Direktlänk till inlägg 12 november 2014

Är IFK Malmös målsättning realistisk?

Av Magnus Månsson - 12 november 2014 17:57

Såg i mina morgontidningar att IFK Malmö får en ny ledning. Med ekonomiska resurser.

En klubb i den situation IFK är, kan givetvis inte tacka nej till ett sådant erbjudande. Och varför skulle man göra det?

Jag har ingen aning om vem Jerry Wiener är och inte heller de personer, som redan fått viktiga positioner i organisationen. Jo, Robert Kjellin känner jag förstås och har bara positiva erfarenheter av.

Av tidningsreferaten -- och den pressrelease jag fått -- att döma är Jerry Wiener en herre med ett enormt självförtroende och med en fast tro att han kan utföra det han lovar. Han ber dock om tid. Och det skall han givetvis få.

Glädjande nog inser han att det behövs en stark organisation för att bygga något bestående. Av många orsaker -- inte minst ekonomiska -- har IFK:s organisation varit bristfällig i många år. Jerry Wiener predikar också för en seriös satsning på en fungerande ungdomsavdelning, ytterligare ett fundament för en stabil elitetablisering. Detta ser givetvis bra ut.

Senast (!) IFK spelade elitfotboll i början av 2000-talet byggde dåvarande ordföranden Rolf Axel Nordström upp IFK på samma sätt, en bred organisation (kanske något vidlyftig) och en stark och stor ungdomssektion (guld i pojk-SM). Ekonomin la dock hinder i vägen för att långsiktigt fullfölja satsningarna. Den finns kanske nu.

När Nordström inledde sin väg mot eliten var utgångsläget bättre, i alla fall på ungdomssidan. Den är tunn nu. Trots bristfälliga resurser har IFK haft många duktiga pojklag de senaste sju, åtta åren. Men alla har av olika anledningar försvunnit till väster, öster och söder. Här ligger en utmaning för det Nya IFK. Att få Malmöungdomarna att inse att IFK är ett bra alternativ.

***

Givetvis är IFK:s nysatsning intressant för oss som vill se fotboll även i Superettan i Malmö. Menden skaran är luttrad.

'LB 07 var uppe och försökte, men när pengarna blev mindre och man dessutom satsade på sitt duktiga damlag innebar det degradering till division 3.

FC Rosengård har väl ännu som mål att nå Superettan men det dyra damlaget lär inte också ge nödvändiga resurserna till en dubbel elitsatsning.

Prespa Birliks vilja att avancera kändes inte helt realistisk.

Är IFK:s det?

 
 
petercarlvihotmail.com

petercarlvihotmail.com

13 november 2014 02:19

Ja varför skulle den inte kunna vara det? Det vet ju alla nuförtiden att pengar ordnar allt. Titta bara på andra ligor. Dessutom behöver Malmö ett andralag som kan kämpa lite mot store bror MFF. Det gör allt roligare. Kom inte och säg att Rosengård, Prespa eller andra lag i Malmö kan någonsin komma upp i den standarden. Så heja di gule!

http://ifkmalmo1

Magnus Månsson

13 november 2014 09:00

Det finns många frågetecken. Hur många miljoner rör det sig om? Finns det tillräckligt med ideella, kompetenta tränare/ledare för att bygga en stark ungdomssektion? Räcker den nuvarande spelartruppen till för att 2015 avancera? Eller behövs det återigen en ny? Med utgångspunkt från dagens situation är det många frågetecken som måste rätas ut.
Och hur många liknande bombastiska uttalanden i Idrottssverige har man inte hört genom åren utan långvariga resultat?
Varför inte Rosengård skall kunna nå denna standard förstår jag inte om den klubben också får en storsponsor.
Jag väntar att ropa hej förrän jag ser någon form av resultat/utveckling.
MM

 
Ingen bild

Grubblaren

17 november 2014 11:41

Märkligt att i alla liknande diskussioner som denna är det aldrig någon som nämner Malmö stads tredje bästa lag 2014, Kvarnby IK.

Magnus Månsson

17 november 2014 15:04

Ja du, Grubblaren, vem du nu är.
De som läser min blogg kan inte undvikit att förstå att Kvarnby IK är en av de Malmöklubbar jag har mest sympati för. Men med sin nuvarande ekonomiskt sunda politik finns det tyvärr inga resurser att nå Superettan. Det är denna nivå diskussionen gäller.
Pengar talar. De ekonomiska ramar Kvarnby skaffat lägger man på att utbilda spelare inte till att köpa spelare.
Jag tror också att KIK har funnit den plats man vill ha i fotbollsfamiljen. Och det är gott nog.
MM

 
Ingen bild

Grubblaren

18 november 2014 14:25

Har faktiskt följt din blogg litegrann och är medveten om dina sympatier. Min kommentar gällde främst den samlande bilden som finns, dels via medier och dels via kommentarer här och i diverse kommentarsfält, om vilka Malmöklubbar som kommer ta sportsliga kliv framöver.

Jag har aldrig förstått varför att ha ordning på sin ekonomi och sportsliga framgångar måste vara motsatser? BW, Prespa mfl är väl levande bevis på att ekonomisk satsning inte per automatik innebär framgång. Fotboll är mer komplext än så. Ekonomi är givetvis en faktor, kanske en stor sådan, men Kvarnby lyckas kanske med flera andra faktorer som kan ge dem framgång.

Som sagt så är detta inte riktat till dig. Tycker du skriver bra och eftertänksamt. Riktningen är egentligen mot den breda massa och journalistkåren

Magnus Månsson

18 november 2014 15:27

Tack!
Självklart ger ekonomiska satsningar utan en gedigen grund inga bestående framgångar. Du visar på två exempel, som du vet finns det otal ytterligare bara i Malmö och dess närhet.
Kvarnby IK har efter vad jag förstått ordning på sin ekonomi och nått idrottsliga framgångar men för att nå ett eller två steg längre behöver truppen förstärkas. Det kostar, många pengar. Det är där ekonomin kommer in. Merparten av spelare på den här nivån vill ha mer betalt än de obligatoriska 2 000 kronor per ÅR (!) som KIK betalar.
Jag tror -- tyvärr och verkligen tyvärr -- inte man med egenproduktion kan nå längre än vad KIK nått. Så ser den verklighet ut jag lärt känna.
Mvh
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards