Direktlänk till inlägg 4 augusti 2015

Svåra avvägningar för Malmöklubbar

Av Magnus Månsson - 4 augusti 2015 19:27

Såg i lördags fotbollsmatchen mellan Malmös statistiskt sett genom alla tider näst bästa fotbollsförening IFK Malmö, med över 60 säsonger i någon av de två högsta serierna, mot 2015 års näst bästa lag i Malmö, Prespa Birlik.

Det var en match i division 2, nivå 4, Prespa, grundat 1984 och överlägsen serieetta vann med 5--0. Det är talande siffror.

Men det var också en inblick i en modern fotbollsvärld. Jag har på många år inte sett Prespa, kände knappt igen någon enda spelare men imponerades av några på denna nivå fantastiskt duktiga unga spelare. Prespa har kontakter med några afrikanska akademier och spelarna är i Sverige för att utvecklas och för att vara med om att föra upp Prespa till Superettan. Men kanske framför allt för att bli uppmärksammade och sålda till klubbar till en än högre nivå.

Prespa är ingalunda ensamt om denna politik. Det finns många svenska klubbar som har samma affärsidé. HIF:s kanske främsta spelare på senare år, May Mahlangu och David Accam, kom exempelvis från IFK Hässleholm respektive Östersund. Efter vad jag förstår har det blivit ett bra ekonomiskt utfall för alla parter, inklusive spelarna.

Samtidigt lär det väl finnas många spelare som stannar någonstans på vägen och tvingas återvända till Afrika.

***

Tre av Prespas spelare har testats i MFF:s U 21-lag. Och om jag inte minns fel har även FC Rosengård på senare tid haft spelare som väckt MFF:s intresse.

Man kan fundera vad som sker i den klubb som får ett miljontillskott för en försäljning. Hämtar man in nya spelare från sina samarbetsakademier? Förstärker man med svenska spelare? Eller satsar man på att utveckla den egna ungdomsverksamheten?

För Prespas del finns väl alla alternativen för att nå målet, Superettan. Till hösten tar man ett första steg. Det lät ingen kunna förhindra. Samtidigt är nästa steg stort. Dessutom är ju risken uppenbar att man förlorar några av sina mest tongivande spelare. Det är ju en del av affärsidén.

Klubblojaliteten är ju inte heller generellt speciellt utbredd i denna region.

Det kan vara ett dilemma för de bestämmande.

***

FC Rosengård har varit en del av denna spelarkarusell, som rått under många år. Listan över spelare som representerat två, tre eller till och med flera av regionens division 1-, 2- och 3-klubbar är lång. Lunds BK, Rosengård, LB 07, IFK Malmö, IFK Klagshamn, Höllviken, Prespa och BW 90 plus några till har varit klubbadresser för en och samma spelare i många fall.

Av artiklar i dagens tidningar att döma vill FC Rosengård, det gäller herrsidan, för sin del bryta detta mönster och satsa på en egenproduktion och om tre till fem år nå Superettan. Erfarenheten säger att tre år är en utopi. Det gäller också att behålla en stomme kvar, när man inte längre vill vara med spelarjakten under vinteruppehållet. Klubblojalitet?

Historien förskräcker. Föreningar som av fri vilja eller av ekonomiska skäl hoppat av karusellen har snabbt dalat i seriesystemet. Lunds BK är på väg, LB 07:s herrlag är i fritt fall, IFK Klagshamn har hejdat raset i femman. Trelleborgsklubben Pelister och Asmundtorp är två andra föreningar som tabellmässigt fått lida för sina orealistiska satsningar. Kanske mår man förhoppningsvis inom föreningen psykiskt bättre.

FC Rosengård har svåra avvägningar att göra.

***

IFK Malmö då, alltså fotbollsmässigt? Har inte sett laget på två och ett halvt år så jag kan givetvis efter ett enda besök inte bedöma standarden. Men trots 0--5 visade så många spelare kvalitet att risken för direkteliminering nog är liten.

Om nu turbulensen i spelarleden inte trappas upp.

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards