Direktlänk till inlägg 26 mars 2015

Malmös underliga prioriteringar

Av Magnus Månsson - 26 mars 2015 21:15

Såg i en av mina morgontidningar att det behövs upp mot 50 miljoner kronor för att hålla Malmö stadion i liv tills 2023.

Ja, om den inte rivs dessförinnan. Till denna summa skall adderas en minst lika stor summa man redan lagt ner på den vackra arenan, sedan beslutet om Swedbank Stadion togs. Det är ett vackert monument, Stadion, men ack så kostsamt.

***

Enligt planerna från Stadsfastigheterna skall man nästa år lägga nya friidrottsbanor för cirka fem miljoner. Det lär behövas.

Då har Malmö tre friidrottsanläggningar, Stadion, Heleneholm och också Hästhagen med helt nya allvädersbanor. Min fråga är för vem? Hästhagens framtid är väl också oviss?

Stadion och Heleneholm är, om man så säger, inte speciellt frekventerade varken vid träning eller allra minst tävling. Ett tävling i snitt per år på senare tid är ingen bra reklam för Malmös friidrottsföreningar.

Nu gäller det för MAI och Heleneholms IF att leva upp till kommunens förtroende. Inte minst för att få gehör för sina önskemål, när de bestämmande så småningom kommer till skott med hur man tänker förvandla Stadionområdet.

Jag hoppas få uppleva ett nytt Stadion.

(Den tredje Malmöklubben i friidrott, IK Pallas, är “vilande”, lever kvar som en av arrangörerna av Pallasspelen inomhus.)

***

Och så har vi alla problemen med Aq-va-kul och alla dess turer.

***

I dagarna har ett nytt Malmöproblem aktualiserats, bristen på en publikarena som komplement till Baltiska hallen.

HK Malmö har bland annat på grund av VM i hockey för damer – Baltiskan och träningshallen används till presscentra – fått spela sina sex sista matcher i Elitserien och lag som tränar i hallarna har tvingats till anläggningar utan tillstånd att använda det nödvändiga (?) klistret.

Samtidigt har innebandytjejerna i Malmö FBC måst spela sina viktiga kvalmatcher till högsta ligan på reservbanan i Kirseberg.

Och var skall Malbas herrar spela sina Ligamatcher nästa säsong? Om det skulle gå någorlunda hyggligt lär det bli trångt i Heleneholmshallen. Och den hallen ger definitivt ingen bra pr för elitidrottsstaden Malmö.

***

Dyra renoveringar av Stadion, Hästhagen och Aq-va-kul, alla arenor som skall rivas, verkar i min värld oöverlagda med tanke på alla brister som finns i Malmö. Och då tänker jag allra minst på idrottens behov.

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

A Härstedt

28 mars 2015 22:16

Mycket av det du skriver är rätt, men..

Stadion används ju frekvent av de flesta elitaktiva friidrottare inför och under utomhussäsongen. Många landslagsfriidrottare är beroende av Stadions banor och deras närhet till friidrottshallen. Det har tävlats för lite men det finns ju förklaringar. Det har t.ex varit nödvändigt för MAI att styra upp ekonomin genom att genomföra ett stort antal långlopp som kompensation för att Broloppet inte längre får tillstånd att genomföras. Hade det loppet kunnat arrangeras årligen hade det troligtvis funnits mer resurser över till betydligt fler tävlingar på Stadion vilket hade gynnat hela den skånska friidrotten och fått ännu fler motionärer att leva ett friskare liv och minskat sjukvårdskostnaderna i regionen.

Vill också inflika att på kastplanen, som är kastarnas träningsarena på stadionområdet, tränar några av Malmös allra bästa idrottare alla kategorier, bl.a en Veteranvärldsmästare, en EM-finalist på väg mot OS och en av världens bästa ungdomskastare. Därtill används den frekvens av en dryg handfull juniorlandslagskvinnor- och män samt till ca 10 tävlingar per år med allt från ungdomar till seniorelit och veteraner. Den närmsta motsvarande träningsarena för kast finns så nära som i Växjö.

Magnus Månsson

29 mars 2015 10:37

Tack för din kommentar, Axel.
Jag vet inte hur mycket du besöker Malmö stadion. Själv bor jag knappt 500 meter därifrån och passerar den nästan dagligen vid olika tidpunkter. Visst finns det aktiviteter men, handen på hjärtat, de är få. Det finns kvällar under uteperioden mellan 17 och 19 då det är helt tomt. Jag vet givetvis också att några tränar på dagtid men frekvensen av friidrottsaktiviteter är inte speciellt stor. Lika lite som den är på Heleneholm, där fotbollen, helt förklarligt, aspirerat på att ta över av friidrottens tider.
Jag har insyn i friidrottsgrundskolan och vet att ingen enda friidrottslektion skedde på Stadion under den fina hösten.
Oförklarligt!!!
En vindpust och en droppe regn och man flyttar all träning in i Atleticum. Ok, lite överdrivet men åt det hållet.
Du förklarar avsaknaden av arenatävlingar på att MAI måste få in pengar genom en massa motionslopp. Men att inte värna om det som är MAIs huvudmål, att vara en elitklubb i arenafriidrott, är för mig och många andra förvånande.
Givetvis skall kastplanen finnas kvar.
Kontentan av mitt resonemang är att Malmös friidrott rent generellt måste visa större aktiviteter på alla plan.
För du kan väl inte påstå att det är bra, Axel?
Mvh
MM

 
Ingen bild

A Härstedt

29 mars 2015 15:12

Jag håller med om att friidrotten behöver visa framfötterna mer, men det finns som sagt förklaringar till varför det inte redan sker. Förutom avsaknaden av Broloppet för att öka farten på hela friidrottsskåne har ju stadions bristande underhåll knappast lockat till användning. Dessutom har ju ungas inställning i allmänhet blivit allt mer kortsiktig och resultat skall numera helst nås utan hårt arbete vilket inte går ihop med det som krävs för att bli bra i friidrott. Detta kan dock vändas med goda förebilder/idoler och mer ekonomi som genom förbundet och klubbarna skall gå till fler tränartjänster, för när andra idrotter blivit alltmer professionella förväntas de flesta friidrottare och friidrottstränare fortfarande bedriva en i det närmaste ideell verksamhet. Samhällsklimatet är alltså betydligt mer gynnsamt för fotboll än för friidrott, trots att detta är den olympiska huvudidrotten.

Jag håller dock inte med dig om att stadions banor används i för liten utsträckning och vill förklara varför.

1. Sprintrarna, som är de som behöver banorna mest, tränar ungefär ett pass om dagen under tävlingssäsongen. Är man då ledig från skola/arbete finns det ju ingen anledning att vänta till kvällen med att träna så det är inget bra argument att det finns kvällar utan aktivitet mellan kl 17-19. Snarare ska du gå dit mellan 10-12 eller 15-17 för öka dina chanser att njuta av landslagsfriidrottare i kvalitativ rörelse.

2. Stadion har varit för dålig för att bedriga kvalitetsträning i flera fall. Därför ser du sällan t ex stavhoppare träna där men med nya banor blir det ändring på det.

3. De flesta av landslagsfriidrottarna tränar sina pass på stadion förutsatt att skaderisken ute inte är högre än inne. Numera när hallen finns är det självklart att t ex sprintrarna inte väljer att springa ute med hög hastighet oavsett väder, vilket är ganska farligt, som jag gissar att man var tvungen att göra innan alternativ fanns.

4. Det ser lite ut om 5-10 landslagsaktiva tränar samtidigt under en timme jämfört med 30 fotbollsspelare som är där i två timmar men kvaliteten på aktivitetens utövare är vanligtvis desto högre och minst lika betydelsefull. Friidrottarna värmer ibland upp inomhus, går ut och använder banorna i en timme och sen in i gymmet men banorna fyller en lika viktig funktion ändå.

5. MAI presenterade på årsmötet att klubben kommer arrangera en regelbunden ungdomstävling på stadion med start inom något år, nu när ekonomin är i balans.

Magnus Månsson

29 mars 2015 17:36

Axel, du bygger din argumentation på när och var landslagskvinnorna och- männen tränar. I ett större perspektiv är de inte speciellt många.
Var finns alla de andra?
Ett svar kan vara (lite överdrivet): Det finns inga andra.
Du pratar om ekonomi för att arrangera en ungdomstävling. Några 10 000 kronor för att anordna en hyggligt stor tävling borde även MAI haft. Om man verkligen vill värna om återväxten i Malmö.
Mvh
MM

 
Ingen bild

A Härstedt

29 mars 2015 18:49

Menar du att ca 10 landslagsfriidrottare på seniornivå och ytterligare ca 10 junior/ungdomslandslagsfriidrottare inte är speciellt många? Är inte detta tillräckligt många för att motivera nya banor? Hur många seniorlandslagsspelare har MFF och FC Rosengård?

När man läser det du skriver så får man inte heller direkt uppfattningen att MAI:s aktiva (som är så få?) kunnat ta 95 SM-medaljer varav 44 SM-guld på olika nivåer under ett enda år. Så jo, visst finns det även andra duktiga friidrottare i MAI och därtill ett mindre antal i de andra malmöklubbarna som inte är inräknade i dem siffrorna.

Jag talar egentligen inte om de pengar som krävs just för att arrangera en tävling utan framförallt den mängd arbetstimmar som kanslipersonal och funktionärer behöver lägga ner för att förbereda och arrangera en tävling eller lopp på ett bra sätt, och eftersom varje långlopp varit avgörande för ekonomins balans har dessa resurser varit hårt ansträngda som det varit.

Drar man ner på långloppen betyder det bland annat mindre stöd till ungdomsverksamheten och till de elitaktiva och då tappar man verkligen positionen som en av landets främsta arenaklubbar, en kamp som främst avgörs på SM-tävlingarna. Det är såklart viktigt att arrangera tävlingar av många skäl men inte på bekostnad av ett underskott i ekonomin, åtminstone inte när det numera är ganska lätt att åka till t ex Världsungdomsspelen i Göteborg. Nu kommer det framöver som väl är äntligen bli en tävling i Malmö som fyller behoven även i Skåne.

Magnus Månsson

30 mars 2015 11:24

Axel!
Jag vet inte var du fått det ifrån att jag inte vill att det skall finnas bra banor på Stadion. Om du läst tidigare inlägg riktar sig min kritik mot kommunen som inte sedan beslutet om Swedbank kom 2006 (?) ännu inte kommit till skott om hur man skall använda Stadionområdet. Samtidigt är det lite underligt att man också rustar upp Hästhagen, ett framtida rivningsobjekt.
Med den lilla friidrottsaktivitet -- jag räknar inte barnverksamheten för de under 10 år -- som finns i Malmö är tre allvädersbanor för många med tanke på alla andra behov som finns i Malmö.
Givetvis skall de elitaktiva ha utmärkta uteträningsmöjligheter på Stadion, någon annan uppfattning har jag aldrig framfört. Samtidigt som jag är av den uppfattningen att den skall användas av fler och vara en modern tävlingsarena.
Men vem? Axel, titta på djupet av den skånska statistiken utomhus för 2014, då ser du hur illa det är i Skåne och inte minst i Malmö.
Den som inte ser bristerna och försöker åtgärda dem har inga visioner.
Dina uppgifter om landslagsuppdragen och SM-medaljerna har jag inte haft tid att detaljstudera men vid en hastig titt verkar de friserade. Du vet också att många av medaljörerna aldrig använder Malmö stadion för träning och att många av medaljörerna kan ha varit med om att ta både tre, fyra, fem och kanske tom sex medaljer. Dina siffror vill visa på en bredd som personellt inte finns.
Du vet också att minst hälften av medaljerna är komna från andra föreningar i landet. Därför irriterar det att du försvarar att MAI för ekonomins skull anordnar långlopp i stället för en enda ynka ungdomstävling. MAI har större personella resurser än någon annan skånsk klubb och har dessutom anställt en person som ansvarig för långloppen. Det finns skånska klubbar utan en enda anställd som arrangerar både ett och två inkomstbringande långlopp och som dessutom tar ansvar för den skånska framtida friidrotten genom att även fixa en arenatävling.
I min värld borde även storklubben MAI ta ett större ansvar för framtiden.
Din jämförelse med MFF och FC Rosengård är inte relevant. Hur många aktiva finns i ett landslag i fotboll och i ett Finnkampslag? De båda fotbollsklubbarna har ju också en numerärt betydligt större tävlingsverksamhet än MAI med alla sina lag.
Ett långt svar på ett långt inlägg!
Mvh
MM

 
Ingen bild

A Härstedt

31 mars 2015 15:58

Jag håller som sagt med dig om mycket. Jag tycker t ex att förutsatt att det i framtiden finns en modern och välskött friidrottsarena på Stadionområdet med stora läktare som är helt tillgänglig alla dagar från april-oktober så kommer den fylla behovet hos friidrottarna i Malmö. Dock behövs troligtvis ytterligare en arena eftersom jag kan tänka mig att tillgängligheten till daglig träning på stadion inte kommer kunna garanteras.

Jag håller inte med om ditt påstående om att stadions banor nu används för lite vid träning och inte heller om att det nästan inte finns några andra friidrottare förutom landslagspersonerna. Det kommer jag argumentera för här i mitt sista inlägg som jag hoppas blir tillräckligt tydligt.

När du har tid är du förresten välkommen att kolla upp antalet landslagsfriidrottare i MAI och antalet SM-medaljer. Sedan får du gärna skriva vad du kom fram till, för att insunuera att någon kommit med osanning ska man inte göra utan att ha riktigt bra koll.

Jag tänker nu ge dig siffran på antalet malmöbaserade MAI-sprinters, löpare och hoppare som tog minst en SM-medalj indivuduellt eller i stafett inom- eller utomhus under 2014: 23 st.

Jag tänker nu även ge dig siffran på antalet malmöbaserade MAI-sprinters, löpare och hoppare på juniorsidan som inte är inräknade i seniorsiffran men som tog minst en JSM- eller USM-medalj individuellt eller i stafett inom- eller utomhus under 2014: 18 st.

Jag har utgått ifrån årsberättelsen och kan ha räknat fel på någon enstaka, men inte mer än så. I. Ekelund är inte inräknad eftersom hon inte bor i stan.

Totalt alltså 41 olika SM-medaljörer (!) som representerande MAI och som var baserade i Malmö och som högst sannolikt använde Stadion till träning under 2014. Vi kastare har förresten också nytta av sprinterlöpning, men inte på samma sätt och därför har jag inte räknat in oss.

Jag hoppas att den siffran räcker för dig som bevis för den konkurrenskraftiga och breda elit som finns i MAI.

Ja, många har kommit till MAI från andra klubbar för att få en bra träningsmiljö och ekonomiska möjligheter att kunna satsa, liksom jag själv. MAI hjälper de som kommer och ger dem en chans att ta SM-medaljer och nå internationella seniormästerskap och tar på så sätt sitt ansvar för den skånska friidrotten på ett sätt som ingen annan skånsk klubb kan. Det finns dock mycket som kan bli bättre för att öka antalet som når den internationella senioreliten, men hade inte MAI:s elitverksamhet funnits hade jag och många andra skånska friidrottare som velat elitsatsa flyttat till Växjö, Karlstad, Göteborg, Stockholm eller USA och sedan stannat där. Antalet SM-medaljer som skånska föreningar tagit hade då såklart blivit mycket, mycket lägre.

Ja, det behövs mycket större återväxt bland 12-14-åringarna och det är, förutom stadionområdets ovissa framtid, det största problemet som vi har i skånsk friidrott. Det kommer dock inte lösas av att MAI inom något år kommer arrangera en ungdomstävling på stadion. Det kommer hjälpa men framförallt tror jag att det behövs många fler välbetalda och framförallt kunniga ungdomstränare i klubbarna och stora idoler som ger barnen glädje och inspiration att fortsätta efter friidrottsskolorna.

Ekonomin till detta kan skapas genom väl arrangerade långlopp och genom sponsorer som lockas av friidrottens sunda ideal och av friidrottare i världsklass. Pengar som går att söka till just utbildning brukar dessutom gå att söka.

Duktiga ungdomstränare kan då skapas genom att kunskaperna hos dem elitaktiva och deras tränares tas tillvara på av föreningarna och styrs upp ordentligt av det skånska förbundet. Ett omfattande och organiserat utbildningssystem där yngre tränare får utbildning av en äldre tränare under lång tid vore en start. Målet bör vara att ungdomstränarna sedan genomför det som behövs för att stimulera de aktiva att fortsätta i kombination med den träning som krävs för att förbereda dem för den mer avancerade träningen som kommer när de blir äldre.

Magnus Månsson

2 april 2015 13:16

Axel, jag ber om ursäkt för att jag inte svarat tidigare. Den här bloggen är en hobby.
Den källa, jag byggde mitt påstående att dina medaljsiffror för MAI hade friserats, hade "hoppat över" en av dagarna under en av SM-tävlingarna med ganska många MAI-medaljer. Jag borde naturligtvis ha märkt detta, men ...
Jag ber om ursäkt även för detta. Jag har nu kollat på friidrott.se.
Jag har också kollat hur många aktiva friidrottare som i SM-åldrarna 2014 över huvud taget tävlade utomhus för en Malmöklubb. De öresundare som har Heleneholm som moderklubb finns med, ej de från Finish. Källa Skånes Friidrottsförbunds statistik och efter som de tionde resultatet -- om det nu finns något -- ofta inte är av någon högre klass kan knappas någon hamnat under radarn, detta nya modeuttryck.
Damer/herrar
Seniorer 20 år och över 14 resp 13
18-19 10 resp 7
16-17 10 resp 18
15 9 resp 1
Totalt 82 friidrottare över 14 år tävlande för klubbar i Malmö .
Du tycker detta är en bra numerär. Jag tycker den är usel.
Du menar också att det i det stora hela inte betyder något om MAI arrangerar en ungdomstävling eller ej. Så är det kanske men jag är övertygad om att klubbens good-will i Friidrottsskåne skulle öka om man bidrog med ytterligare ett tävlingstillfälle. Nu lär det åter bli ett år utan en enda arenatävling i Malmö 2015 eftersom Heleneholm inte heller ansökt om någon utetävling. Det ser inte bra ut inför politikerna och är givetvis ett starkt argument för övriga idrotter gentemot friidrotten när resurserna skall fördelas.
Du och många av dina klubbkamrater som kommer från småklubbar har inspirerats av det funnits tävlingar för er i ungdomsåren. Den kommande generationen måste få samma förutsättningar. I min värld givetvis med hjälp av MAI.
Det känns skönt att veta att en ung elitaktiv engagerar sig i framtiden men för att friidrotten skall överleva på sikt måste bredden upp i åren bli större. Det är ut denna kategori de flesta och bästa tränarna/ledarna kommer. Den har tunnats ut så att det skånska förbundet har tvingats ställa in kurser på grund av brist på deltagare.
Det finns mycket mer att diskutera.
Glad påsk!
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 18 jan 15:55

Det trodde jag aldrig jag skulle få uppleva. Att Portugal, i sin nya skepnad, skulle kunna vinna över Sverige i EM-handbollen var väl i sig en liten överraskning. Lovorden från dem som sett portugiserna tidigare har varit fina, och varnande. Men at...

Av Magnus Månsson - Torsdag 16 jan 13:21

Då fick man sin dom som handbollstippare. Hade Danmark som vinnare av EM. Och så är regerande världsmästarna borta redan i ”försöksheatet”. Liksom Frankrike, en annan av de starkaste medaljkandidaterna. Dessa överraskande sortier visa...

Av Magnus Månsson - Onsdag 15 jan 10:57

Sveriges handbollslag är i buss på väg till Malmö för fortsatt spel i EM. Tyvärr görs resan ut någon poäng i bagaget. Jag har ofta predikat att ett betyg sätts när läsåret/säsongen/turneringen är slut. Inte mitt i. Jag är kluven, i min optimism, ti...

Av Magnus Månsson - Söndag 12 jan 15:53

I veckan hade Malmö FF inbjudit till testträning för att skaffa underlag för fyra nya flicklag i åldrarna 11 till och med 14 år. 94 unga, förhoppningsfulla tjejer mötte upp. Det är en imponerande siffra när det gäller flickfotboll i den här regione...

Av Magnus Månsson - Torsdag 9 jan 13:22

Ibland blir man extra glad, när man tittar på idrott. Som häromdagen, då Max Darj på sin förra hemmaplan i Alingsås utsågs till Matchens lirare efter Sveriges handbollsseger EM-genrepet mot Egypten. Darj, en lojal spelare med extremt goda defensi...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se