRELSE UTAN BOLL som gäller. Och det var precis vad inte kantspelarna gjorde. Jag tror att Kjellman kom en gång in i banan och Ekberg kom ingen gång alls. Detta måste Sverige träna på till nästa match. Matthias i målet räddade Sverige från det där fiaskot, som SDS skrev om att det skulle bli. De unga 9 meters spelarna klarade sig hur bra som helst. De spelade precis som om det var en vanlig elitserie match. Tyskland nästa, varför inte 2 poäng till!
Med vänlig hälsning Jörgen.

Magnus Månsson

18 januari 2016 20:10

Ja du. Jörgen!
Pressen är som den är. Svart eller vitt. Nu har även morgontidningarna börjat hårdra. Alla talade om fiasko efter Spanienturneringen.
Har just sett Slovenen--Spanien, kryss. Vilket innebär att vi måste minst kryssa mot Tyskland för att vara säkra på avancemang. Utan de djupa svackorna kan det gå. Men vad svårt det är att coacha. Efter Lukas Nilssons insats efter paus mot Brasiliens offensiva förvar vem hade vågat spela honom mot offensiva Slovenien i en EM-premiär?
Sen måste i mina ögon Fredrik Petersen spela om även Tyskland prövar ett offensivt försvar.
En ny rysare att vänta!
Ha dey bra!
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards