Direktlänk till inlägg 16 december 2014

Skildra verkligheten, ej ljusblå drömmar

Av Magnus Månsson - 16 december 2014 11:54

I jubileumstider är det mycket att stå i.

Något får stå över. Fundera kan man förstås göra.

Nu är det nästan en vecka sedan Malmö FF spelade sin sista match. Massmedia med Malmöanknytning har gjort en sammanfattning.

Här min i en kortverision.

***

Malmö FF har gjort en alldeles utmärkt säsong. Att påstå något annat är löjligt. Men många av lovorden är lite väl överdrivna.

***

Guldet i Allsvenskan var stabilt och vanns mera på grund av att MFF hade ett spelår utan någon längre svacka än att man under 30 omgångar presterade en glänsande fotboll. Visst var MFF några gånger riktigt bra men ingalunda vid så många tillfällen som de olika sammanfattningar ger sken av.

Det är bara att kolla vad betygssättarna själv har framfört efter faktiskt ganska många matcher.

Det sägs att en sluttabell aldrig ljuger. Ett lag som vinner Allsvenskan med en differens på sex poäng är en rättmätig mästare. Men med rätt marginaler vid några viktiga tillfällen.

MFF är mycket värdiga svenska mästare.

***

Att kvala in till Champions League är givetvis också en alldeles utmärkt prestation. Men var det en fantastisk bragd? Andra superlativer att förglömma.

Vilka mästarlag kan man begära att de svenska mästarna skall kunna utmana? Är inte de tjeckiska och österrikiska ligorna någorlunda jämförbara med Allsvenskan? Red Bull från Saltzburg har förvisso en gentemot MFF överlägsen spelarbudget men vi har ju också Åge Hareides ord på att den österrikiska ligan är klart övervärderad.

***

Så insatserna i Champions League. 4—15 i målskillnad, en seger, fyra mållösa matcher av sex. Kanske ett väntat facit men blev lovorden inte för många? Journalister, spelare och ledare verkade på något sätt nöjda. Man gav faktiskt MFF och sig själv en förlorarstämpel. Motståndet till trots lät det lite resignerat, man var nöjda med att bara få vara med.

Därför gladde Anton Tinnerholms ilskna kommentar efter en “hedersam” förlust (jag kommer inte ihåg mot vem), när någon gav beröm för MFF:s spel.
-- Vi förlorade ju.

***

Några journalister menade i sina sammanfattningar att “verkligheten hann ifatt MFF”, detta apropå den totala insatsen i CL.

Hade det inte för vederbörande varit lämpligare att redan från början skildra just “verkligheten” i stället för att hänge sig åt ljusblå drömmar?

2014 speglar på ett utmärkt sätt den verklighet MFF lever i både på det nationella och internationella planet.

***

MFF har gjort en alldeles utmärkt säsong. Det hade inte behövts överord för att fastslå detta.

***

Och tack Malmö FF för att vi fick se så många storlag i Malmö!

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards