Direktlänk till inlägg 2 november 2014

Om idrottshistoria och okunnighet

Av Magnus Månsson - 2 november 2014 20:41

Det är något visst när man sänt iväg det sista manuset till den bok, Skånsk Idrotts Historia, jag i all anspråkslöshet är ansvarig för.

Därför känner jag en viss lättnad i kväll, när det sista avsnittet är avsänt till redigeraren, även om en del finjusteringar återstår.

Jag har saknat mitt bloggskrivande men hoppas att det nu skall finnas mer tid till funderingar om främst idrott och journalistik.

***

SIH 2014 då?

Jag hoppas att den skall bli uppskattad med ett varierat innehåll.

* Två av Skånes främsta ledare med höga poster inom den olympiska rörelsen porträtteras, Carin Nilsson Green och CG Anderberg.

* De fotbollsintresserade kan läsa om den meste MFF-aren Krister Kristensson, skytteligevinnaren Mats Aronsson, HIF:s populäre materialförvaltare Sverker Eliasson, Landskronas förste tränare Nisse Svensson och några mindre avsnitt om skåningar som medverkat i EM och VM, om inte annat så i kval till slutspelet i dessa turneringar.

* Vet du hur många fotbollsklubbar det funnits i Malmö genom åren? Jo, närmare 400. Göran Schönhult har listat dem alla (?). En unik sammanställning och högintressant läsning för dem som är intresserade av Malmös fotbollshistoria.

* Det finns en Malmöfamilj, där tre generationer av fyra, spelat i landslaget. Om den familjen finns det att läsa i boken.

* Två skånska föreningar fyller 100 år 2014, Winnö IF och Trelleborgs Gymnastikförening. Deras historia skildras.

* Basketikonen Jan Mikolovski, simhopperskan Birthe Hansson, som i OS tävlat för såväl Danmark som Sverige, Rundtursmedaljören Sven-Åke Nilsson, byggmästaren och travprofilen Hugo Åberg, grundare av en massa idrottsföreningar i Lund Wilhelm Hedemann-Gade, en av Sveriges främsta tiokampare och mest idoga funktionärer Kjell Tånnader samt en av orienteringssportens pionjärer i Skåne Arvid Andersson, tillägnar vi också var sitt kapitel.

* Och vad betydde Baltiska utställningens idrottstävlingar för utvecklingen i Skåne? Vi försöker ge svaret.

* Du kan också läsa om en idrott, som nu är i utdöende i Skåne men som vid SM 1965 dominerades av skåningar.

Skånsk Idrotts Historia 2014 utkommer i början av december och utgivare är Idrottsmuseets Vänner i Malmö.

Intresserad så hör av dig!

***

När jag nu är igång, kan jag ju också passa på och gnälla.

Hur okunniga får en journalist vara om Sveriges geografi? Jag vet inte hur många gånger jag de senaste dagarna hört att Sundsvall skall -- eller efter dagens matcher i Superettan har -- öppna/öppnat det allsvenska Norrlandsfönstret. Det har varit öppet länge. Gästrikland och Gävle tillhör Norrland!

***

TV 4 på olika kanaler sänder nu alla elitseriematcher i handboll för herrar. Det tackar jag för. Och betalar för. Men då vill jag också ha en reporter som har kunskap om de mest elementära reglerna, man får bara ta tre steg och bara ha en “fattning”.

Med sådana brister försvinner givetvis allt förtroende för reportern och det kompenseras inte av alla upprepade ointressanta statistikuppgifter.

Thomas Axnér, ge dina kolleger en kurs i regelkunskap!

 

 
 
Ingen bild

Sven

3 november 2014 13:23

Först - jag ser fram emot läsningen i kommande utgåvan Skånes Idrotts Historia. Det är fantastiskt arbete som Du och andra gör för att bevara den skånska idrottshistorien.
När det gäller Norrlandsfönstret så kanske fortfarande många har kvar i minnet när Putte Kock i salig åminnelse i ett reportage från 1965 öppnade ett fönster (skulle symbolisera det nyöppnade Norrlandsfönstret) och så kom laget från GIF Sundsvall ut genom det för att göra Allsvensk debut. Föreningen själv betraktar sig som det första "riktiga" Norrlandslaget och uppenbarligen har inte journalister i allmänhet bemödat sig om att ta död på den myten.

Magnus Månsson

3 november 2014 18:03

Tackar!
Jag tror nog att boken blir läsvärd och tackar för de vänliga orden.
Det öppna Norrlandsfönstret får man nog leva med!½
Ha det bra!
MM

 
Michael Lindholm

Michael Lindholm

3 november 2014 15:04

Tack för ett som vanligt intressant inlägg!

Bara att hålla med dig vad gäller geografikunskaperna. Såg större delen av GIF Sundsvall - Landskrona BoIS via Cmore Play och väntade bara på att journalisten skulle kläcka ur sig "Nu har Norrlandsfönstret öppnats igen". Precis då kom det. Skrämmande är ordet!

http://www.lindholm.se

Magnus Månsson

3 november 2014 17:59

Finns inget att tillägga!
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Av Magnus Månsson - Onsdag 20 mars 17:16

Lagen till ungdomshandbollens stora avslutningsfest, Final 8, börjar bli klara. I helgen avgjordes Steg 4 för F 16 och P 14. De skånska 16-årsflickorna hade en tuff helg, inget lag kvalificerade sig till avgörande i Uppsala sista helgen i april. ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards