Direktlänk till inlägg 24 juli 2015

Några funderingar kring damfotboll

Av Magnus Månsson - 24 juli 2015 11:58

Såg andra halvlek av matchen mellan de svenska topplagen Linköping och FC Rosengård, 2--1 till Östgötalaget.

Svenskt och svenskt, ja? Malmölaget inledde med sju utländska spelare, Linköping med sex. Båda lagen bytte in ytterligare en gästarbetare.

Så ser det alltså ut i Sveriges två bästa klubbar, två representanter i Champions League. Det är kanske nödvändigt med dessa förstärkningar för att nå internationella framgångar. Men samtidigt förstår jag förbundskapten Pia Sundhages oro: Hur många svenska talanger får stå tillbaka för de utländska spelarna?

Linköping och Rosengård är inga undantag. Enligt de guider som kom ut i samband med seriestarten i våras finns det 61 spelare från utlandet i de tolv trupperna, i snitt fem. Symptomatiskt är att lag i kön har minst antal aktiva utifrån.

Även i herrarnas allsvenska kommer många spelare utifrån och om det kan man givetvis ha synpunkter och självklart får även där i en hel del fall svenska talanger stå tillbaka.

Jag vet självfallet att priserna på dammarknaden är små i jämförelse med herrarnas men med det generellt sett klena intresset för damfotboll är det svårt att förstå hur det kan gå runt. Om det nu gör det.

Och en bättre klass på Allsvenskan -- för så har det blivit? -- har i alla fall inte gett ett bättre A-landslag. För det är väl huvudmålet för svensk fotboll?

Tyvärr verkar denna anda inte genomsyra alla de svenska elitklubbarna på damsidan. FC Rosengård vill ofta köra sitt eget lopp.

***

Återväxten i tydligen helt okej. I skymundan har U 19-landslaget kvalificerat sig till semifinal i EM, möter i kväll Tyskland. Skall bli intressant att se hur många av dessa unga spelare som får chans att spela allsvensk fotboll och inte tvingas till en avbytarbänk av någon import.

***

Matchen Linköping--Rosengård då? Efter sitt tidiga 1--0 i andra halvlek hade Rosengård möjlighet att göra ett andra mål, när Linköping tryckte på för att kvittera. Linköping fortsatte dock konsekvent med ett metodiskt konstruktivt kortpassningsspel, som gav tryck på Rosengård och till slut två mål.

Det som förvånande var Malmölagets torftiga mittplansspel. Tidigare matcher har visat att det finns kapacitet. Men inte nu. Det var långa bollar på ...

Linköpings Fridolina Rolfös inhopp med halvtimmen kvar höjde kvaliteten avsevärt. Hon överglänste då alla de utländska spelarna.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards