Direktlänk till inlägg 28 december 2014

Malmö bäst, men det var bättre förr. Del 1

Av Magnus Månsson - 28 december 2014 17:27

Malmö blev 2014 utsedd till Årets idrottsstad två gånger, dels av en jury från TV-sporten och dels av en affärs- och idrottstidning jag inte hört talas om.

Arbetsmässigt har jag sysslat med just Malmöidrott på Sydsvenskan under åren 1985 till 2007 och sen också noterat vad som skett i Malmö för Skåneidrottens idrottsliga årsredogörelser fram till och med 2012.

Jag skall inte kvälja dom men konstatera att “det var bättre förr”. Det är många idrotter som tappat mark den senaste perioden i Malmö.

 

AMERIKANSK FOTBOLL. Limhamn Griffins är historiskt en av de ledande i Sverige med tre SM-guld, det senaste 2007. 2014 blev Griffins sist i Superserien.

 

BADMINTON. Malmö har tappat sin position som ledande i Sverige. För första säsongen i historian har stan inget lag i Elitserien. Det har aldrig hänt förr. Den första serien spelades 1969. Några spelare tillhör Sverigetoppen.

 

BANDY. Malmös tappraste idrottare, spelarna i IFK Malmö, som får hyra in sig på konstisbanorna i småorter i Halland leder division 2, nivå 4. Fantastisk bra, men ingen elit.

 

BANGOLF. Malmö Bangolfklubb vann lag-SM senast 2002 och har många bra placeringar i Elitserien under 2000-talet. 2014 kom MBK sexa i division 1, nivå 2.

 

BASKET. Malbas herrar vann den södra division 1-gruppen och har möjlighet att nå Ligan 2015. Bakom Malbas är det tunt. Srbija har lagt ner sin elitverksamhet.

På damsidan finns bästa laget på nivå 3.

 

BILJARD. I varianten trevallarscarambole har Malmö CC ett av Sveriges bästa lag.

 

BILSPORT. Erkänner oförbehållsamt min okunnighet men i Adam Flamholc och Gustav Malja lär Malmö ha elit och talang.

 

BORDTENNIS. Li Fen är naturligtvis stjärnan när hon spelar för Malmö IF, som utan henne kvalificerat sig till SM-slutspelet. På herrsidan är det tunt. MIF är sist i division 1, tredje nivån.

 

BOULE. En idrott där Coccinelle håller ställningen som en av landets bästa klubbar även om man inte vann Elitserien 2014. La Boule D´Or är också en toppförening.

 

BOWLING. Martin Paulssom från Kulladals BS tillhör i sina bästa stunder världseliten och hans klubb har ett stabilt elitserielag liksom SBC bland damerna. Den verkliga toppen i lagsammanhang finns dock inte längre i Malmö i en sport som tappat rejält med mark.

 

BOXNING. 2014 blev ingen Malmöboxare svensk mästare. Det är sällsynt att guldutfallet blir så klent.

 

BROTTNING. I en allt tunnare seniorsport är IK Sparta särklassigt bäst i landet. Malmö Tigers har på några få år försvunnit från elitplanet.

 

BUDO och KAMPSPORT. De många Malmöföreningarna har från och till aktiva med topplaceringar både internationellt och nationellt i ett starkt skånskt förbund.

 

BÅGSKYTTE. BK Gripen har alltid varit en pålitlig leverantör av SM-medaljer -- även internationella sådana -- men 2014 blev utdelningen noll.

 

 
 
Michael Lindholm

Michael Lindholm

29 december 2014 01:06

Hej!

Strålande sammanställning som vanligt. En liten rättelse bara. Malmö Badmintonklubb spelade i högsta serien så sent som i våras och gick dessutom till SM-final mot Fyrisfjädern.

http://www.lindholm.se

Magnus Månsson

29 december 2014 08:12

Tackar.
Ändrar genast. Rätt skall vara rätt.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards