Direktlänk till inlägg 17 december 2015

Malmöklubben Dalhem i VM-slutspel

Av Magnus Månsson - 17 december 2015 16:01

Malmö är med på ett hörn när nu handbolls-VM går in i slutskedet.

Nej, egentligen två och det är Dalhems IF som är det gemensamma. Rumäniens förbundskapten, han har även haft samma syssla i Sverige, är Tomas Ryde och för tillfället hjälper Mats Olsson, målvaktslegenden, det norska landslaget.

Båda har sina ungdomsår som spelare i Malmöklubben och har båda fantastiska karriärer, Mats både som spelare och tränare, Tomas som en världens mest meriterade tränare både på landslags- och (speciellt) klubbnivå.

Vilken Dalhemsmatch det blir i semifinalen i morgon, Norge mot Rumänien!

När jag insåg sambandet mellan de här två herrarna fladdrade tankarna i väg mot Söderkullahållet, Dalhemsland. Under 1970- 80- och en bit in på 1990-talet var

Dalhems IF en kreativ förening med en av landets största och främsta ungdomsavdelningar som resulterade i två Elitseriesäsonger för damerna och nära, nära även för herrlaget att nå dit.

Klubbens verksamhet genererade även tränare/ledare på elitnivå. Tomas Ryde och Mats Olsson är de som nått längst men med ett – det erkänner jag – sviktande minne kan jag erinra mig ytterligare följande tränare med tydlig Dalhemsanknytning från början som verkat på elitnivå, det vill säga i någon av de två högsta serierna: Tommy Lindberg, Olof Thunman, Mats ”Karossen” Svensson, Jörgen Ekdahl, Roland Nilsson, Ulf Sandgren, Birthe Hansson, Claudia Kräling och Agneta Almqvist.

Förmodligen har jag glömt någon men bara detta är i sig en imponerande lista.

***

På spelarfronten nådde ur denna framgångsgeneration förutom Mats Olsson även Stefan Sivnert (H 43) och Roland Nilsson (Lugi) A-landslaget.

***

I morgon kan det bli en liten konflikt. Det intressanta toppmötet i Elitserien mellan HK Malmö och Alingsås kolliderar delvis med semifinalerna i VM. Det blir förmodligen både ock, ett besök i Baltiska hallen och sen snabbt hem för att se ”Dalhemsduellen”.

***

Dalhems IF har under mer än 30 år dominerat damhandbollen i Malmö och nästan alltid haft något eller flera flicklag, som avancerat långt i ungdomarna SM. Nu har man fått välbehövlig lokal konkurrens. IFK Malmö har fått bra snurr på sin flickhandboll och när USM på det nya året spelar Steg 3 har IFK och Dalhem vardera två lag kvar. Onekligen en positiv trend och har det hänt var det minst 30 år sedan, då även Malmö BI hade en stark flicksektion.

Något pojklag från Malmö var tyvärr inte i närheten att avancera till Steg 3.

 

 

 
 
Ingen bild

Jörgen Ekdahl

19 december 2015 14:01

Hej Magnus!
Först måste jag tacka dig för att du nämner mig bland alla dessa Dalhems profiler. Det är ingen dålig lista som Dalhems IF har på sin merit lista, vad det gäller ledare och tränare.
Alla är de ju ur Dalhemare, dock inte jag. Birthe Hansson är jag lite osäker på. Tror att det kan vara en Lunda förening.
Som du säkert vet är jag fostrad i MBI. Det var där jag startade min ledar/tränar gärning. Då jag var i MBI under 15år och sedan i Dalhem/TEAM Malmö i 25år, så känner jag mig minst lika mycket som Dalhemare som MBI:are. Det jag minns från MBI tiden var matcherna mellan MBI och Dalhem (64:orna). MBI vann alltid!
Bara för att nämna några 64:or, "Peter Skalpen" Samuelsson, Peter Mattahijs, Christian Lindvall och Petri Paajanen. Dalhem hade Lars Ekström plus flera andra, som sedan blev A-lagsspelare i Dalhem.
Det sista ledar uppdraget jag hade var att träna Dalhems 86:or.
2001 blev dessa killar 6:a i Sverige i USM (steg 5) för 15 åringar. Vad jag vet har ingen annan Malmö klubb kommit till steg 5, sedan dessa.
Nu till gårdagens match. Många kantmål från HK, är ju oerhört glädjande. Bästa spelare blev också en kant6. Efter 2-6 blev det ett mycket bra uppvaknande, såg ut som HK hade respekt av Alingsås. Stod endast och tittade på motståndaren, helt utan kämpar glöd. Men det ändrade ju sig. Årets bästa hemmamatch kan jag säga direkt. HK vann målvaktsmatchen, det är ett måste om det ska bli SM final till våren! Tyvärr alldeles för lite publik på läktaren. Jag saknar många gamla spelare från 80 och 90 talet.
Var är ni? Ni behövs på läktaren. Handboll är en fantastisk sport. Till sist, jag tyckte domarna klarade sig mycket bra.
Med vänlig hälsning Jörgen Ekdahl

Magnus Månsson

19 december 2015 15:59

Hej!
Uppgiften om Birthe Hansson har jag från en dalhemmare.
jag tog upp resonemanget om domarna rent principiellt. Det fanns några flagranta fel och dessa accentuerades i andra halvan av mötet mellan Norge och Rumänien.
Ha det bra/MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Av Magnus Månsson - Måndag 8 april 16:42

I kväll är det en stormatch i handboll i Malmö. Jag menar att en kvartfinal i SM mellan HK Malmö och landets för närvarande mest intressanta lag, Sävehof, är värd epitetet ”stormatch”. Det är troligen HK:s sista hemmamatch den här säs...

Av Magnus Månsson - Fredag 5 april 18:52

SM-slutspelet i handboll för herrar inleddes med tre väntade hemmavinster, Kristianstad mot Hammarby, Ystads IF mot Alingsås och Skövde mot Önnered. Såg delar av alla tre matcherna i och det är givetvis för lite för att dra några slutsatser inför f...

Av Magnus Månsson - Tisdag 2 april 17:46

Så var den avklarad premiäromgången i den allsvenska fotbollen. Det blev nördiga fem matcher. Plus så den Aftonbladet bjöd på, cupsemifinalen för damer mellan Hammarby och Häcken, dramatik in i det sista, straffavgörande efter en massa omgångar ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards