Direktlänk till inlägg 9 december 2015

Är Hareide rätt man för Danmark?

Av Magnus Månsson - 9 december 2015 16:03

Hur tänker man i Danmark?

Det är lite självklara funderingar efter Malmö FF:s senaste insatser i Champions League och ryktena om att Åge Hareide skall ersätta Morten Olsen som dansk förbundskapten.

Experter har – även före 0—8 mot Real Madrid – varit kritiska mot MFF:s kollektiva försvarsspel. Låt vara att det varit extremt tufft motstånd men 1—21 på sex matcher (4—15 i fjol) kan man inte enbart förklara med att man mött mycket bra lag. DBU, det danska förbundet, måste naturligtvis ställa sig frågan om Hareide har de rätta kvaliteterna att leda ett landslag med målsättningen att kvalificera sig till VM.

Jag vet inte, men visst borde man ta sig en extra funderare.

Åge Hareide är inte ung och har han förmågan att bygga något nytt och ge de unga, danska talangerna tid och utrymme att få utveckla sin potential?

Under sina två år i MFF har tilliten för de egna unga talangerna inte varit överdrivet stor.

***

Tidningarna gjorde det lätt för sig. Alla MFF-arna fick en etta, alltså underkänt. Okej, det var många som inte var värda något bättre i ett CL-perspektiv men att ge exempelvis Enock Kofi Adu en etta beror mer på att man vill göra sig lustig än på fotbollskunskap. Adu ville, kunde och lyckades före paus men utan hjälp föll han naturligt tillbaka.

***

Ser nu i pressen att någon redan börjar diskutera att – och hur – MFF måste förstärka sin trupp. Samtidigt är det bara Simon Kroons kontrakt och Nikola Djurdics låneavtal som går ut under 2015. Cirka 25 spelare står under kontrakt till och med 2017 och dessutom skall klubben satsa än mer på sin ungdomsakademi.

I min enkla värld får jag det inte riktigt att gå ihop.

Någon gång måste man välja väg.

Även en journalist bör väl ha en någorlunda rät linje. Även om långsiktighet inte skapar rubriker – eller klickar på webben.

***

Det finns ingen anledning att utropa: vad var det jag sa!

Men det är när spelåret är avklarat som slutbetyget sättes. Alltför många höjde lag och spelare till skyn tidigt under säsongen. Verkligheten blev en annan för MFF, både som lag och för många av de enskilda spelarna. En femteplats i Allsvenskan är inte godkänt med MFF:s förutsättningar, att kvala in till CL:s gruppspel är naturligtvis bra (men man hade bara en riktigt svår motståndare på vägen dit, Salzburg. Celtic av årgång 2015 är inte bra) men 1—21 säger allt om insatsen på den nivån.

Även om orden är inlindade i lite undanflykter har flertalet av de försäsongsöveroptimistiska i Malmöpressen kommit till insikt om att deras påståenden var förhastade.

Vi var några äldre före detta journalister med erfarenhet som på bloggar menade att det är examendags när den sista domarsignalen ljuder.

Kanske något att ta efter för yngre före detta kolleger. Även om några närmar sig de 60.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Av Magnus Månsson - Onsdag 20 mars 17:16

Lagen till ungdomshandbollens stora avslutningsfest, Final 8, börjar bli klara. I helgen avgjordes Steg 4 för F 16 och P 14. De skånska 16-årsflickorna hade en tuff helg, inget lag kvalificerade sig till avgörande i Uppsala sista helgen i april. ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards