Direktlänk till inlägg 19 mars 2015

Lillebror Jihde bättre än storebror

Av Magnus Månsson - 19 mars 2015 10:22

Ishockey tillhör inte mina favoritidrotter.

Det är, som jag sagt tidigare, lite för mycket av slumpens skördar. Exmplifierat i de två senaste matcherna mellan Malmö Redhawks och Leksand. In med pucken framför kassen och se vad som händer. Det kan bli mål och det blev det också, två “självmål” och avgörande sådana.

Hur många gånger fanns det kombinationer med tre, fyra pass inom egna laget i anfallszonen i spel fem mot fem i gårdagsmatchen? Malmös 2—0 var ett strålande exempel, om än inte ensamt så ganska sällsynt. Annars var det mycket det som i fotboll kallas ”sparka-spring”.

Jag vet att intensiteten vad gäller tempo och styrka höjs säsong från säsong och gör det svårt att alltid hitta de kreativa lösningarna, de som tilltalat mig i lagbollspelen.

Men hockey kittlar naturligtvis med sin intensitet och jag har den senaste tiden varit en flitig tv-tittare på matcherna för att nå SHL. Grundseriens 45 första omgångar är ointressanta, en transportsträcka.

De lokala – nej, vi säger regionala, Rögle skall vara med – intressena har gjort sitt till för det myckna tv-tittandet.

Det är Viasat som har sändningsrätten och teamen gör bra program. Jag gillar Niklas Jihde – hans elitidrottsbakgrund märks och hans framtoning är inte lika påträngande egoistisk som storebror Peters – och hans medhjälpare i olika roller Per Forsberg, Harald Lückner, Håkan Södergren och Leif Strömberg. Och även Isabel Boltenstern. Om hon inte bara lät så arg.

Nu kan förstås mina lovord bero på egen okunnighet i hockeyns inre mysterier. Jag märker inte eventuella fel av olika dignitet.

***

Det tror jag mig dock göra när det gäller Fyrans hanbollssändningar från Elitserien. Det är förvisso billighetsproduktioner men referenterna – inte kommentatorerna, Tomas Axnér! – håller inte någon högre klass, ibland helt bedrövlig. De gömmer sig ofta bakom statistik.

Glenn Göransson från Kristianstad är kunnig. Björn Hedman är helt outstanding. Han var suverän under matchen Ystad—Sävehof.

 

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Rolf Liljeblad

21 mars 2015 03:10

Verkligen synd att vi malmödiggare av skön idrottskonst inte bjuds på lokal bandy och alldeles för lite TV-sänd elitdito. Vissserligen gnälls på klassiska svårigheten att följa bollens exakta väg vid skott och långpass, men i övrigt är det estetik på hög nivå. Få avbrott, ruskigt snabba åksekvenser och tekniska dribblingsnummer, inte tillstymmelse till "sparka-och-spring". Bara högt tempo och svindlande skridskoåkning med härlig klubb- och fintteknik från de främsta ekvilibristerna. Helhetsnjutning, särskilt i den magnifika SM-finalen mellan Västerås-Sandviken (7-5), där båda lagen bjöd på läckerbitar i en grann tillställning med flera trollgubbar i bägge uppställningarna. Ja, man kan bli hänförd av toppbandyn idag, en fin kontrast till hockeyns bristande kontroll över sitt alldeles för snabba spel på små tättbefolkade isytor och där slumpen styr i hög grad. Omöjligt att värdera resultat, frånsett Skellefteås överlägsna serieseger, allt styrs av formkurvor, seger- eller förlustsviter om 3-4 matcher som ständigt växlar, och i regel följer statistiska utjämningskurvor inom varje tabells strecksegment, topp-mitt-botten.

Till sist en av landets största sportskandaler: idrottsstaden Malmö saknar som enda stor - eller medelstor till mindre - stad en isyta för allmänhetens åkning och i dess förlängning bandyutövande! Som "förhinder" anför en orolig fritidsförvaltning "olämplig klimattyp" eller "regnig väderlek". Låter ju rimligt, men gör en studieturné längs svenska västkusten med identiskt malmöklimat och räkna isytor för allmänhetens åkning. Malmös Fritidsförvaltning skulle finna hundratals städer, orter eller samhällen med vardera minst 1 konstfrusen isyta, lämpad för den allra mest underhållande lagidrotten vintertid i Sverige, förutom 4-5 bandyhallar. Okunniga Malmö styrs av den åldriga fördomen att bandy, det liras i Norrlands inland på frusna mysiga sjöar där man dricker portföljens skållheta termoskaffe för att överleva 90 matchminuter.
Stort grattis till "idrottsstaden" Malmös välorienterade fritidsförvaltning!

Magnus Månsson

21 mars 2015 09:18

Tack!
Vi har samma uppfattning om fritidsnämndens inkompetens vad gäller helhetssynen på en stor isyta i Malmö. Har skrivit om det några gånger. Rekord i trångsynthet visade ordföranden Frida Trollmyr (S) när hon kommenterade det negativa beslutet om en bana i ett genusperspektiv.
Jag håller med om att bandy live, helst i solsken, är en attraktiv idrott för åskådarna. Även utan portfölj.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 18 juni 13:19

Fest eller vardag? Dum fråga, naturligtvis. Men i många fall föredrar jag vardag. Inte minst i idrottens värld. Det är den dagliga verksamheten som ger de långvariga framgångarna. Det gäller även på tävlingsområdet, där man förstås måste utbyta d...

Av Magnus Månsson - Fredag 15 juni 16:36

Stafett-SM i friidrott avgjordes precis före min semester. Hann inte med att kommentera. Kan dock så här i efterhand inte låta bli att komma med några iakttagelser. Aldrig – och jag menar verkligen aldrig – har Skåne kommit från ett s...

Av Magnus Månsson - Tisdag 12 juni 18:24

Det är mycket MFF i dessa dagar. Sparkade spelare, återvändare och en ny tränare. Den senare, Uwe Rösler, har just de egenskaper och kvaliteter klubben eftersökt: ”Uwe passar in i princip allt.” Så säger vd:n Niclas Carlén och sport...

Av Magnus Månsson - Måndag 11 juni 17:07

Det ingår i det fria pensionärslivet att då och då göra en trevlig och lärorik bussutflykt med likasinnade. Och kanske till och med någon kryssning. Några bussturer har det blivit. Har just också kommit hem från en kryssning med Hurtigruten, Bergen...

Av Magnus Månsson - Fredag 25 maj 21:50

”Egzon Binaku tvingades kliva av torsdagens MFF-träning med en känning i baksida lår. Låret lindades innan han lämnade planen.– Men "Berra" körde för fullt och det var positivt, så då får vi väl bara byta dem rakt av, sa tillförordnade tr...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se